Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Fotografeer je Wing samen met een molen

Moderator: pieter

Gebruikersavatar
CY2020
Berichten: 63
Lid geworden op: 17 jan 2021, 08:59
Type Goldwing: GL1500
Locatie: Wognum

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door CY2020 » 05 mei 2021, 17:59

Komend weekend 8 en 9 mei Nationale Molendag.
https://www.molens.nl/nationalemolendag-2021/
Afbeelding

Carlo
ALLEEN GA JE SNELLER, SAMEN KOM JE VERDER 🏍️

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2317
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 06 mei 2021, 11:26

Akkermolen in Zundert wacht grote reparatie vanwege verrotte hoofddraagbalk

Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Door: Addo Sprangers,

ZUNDERT - De hoofddraagbalk van de Akkermolen in Zundert is aangetast door bruinrot. De kosten voor de benodigde reparatie van de balk gaan naar verwachting enkele tienduizenden euro’s bedragen.

Dat meldt Jac Brosens, een van de drie vrijwillige molenaars van De Akkermolen. “Onlangs hebben we jammer genoeg geconstateerd dat de hoofddraagbalk door bruinrot is aangetast. Zorgwekkend, want deze zogeheten steenbalk draagt de hele molen. We zijn nog in afwachting van een offerte, maar de verwachting is dat reparatie tienduizenden euro’s gaat kosten. Daar zal de Gemeente Zundert dus een aardig potje geld voor moeten gaan vinden. Vervolgens is het afwachten wanneer de molenmaker tijd heeft voor deze reparatie.”

De kast is inmiddels gestabiliseerd door een frame van houten balken.
Afbeelding
Foto, Pieter.

Examens

De geconstateerde schade maakt dat de Akkermolen momenteel, in tegenstelling tot voorheen, niet langer draai- en maalvaardig is. Het is nog onduidelijk of de molen tijdens Open Monumentendag, in het weekeinde van 12 en 13 september, voor bezoekers kan worden opengesteld. De examens van vereniging De Hollandsche Molen voor molenaars in opleiding kunnen in de huidige omstandigheden in ieder geval niet doorgaan. “Die stonden gepland voor oktober, nadat de examens in mei vanwege het coronavirus al waren doorgeschoven”, aldus Jac Brosens.”Waarschijnlijk moet hiervoor nu worden uitgeweken naar de Heimolen in Rucphen.”

Restauratie

De bijna 400 jaar oude molen is eigendom van de Gemeente Zundert, exploitatie en beheer zijn in handen van de Stichting Akkermolen. “Tot 1953 is de molen functioneel geweest, totdat de as brak”, vertelt Jac Brosens. “Dat leidde het begin van het verval van de molen in. Uiteindelijk heeft de Gemeente Zundert in 1961 de molen voor één gulden overgenomen. De werkzaamheden die vervolgens aan de molen plaatsvonden, hebben het verval stopgezet. Begin jaren ’90 is er nog een grote restauratie geweest die 350.000 gulden kostte.”

Bron, De Bode Zundert & PZ

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2317
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 10 mei 2021, 15:16

Nationale Molendag: De Heimolen Rucphen

Afbeelding
Ciska aan het wafelijzer.

Dit weekend waren de nationale molendagen, met redelijk wat regen op zaterdag. Gelukkig waren er toch een aantal mensen bereid om door de regen naar de Heimolen te komen.

Maar zondag was het een veel mooiere dag met temperaturen rond de 20 graden en veel zonneschijn.
Zodoende was er de hele dag veel aanloop. Wandelaars, fietsers en ook met de auto wisten mensen de weg naar onze molen te vinden.
Natuurlijk waren de mensen nieuwsgierig naar het restaurant wat de komende tijd gebouwd gaat worden en komend jaar haar deuren gaat openen. Ciska & David zijn de huurders van dit pand en gaan er dan ook vol voor om het tot een leuk plekje in de bossen rond Rucphen te maken. Ze waren tijdens beide dagen ook aanwezig, met hun zonen Jari en Mika, om zichzelf te laten zien en kennis te maken met de molen, de omgeving en bakte pannenkoeken en wafels. Met slagroom, poedersuiker of huisgemaakte aardbeiensaus hapte de mensen deze graag weg. Er werden ook vragen gesteld wat men kan gaan verwachten als het restaurant, Gasterij De Heimolen, volgend jaar open gaat. Daarover vertelde David en Ciska natuurlijk graag dat ze met streekeigen en verse producten mooie gerechten willen gaan maken.

De molenaars Joep, Ronald, Jan (io) en Karin (snuffelstage) hebben de molen beide dagen laten draaien en mensen rondgeleid door dit werktuig uit 1866. De bezoekers waren over het algemeen behoorlijk onder de indruk dat zo'n molen er na zo veel jaren nog zo goed uitziet en nog steeds kan doen waarvoor hij ruim 150 jaar geleden gebouwd is.

We hebben niet geteld, maar er is een schatting gemaakt dat er op beide dagen samen zo'n 60-70 bezoekers zijn geweest en dat we 15-20 bezoekers hebben rondgeleid.

A.s. donderdag, Hemelvaartsdag, zijn de molenaars weer van 10 tot 16 uur aanwezig.

Bron, De Heimolen https://www.facebook.com/deheimolenrucp ... tn__=-UK-R

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2317
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 24 jun 2021, 19:47

Coen Heijkoop is jongste molenaar van Brabant

Afbeelding
Video https://www.omroepbrabant.nl/nieuws/340 ... met-molens

'Wat mensen met voetbal hebben heb ik met molens'

Een oud ambacht met een jong gezicht. Coen Heijkoop uit Prinsenbeek is met zijn 19 jaar de jongste molenaar van Brabant. Onlangs slaagde hij na maanden van bloed, zweet en granen voor zijn molenaarsdiploma. Hij is apetrots en natuurlijk blij dat hij eindelijk de wieken alleen mag laten draaien.

Coen is vanaf zijn derde jaar helemaal gek van molens. Hij kreeg de figuurlijke klap van de molen tijdens een vakantie met zijn oma in Zeeland. Coen mocht in de molen kijken en hij was op slag verliefd. “Wat veel mensen met voetbal hebben, heb ik met molens. Wanneer ik langer dan twee weken niet de molen in kan, krijg ik ontwenningsverschijnselen”, bekent de jonge molenaar.

"Al mijn vrije tijd steek ik in molens."

Met zijn diploma op zak, is Coen nu officieel toegetreden tot het gilde van vrijwillige molenaars. “De meeste leden doen dit examen vaak pas nadat ze met pensioen zijn. Ze kunnen dan nog een jaartje of tien meedraaien op de molen. Ik ben van plan het wat langer te gaan vol te houden”, lacht Coen.

Afbeelding
Molen De Arend in Wouw

De 19-jarige molenaar leerde de meeste kneepjes van het vak op zijn vaste molen in het gehucht Oudemolen in de gemeente Moerdijk, maar hij is nu ook regelmatig te vinden op De Arend in Wouw. “Al mijn vrije tijd steek ik in deze molens. Het is de combinatie van de houtje-touwtjetechniek, het gebouw en het prachtige eindproduct wat mij hierin aanspreekt.”

"Ik heb ook interesse in de bakkerswereld."

Coen geniet met volle teugen van zijn eerste wittebroodsweek op de molen in Wouw. “Ik ben supertrots. Nu mag ik zelfstanding omwentelingen maken. Dat mocht voorheen nooit vanwege de verzekering. Deze molen heeft een vlucht van 26 meter en met draaiende wieken is dat toch mooi.”

Toch is Coen niet van plan om van zijn passie ook zijn werk te maken. “Het is moeilijk om hier je brood mee te verdienen. Ik heb net een opleiding afgerond als procesoperator. Ik heb namelijk ook interesse in de bakkerswereld. Als molenaar kan ik dan wel mijn eigen meel malen. Dit blijft voorlopig de mooiste hobby ter wereld.”

Bron, Omroep Brabant - Door Erik Peters

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2317
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 28 jun 2021, 14:42

Na twee jaar is het zo ver: restauratie Cabauwse molen is bijna klaar

Afbeelding
De gerestaureerde roeden van de molen zijn neergelegd op de wachtplaats. © Carla Brokking

De restauratie van de Cabauwse molen is bijna klaar. Volgende week krijgt het rijksmonument uit 1773 zijn wieken terug. De restauratie van de molen heeft twee jaar geduurd.

De historische, 34 meter lange Pot-roeden zijn deze week teruggekomen uit de molenwerkplaats in Limburg. Daar zijn ze op authentieke wijze gerestaureerd, terwijl in het voorjaar alle benodigde werkzaamheden aan de molen zelf zijn verricht.

,,De molenaars kunnen niet wachten tot ze de vang kunnen lichten om de wieken te laten draaien’’, zegt Carla Brokking van de stichting Vrienden van de Cabauwse Molen.

Voor het vervoer van de roeden was speciaal transport nodig. Ze moesten met een kraan op het molenpad worden getild om met een mallejan naar de molen gereden te worden. Ze liggen nu over de boezem te wachten om gestoken te worden.

,,Als dat gebeurd is moeten ze opnieuw opgehekt worden’’, aldus Brokking. ,,Al het houtwerk ligt hiervoor genummerd klaar. Het is in de molenwerkplaats al een keer uitgeprobeerd. Daarna moet nog wat rond de molen en het pad gedaan worden, maar de eigenlijke restauratie nadert zijn voltooiing.’’

Kosten: 3 ton

De Cabauwse molen is een van de vier molens in Nederland waar nog originele Pot-roeden aanwezig zijn, afkomstig van de firma Pot uit Elshout. De molen moest eind 2018 stilgezet worden omdat de roeden zo slecht waren dat ze dreigden te breken. Verder was er verzakking van de molen door een slechte staat van de waterlopen. Deze zijn in 2019 en 2020 onder handen genomen. Het bovenhuis is 20 centimeter opgevijzeld en deze maand zijn schilders begonnen de hele molen opnieuw te verven.

De ruim drie ton kostende restauratie is mogelijk gemaakt door de stichting De Utrechtse Molens, het Molenfonds, het Fonds Erfgoedparels van de provincie Utrecht en bijdragen vanuit de bevolking aan de stichting Vrienden van de Cabauwse Molen.

Bron, het AD-Utrecht door Karin Verhoef

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2317
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 02 sep 2021, 14:19

Molenaar Jesse in ‘t Veld in zijn gerestaureerde molenkelder in Puttershoek.

Afbeelding
Molenaar Jesse in ‘t Veld in zijn gerestaureerde molenkelder in Puttershoek. © Jeffrey Groeneweg / Qphoto

Molenaar Jesse trots op gerestaureerde De Lelie: ‘Erfgoed moet voor iedereen toegankelijk zijn’

De restauratie van molen De Lelie in Puttershoek is op een oor na gevild. Kort voor de opening vertelt molenaar Jesse in ’t Veld honderduit, terwijl hij de laatste hand legt aan het nieuwe gebouwtje achter de molen. „Nog een paar plavuizen en dan is de vloer klaar.”

De vloer ligt in een houten berging onderaan de molen. Die lijkt op de grote graanschuur die vroeger naast De Lelie stond. Het gebouwtje is splinternieuw, maar draagt toch een stukje historie in zich. De dakpannen zijn namelijk afkomstig van de voormalige Posthoorn. Aan de zijkant, langs de molen, is een nieuw toegangspad aangelegd. Het pad is ook geschikt voor rolstoelen. „Erfgoed moet immers voor iedereen toegankelijk zijn’’, vindt In ’t Veld.

BankGiro Loterij

Twee jaar geleden sleepte de molen 75.000 euro in de wacht met de Molenprijs van de BankGiro Loterij. „Dat was een fantastische start, maar lang niet voldoende om alles uit te voeren.” Gelukkig kwamen provincie, gemeente en diverse fondsen met subsidies over de brug. In ’t Veld: „Zodoende kon Restauratie Werkplaats Schiedam, die gespecialiseerd is in molens, meteen aan de slag.” Ook het bedrijfsleven en particulieren droegen een steentje bij.

We hebben eerst tweehon­derd kruiwagens zand eruit gereden en alles waterdicht gemaakt

Jesse in ‘t Veld, molenaar

De restauratie draaide om de machinekamer en de kelder. „We hebben eerst tweehonderd kruiwagens zand eruit gereden en alles waterdicht gemaakt.” Daarna is de ruimte vanbinnen en vanbuiten helemaal opgeknapt. De stoommachine die er ooit stond, dreef op windstille dagen de molen aan. Met een trap kun je nu via de kelder rechtstreeks de molen binnen. „Dat was een echte doorbraak, want die verbinding zat al jaren dichtgemetseld.”

Afbeelding
Molenaar Jesse in ’t Veld, Jan Booden, voorzitter van stichting Molens Hoeksche Waard, en wethouder Harry van Waveren omarmen de Molenprijs.

Schaalmodel

In de machinekamer voeren een film, animaties en foto’s de bezoeker terug in de tijd. Maar de blikvanger is een werkend schaalmodel van de molen en de stoommachine. „Eén van onze molenaars, Fred de Rooij van de Oostmolen, heeft dit model gemaakt”, zegt voorzitter Jan Booden van stichting Molens Hoeksche Waard. „Het terugplaatsen van een echte stoommachine is voorlopig onbetaalbaar, maar je kunt nu precies zien hoe het vroeger heeft gewerkt.”

Het verhaal over de onderdui­kers heeft nu ook ook een prominente plaats gekregen

Jesse in 't Veld, Molenaar

Onder de kap van de molen zaten tijdens de Tweede Wereldoorlog onderduikers verborgen, die zo aan tewerkstelling in Duitsland konden ontkomen. „Dit verhaal heeft nu ook ook een prominente plaats gekregen”, zegt In ’t Veld. „Natuurlijk kun je heel veel informatie uit de archieven halen, maar dit soort bijzondere verhalen moeten we blijven vertellen.”

De molen uit 1836 is een van de spaarzame historische gebouwen in Puttershoek die nog overeind staan. In de directe omgeving stonden tot voor kort partycentrum De Posthoorn (1629) en gemaal ’t Hooft van Benthuizen (1870). Op de plek van deze gebouwen worden nu woningen gebouwd.

Zaterdag 4 september is De Lelie vanaf 10 uur de hele dag open voor publiek. Rond de molen staat dan een aantal antieke stoommachines opgesteld.

De Lelie

De laatste molenaar die met de stoommachine heeft gewerkt is Gerrit Korporaal. Zijn opvolger Jan Leeuwenburgh bemaalt de molen tot 1945. In dat jaar stelt hij de molen buiten bedrijf. De molen wordt dan vooral gebruikt voor de opslag van meel en graan en de verkoop van diervoeders. De Provinciale Staten geven geen toestemming voor sloop en de gemeente Puttershoek neemt de molen over. In 1955 volgt de eerste restauratie, in 1987 een tweede. De molen krijgt dan weer een vrijwillige molenaar. Tot de eeuwwisseling houdt Gerard de Vlieger De Lelie in beweging. Na het vertrek van De Vlieger volgen de molenaars elkaar snel op. Sinds 2014 is Jesse in ’t Veld molenaar van De Lelie.

Afbeelding

Bron, AD Hoeksche Waard

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2317
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 09 sep 2021, 11:23

Groninger Erik heeft een hele bijzondere reden om molen Puttershoek te bezoeken

Afbeelding
Stoommachines bij molen De Lelie in Puttershoek tijdens de opening van het gerenoveerde motorhuis. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Bernice ziet vanuit haar huiskamer in Puttershoek elke dag de wieken draaien. Anderen staan vol bewondering bij de stoommachine op het erf. Zo heeft ieder zijn eigen reden voor een bezoek aan molen De Lelie in Puttershoek. Erik Buiskool is voor de open dag zelfs helemaal uit het Groningse Beerta gekomen.

Zijn bezoek heeft dan ook een speciale reden. „Mijn overgrootvader, Geert Buiskool, heeft de stoommachine gebouwd die hier in 1902 in het motorhuis stond.” Op windstille dagen kon de molen dan toch draaien, was het idee. Dat werd echter geen succes, weet hij. „Het duurde lang voordat de machine op stoom kwam en meestal was het dan weer gaan waaien.” In 1914 werd de machine voorgoed buiten bedrijf gesteld.

„Mijn overgroot­va­der heeft de stoommachi­ne gebouwd die hier in 1902 stond”

Erik Buiskool, achterkleinzoon

Het motorhuis bleef bewaard en is nu helemaal opgeknapt. „Bij een molen horen verhalen. En die verhalen worden hier verteld”, zei wethouder Harry van Waveren vrijdag bij de officiële opening. Van gedeputeerde Willy de Zoete ontving De Lelie het ‘compliment voor een monument’, een onderscheiding van de provincie Zuid-Holland.

Afbeelding
Erik Buiskool in de voormalige werkplaats van zijn overgrootvader Geert. © Arco van de Ree

Louvre

Tijdens de restauratie is ook het normale onderhoud gewoon doorgegaan. In de kap van de molen zijn een paar slechte planken rondom de wieken vervangen. Die hadden ook ander hout boven in de molen aangetast. Een deel van het slechte hout is vervangen door een bijzonder stukje eikenhout uit een oude zolderbalk van het Louvre in Parijs. Zo heeft de molen ook een koninklijk tintje gekregen.

Het enige wat nu nog ontbreekt is een echte stoommachine in het motorhuis. Dat zou de kroon op het werk zijn. Voorlopig moeten bezoekers nog genoegen nemen met een stalen silhouet van de oorspronkelijke machine op de muur. „Ik hoop dat het ooit lukt”, zegt molenaar Jesse in ’t Veld. „Dan is De Lelie de enige molen in Nederland die door een stoommachine wordt aangedreven.”

Bron, BNdeStem - Hoeksche Waard

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten