Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Fotografeer je Wing samen met een molen

Moderator: pieter

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 19 nov 2020, 14:35

Afbeelding
Te koop voor 750.000 euro. © Marlies Wessels

Wow! Deze (afgetopte) molen staat te koop en jij kan er wonen

Dit bijzondere huis van Arent Muller verraadt z'n afkomst al van afstand. De oude poldermolen staat nu te koop. Vraagprijs: 750.000 euro.

De Zouthuissluizermolen bij Nieuwveen was door de breedte van het onderstel bijzonder. Al een eeuw is de molen afgetopt. Voor Arent Muller is het vooral een bijzondere woning, omdat zijn ouders het ooit kochten als vakantiewoning en hij er sinds 1997 heeft gewoond.

Officieel is het molen G van de polder die door zeventien molens is leeggepompt. Hoewel de hele machinerie allang verwijderd is en de molenstomp het comfort van een hedendaagse woning heeft, is nog goed te zien hoe de molenaar destijds erin heeft gewoond.

Alleen de aankomst is al geheel volgens de gewoonte dat poldermolens midden in het landschap werden gezet. Deze molen is gelukkig nog via een gewoon rijpad bereikbaar. Een houten entree tegen de molen aan heeft de typische vale blauwe kleuren die ook veel in oude boerderijen zijn terug te vinden.

Afbeelding
Arent Muller en de voorkant van de molen. © Marlies Wessels

Doordat de molen een basis heeft van negen meter doorsnede is er binnen een grote woonkamer met een aparte keuken. Die keuken was het woongedeelte van het molenaarsgezin. De bedstedes en de plek van de kachel zijn nog goed te herkennen. Doordat het hout in oude kleuren is geschilderd, is de sobere sfeer behouden. Het is maar een indruk van het harde molenaarsbestaan, zo weet Arent inmiddels ook.

Zouthuissluizermolenpad 1, Nieuwveen

Bouwjaar: 1822
Type woning: Vrijstaande woning
Woonoppervlak: 133 vierkante meter
Perceeloppervlak: 3023 vierkante meter
Kamers: 6
Ligging: Honderd meter van doorgaande weg, vrij in de polder omgeven door groen.
Bijzonderheden: Voormalige molen, door ouders gekocht als recreatiewoning, sinds 1990 permanent bewoond

Aftoppen

,,Toen mijn vader het kocht, was de molen al afgetopt. Er was geen gas, water en elektriciteit en het was niet geïsoleerd. Boven de tussenvloer was het helemaal kaal. Je keek zo tegen het riet aan. Die tussenvloer zat er niet in toen de molen nog in gebruik was. De eerste tussenvloer was waar nu het dak is. Boven de molenaarskamer was een knechtenzolder.’’

Afbeelding
De huidige huiskamer met open haard. © Marlies Wessels

Arent heeft nog wel iets meegemaakt van die levenswijze, al kijkt hij er nu vooral met nostalgie op terug. ,,Mijn vader had het gekocht als recreatiewoning, dus we kwamen hier alleen in de weekenden. Als kind vond ik het prachtig. We wasten ons in de sloot. In de loop van de tijd werd er steeds meer verbouwd en kwam er meer comfort. In 1985 zijn we er permanent gaan wonen.’’

Na vijftien jaar heeft Arent de woning van zijn ouders gekocht en heeft hij het nog verder verbouwd. ,,We hebben toen boven de drie slaapkamers en de badkamers gemaakt. Door iedere verbouwing is het steeds meer woning geworden. We hebben aan de achterzijde een serre aangebouwd. Daardoor is het van de voordeur naar achteren steeds meer van een molen naar een woning geworden.’’

Molenstomp

Het wonen in een molenstomp heeft Arent niet meer laten interesseren in molens. ,,Maar ik weet wel veel afgetopte molens te staan. Als ik er ergens een zie, wil ik graag weten hoe zij dat binnen hebben gedaan. Het is toch een achtkantige vorm waarvan de wanden schuin lopen. Bij deze molen zijn de wanden binnen vreemd genoeg wel recht. Naar boven wordt het smaller, dus heb je op de bovenverdieping minder ruimte. Maar je kunt hier zien dat je daar ook makkelijk drie redelijke slaapkamers én een badkamer kunt maken. Dat is toch net zo goed als in een gemiddelde gezinswoning.’’

Afbeelding
De keuken. © Marlies Wessels

In de woning zit voor Arent vooral de hele geschiedenis van zijn familie. Iedere plant en boom is door zijn ouders of hemzelf geplaatst. ,,Maar er komt een levensfase waarin het tijd wordt om dat af te sluiten. Ik ga nu naar een prachtige locatie op de Utrechtse heuvelrug, waar ik ook weer vrij met natuur om me heen kan leven.’’

Bron, AD.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 19 nov 2020, 15:10

Molen van Schipluiden-Oost naar Schipluiden-West

16 juni 2020
Afbeelding
Het Klein Vermogen op transport. Theo van der Kraaij

Een specerijmolen op het boerenerf van Hoeve Ackerdijk, helemaal aan de oostkant van Schipluiden, is verplaatst naar het westen van het dorp.


youtu.be/x3Nm-Ew5Zm8

’t Kleyn Vermoogen, zoals het bouwwerk heet, is jaren geleden in elkaar gezet door molenaars in opleiding. Maar nadat zij een vaste molen toegewezen kregen, staat het ding te verstoffen aan de Rotterdamseweg.

Rob van Zijll, molenaar van de Groeneveldse Molen aan de andere kant van Schipluiden, weet genoeg en zorgt ervoor dat ’t Kleyn Vermoogen naar zijn erf komt. Nadat het bestemmingsplan is herzien en ook de provincie Zuid-Holland akkoord ging, was er geen vuiltje meer aan de lucht en kon het transport beginnen.

De komende tijd wordt het molentje verder opgeknapt. Van Zijl hoopt dat het ding op de Westlandse Molendag van volgend jaar kan draaien. De editie van dit jaar is vanwege corona geannuleerd.

(Geluidsopname) Molenaar Rob van Zijll legt uit waarom de molen verplaatst is https://1ab3dwyh2pgi.b-cdn.net/b927dea6 ... feef30.mp3

Bron, wos.nl

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 19 nov 2020, 15:24

Leed in de polder: wieken pasten niet

17 november 2020
Afbeelding

Een klein, maar kortdurend drama in de Groeneveldse Polder in Schipluiden.

Bijna een half jaar nadat specerijmolen ’t Kleyn Vermoogen verhuisde van de verre oostkant van het dorp naar het Groeneveldsepad, zouden dit weekend de fonkelnieuwe kap en wieken geplaatst worden. Maar dat liep in eerste instantie toch wel anders.

Terug naar het begin. Molen ’t Kleyn Vermoogen stond tot juni werkloos op een boerenerf aan de Rotterdamseweg. Rob van Zijll, molenaar van de Groeneveldse Molen, zag wel toekomst in het ding en liet het molentje naar zijn polder overkomen.

Daar is ’t Kleyn Vermoogen van top tot teen opgeknapt. De kap, waar ruim twee maanden werk in heeft gezeten, hing zaterdag aan een kraan en zit nu als gegoten. Echter, de wieken pasten niet. "Daar hebben we trammelant mee, het is te krap", aldus Van Zijll.

Een domper voor de molenaar en zijn collega's, die in grote getale naar het hijswerk waren komen kijken. "De wieken moeten we vermaken", concludeert Rob. En dat was snel geregeld, want nog dezelfde dag hingen de wieken op hun plek.

Hij hoopt dat ’t Kleyn Vermoogen rond Kerst zal draaien.

Bron, wos.nl

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 26 nov 2020, 14:56

Werkendam: Waterberging in VervoornePolder

Vervoornemolen in Werkendam
Afbeelding
Er komt een waterberging van drie hectare bloemrijk grasland.

Die wordt gerealiseerd aan de Dijkgraaf Den Dekkerweg in Werkendam. Begin oktober start Waterschap Rivierenland met de werkzaamheden. De waterberging is een van de maatregelen na de wateroverlast van enkele jaren geleden.

Met de waterberging proberen we wateroverlast bij extreme regen zoveel mogelijk te beperken. Door de polder af te graven kan het water hiernaartoe. Omdat het maaiveld wordt verlaagd, ontstaat een nat en bloemrijk grasland. Als het gebied bij hevige regen onder water loopt, kan er 19.000 m3 water in. Waterschap en gemeente dragen elk de helft van de kosten voor de wateroverlastmaatregelen.

Grond in de buurt

Uit het gebied wordt eerst 35.000 kuub grond gegraven. Deze grond wordt binnen de gemeente slim gebruikt. Een deel gaat naar de Noordwaard. Het Waterschap gebruikt de grond voor het verbeteren van enkele kades en het aanleggen van opritten. Een ander deel gebruiken we voor de nieuwe wijk in Werkendam Achter de Schans.

Niet over de Schans

Om verkeersoverlast tegen te gaan, vindt het grondtransport plaats over een platenbaan die parallel aan de Dijkgraaf Den Dekkerweg komt te liggen tot aan de Borcharenweg. De vrachtwagens rijden niet over de Schans. De waterberging moet deze winter gereed zijn.

Vervoorne Polder

De waterberging wordt aangelegd in de Vervoorne Polder, één van de eerste gebieden die na de Sint Elisabethsvloed van 1421 werd teruggewonnen op de zee. De polder werd bemalen door de Vervoornemolen aan de Schenkeldijk. Voorbij de Schenkeldijk lag in de 19e eeuw het inundatiegebied van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, gevoed door de Papsluis.

Bron, gemeentealtena.nl

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 27 nov 2020, 10:36

Restauratie Vervoorne molen gestart

Afbeelding
'Allereerst werden de wieken van de historische molen verwijderd.

WERKENDAM - Woensdag (25-11) werd een begin gemaakt met de restusratie van de Vervoorne molen in Werkendam. Wethouder Paula Jorritsma en voorzitter Bastiaan Snoek van de Molenstichting Het Land van Heusden en Altena gaven het startsein voor de restauratie (foto onder). Allereerst werden de wieken van de historische molen verwijderd.

Enkele jaren geleden bleek uit onderzoek dat de fundering van de Vervoorne poldermolen is verzakt. Voor het behoud en het in werking houden van de molen is herstel daarvan noodzakelijk.

De zogeheten "staart en roeden" zijn inmiddels gestreken. De staart van de molen laat de totale kap van de molen draaien om de molenwieken “op de wind” te zetten. Dat heet 'kruien'. De roeden vormen de basis van het wiekenkruis van de windmolen. In verband met ruimtegebrek rond de molen wordt de kap later verwijderd. Eerst wordt gestart met het vernieuwen van de fundering. De werkzaamheden worden in de zomer van 2021 afgerond.

Afbeelding
Voorzitter Molenstichting Bastiaan Snoek en wethouder Paula Jorritsma

Kosten

De Molenstichting Het Land van Heusden en Altena en de stichting Molens Land van Heusden en Altena hebben hiertoe een herstelplan opgesteld. De kosten van de restuaratie bedragen zo'n 350.000 euro. Via fondsen en overheden is geld gevonden voor de restauratie. De belangrijkste en grootste geldgever is de Provincie Noord-Brabant die uit provinciale subsidieregeling cultureel erfgoed 70% van de geraamde kosten meebetaald. De overige 30% kan worden bekostigd uit toezeggingen van Vereniging De Hollandsche Molen, het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Gemeente Altena. Ook de Molenstichting zelf neemt een bescheiden bedrag voor haar rekening.

Vervoorne Molen in vogelvlucht.

youtu.be/jiDaGo7Gu_Q

Zandwijkse molen

Een tweede, minder omvangrijke, grootonderhoudsklus is het vernieuwen van het rietdek van de ondertoren van de Zandwijkse Molen te Uppel / Almkerk. De kosten hiervan bedragen ruim 36.000 euro. De Molenstichting kreeg hiervoor een bijdrage toegezegd vanuit het Molenfonds. De hoogte van deze bijdrage is 70% van de totale kosten. Het niet gesubsidieerde deel betaalt de Molenstichting uit eigen middelen.

Zandwijkse Molen in vogelvlucht

youtu.be/DZuZ8sLVrNY

Bron, werkendam.net - PZ

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

peter n.d.
Berichten: 1729
Lid geworden op: 22 mar 2014, 20:31
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door peter n.d. » 29 nov 2020, 13:29

Beste Pieter , mooie dat er nog steeds mensen bereid zijn om zich in te zetten om een stukje geschiedenis te bewaren en te restaureren. Met als doel in de toe toekomst mensen bewust te maken van al deze molens die bijgedragen hebben tot welvaart , werk en in sommige gevallen verhinderen dat het land overstroomt . :mrgreen: Groeten van Bob , Christine , Peter n.d. :wink:

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 01 dec 2020, 12:08

Afbeelding

Soms komen meerdere mensen met dezelfde vraag. Het viel een aantal lezers op dat de wieken van oude molens van voren gezien altijd linksom draaien, terwijl die van hun moderne broertjes de andere kant op draaien. Hoe zit dit precies?

De bekendste verklaring waarom oude windmolens naar links draaien is vanwege het materiaal waar ze van gemaakt zijn. De roeden (de twee houten balken waarop de wieken bevestigd zijn en die samen een kruis vormen) zijn gemaakt van een boomstam. Die stam kreeg een rechtse draaiing mee toen de boom nog groeide. De zon draait elke dag vanuit het oosten langs het zuiden naar het westen, en de boom draaide mee.

Door de wieken van een molen juist de andere kant op te laten draaien, dus naar links (tegen de klok in), draai je tegen de barsten in het hout in, waardoor je deze barsten dichtdraait. Zo zal het hout niet snel scheuren.

Maar dat is niet het hele verhaal.

Hout zonder fout

Het lijkt er niet op dat dit de reden is. Houtonderzoeker René Klaassen van Stichting Hout Research laat weten: "De roeden moeten behoorlijke krachten weerstaan. De sterkte is niet alleen afhankelijk van de houtsoort, maar ook van de houtkwaliteit. De roeden zullen gemaakt worden van foutvrij hout."

Foutvrij hout is recht van draad, zoals dat heet, en heeft dus geen draairichting. Zulk hout komt van bomen die in dichte bossen groeien.

Afbeelding
Video //www.nu.nl/268806/video/zo-ziet-een-wind ... t-uit.html (via @NUnl)

Molenaar is rechts

Gelukkig zijn er nog andere kandidaat-antwoorden. Zoals dit: de meeste mensen zijn rechtshandig, de meeste molenbouwers dus ook. Voordat er windmolens waren, maalden mensen met de hand. Dan draai je over het algemeen de bovenste steen linksom. Wil je datzelfde effect in de molen, dan krijg je linksdraaiende wieken.

Zit daar wat in? Daar kun je vraagtekens bij zetten. NRC Handelsblad boog zich in 1993 al over deze kwestie. Woordvoerders van vereniging De Hollandsche Molen vertelden de krant dat de molensteen vaak indirect werd aangedreven. Er zat nog een steenspil tussen, een as die de richting weer omdraaide. Je kunt dus prima de bovenste steen linksom laten malen zonder dat de wieken linksom hoeven te draaien.

Afbeelding
Molen Het Noorden op Texel. (Foto: NU.nl/Peter Gooijer)

Latjes slaan door

Een derde verklaring wijst opnieuw de rechtshandige molenaar aan als schuldige. Als je de molen wil laten draaien bij een zwakke wind, dan span je een zeil over de wieken. Dat zeil ligt opgerold tegen de roede. Wil je dat als rechtshandige losmaken, dan is het handig als de roede aan de rechterkant van de wiek zit.

Een rechtshandige molenaar kan, volgens een vierde verklaring, ook gemakkelijker linksdraaiende wieken timmeren (want de vorm bepaalt de draairichting). Daarvoor sla je dunne latten door gaten in de roede heen. Voor rechtshandige timmeraars is het eenvoudiger de latten van rechts naar links te slaan.

Zo eindig je met molens waarbij de roede in neerwaartse positie aan de rechterkant van de wieken zit. En die wieken draaien linksom. De rechtshandige molenaar verklaart dus mogelijk waarom oude houten molens tegen de klok in draaien.

De vraag blijft waarom er nooit een linkshandige molenaar de boel andersom in elkaar timmerde. Houtexpert Klaassen: "In andere landen komen zowel links- als rechtsdraaiende molens voor."

Afbeelding
Video https://www.nu.nl/100302/video/nieuwe-w ... -wind.html (via @NUnl)

Concurrentiestrijd broers leidt tot verschillende draairichting wieken

Waarom draaien moderne molens dan rechtsom? En niet, zoals hun voorgangers, tegen de klok in? Het is het gevolg van een oude concurrentiestrijd tussen de Deense broers Erik en Johannes Grove-Nielsen.

Beide broers waren al vroeg betrokken bij het ontwikkelen van windturbines. In de jaren tachtig boog Erik zich over het ontwerp van de wieken. De oude molens van Erik draaiden, net als de Nederlandse, allemaal tegen de klok in. Ook het windmolenbedrijf waar zijn broer werkte, ging mee in die traditie.

Eriks vrouw stelde daarop voor om de molen precies de andere kant op te laten draaien. En zo geschiedde. Eriks bedrijf, Økær Vind Energi, werd succesvol. Zijn turbines met rechtsdraaiende wieken veroverden niet alleen in Denemarken, maar wereldwijd de windmolenmarkt.

Weet jij hoe Nederland het water de baas is? Doe de test van Quest!

Nederland, waterland. We zijn omringd door water en een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel. We staan wereldwijd bekend om onze ingenieuze waterkeringen, dijken en sluizen. In het algemeen is ons land het water al jaren de baas. Weet jij wat we precies doen om al dat water te managen en onze voeten droog te houden ? Doe de test en check je kennis!

https://tests.quest.nl/technologie/weet ... rm=waternl
Afbeelding

Bron, NU.nl

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 29 dec 2020, 11:56

De Landerdse Molens: drie oer-Hollandse bouwwerken binnen handbereik

Door Siem van Merwijk van Platform Toerisme Landerd
Afbeelding
Rechts op de foto Molenaar Martin Merkx die o.a. werkzaam is op Aarssensmolen/De Dageraad (Zeeland) & Kilsdonksemolen (Heeswijk-Dinther)

LANDERD - Hoewel een molen typisch Nederlands is, zijn er anno nu nog maar weinig molens die werken op de traditionele wijze. Dat er drie van deze werkende molens in Zeeland te vinden zijn is daarom op zijn zacht gezegd bijzonder te noemen. Alle drie de molens zijn te bezichtigen, en ook zeker een bezoekje waard.

Als we honderd jaar terug in de tijd gaan, zijn in ons land meer dan tienduizend molens in bedrijf. Vandaag de dag is het aantal aanzienlijk minder: in Nederland staan slechts 1100 werkende molens, waarvan er dus drie in Zeeland. Hoewel het verdwijnen van de molens onvermijdelijk was gezien de industriële ontwikkelingen, is het doodzonde dat de typisch Nederlandse bouwwerken langzaam maar zeker uit het straatbeeld verdwenen. Naast het verlies van de gebouwen dreigde namelijk ook de ambacht molenaar in zijn geheel te verdwijnen, maar gelukkig stak UNESCO hier een stokje voor. De organisatie is van mening dat het ambacht niet zomaar mag verdwijnen, waardoor het molenaarschap op de werelderfgoedlijst is geplaatst.

“Een goede zaak”, zo noemt molenaar Martin Merkx de plaatsing op de werelderfgoedlijst. Samen met collega-molenaar Jan Udo en Toon van den Berg runt hij sinds twee jaar molen De Dageraad, iets waar het drietal bijzonder veel over te vertellen heeft.
Bij binnenkomst laat Merkx dan ook direct van zich horen: “Pas op voor de trap, want die heeft meer ervaring dan jij!” Via een steile houten trap, waarvan de treden zijn uitgesleten door de vele voetstappen, waag ik mijn weg naar boven. Eenmaal boven word ik op de eerste verdieping begroet door de geur van koffie. Alhoewel, verdiepingen bestaan niet in molens. “Dat noemen wij zolders, om precies te zijn is dit de maalzolder. ”Al bij het inschenken van de koffie begint een indrukwekkende lezing over de molen. “Even voor de duidelijkheid: zoals we hier nu zitten, zitten we natuurlijk niet de hele dag.” Terwijl de wieken goed hoorbaar langs de romp van de molen suizen vertelt het drietal wat er komt kijken bij het ambacht molenaar en hoe hun zondag bij de molen eruitziet. “Iedere zondag zijn we hier, dat is ook de dag dat de molen draait. De dag begint dan met het draaiklaar maken, waarna we de rest van de dag druk bezig zijn met allerlei klussen in en rondom de molen.”

‘Gouden driehoek’

Bij het klussen is er sprake van een ‘gouden driehoek’ met daarin de twee molenaars Jan en Martin, die ondersteund worden door Toon. “In principe kan Toon ook alles wat wij kunnen, maar gezien zijn leeftijd was het voor hem niet meer mogelijk om de opleiding tot molenaar te volgen. Desondanks zien we hem natuurlijk wel als volwaardig onderdeel van het team, want we doen alles samen.”

Samenwerken

Samenwerken is belangrijk, want klusjes in en rondom de molen zijn er altijd. De Dageraad is nu eenmaal geen hypermodern bouwwerk, de voornaamste beweegredenen van een klus in de molen is dan ook de veiligheid. Om het veilig te houden voor de molenaars en bezoekers wordt er regelmatig een extra beugel of leuning gemonteerd. Belangrijk, want bezoekers verwelkomen de molenaars maar al te graag. “Heel erg veel mensen weten niet eens meer wat een molen is of doet, met name de jeugd. Wij vinden het belangrijk dat ook zij het stukje geschiedenis van de molens leren kennen, dus daar vertellen we graag over.” Wie in de molen op bezoek komt wordt haarfijn uitgelegd waar een molen oorspronkelijk bedoeld is, en ook ik moet eraan geloven.

Voor deze uitleg dient er wederom een steile houten trap beklommen te worden, een iets modernere weliswaar. Op de tweede zolder bevindt zich namelijk het maalkoppel van de molen, het essentiële onderdeel in het proces waar de molen oorspronkelijk ooit voor bedoeld was: het malen van graansoorten. Al is de wind natuurlijk ook behoorlijk van belang, want zonder wind zou geen enkel tandwiel in de molen draaien. In de ruimte waar de molensteen zich bevindt volgt een uitleg van molenaar Martin, die tientallen boeken zou kunnen vullen met zijn kennis over molen.

'Iedere keer anders'

“Omdat iedereen andere dingen wil weten over de molen is ons verhaal iedere keer anders. Een bakker zal bij een molen immers andere interesses hebben dan een timmerman, dat maakt het rondleiden ontzettend divers en dus leuk om te doen.” Iedere vraag over de molen wordt door de molenaar binnen enkele seconde haarfijn uitgelegd. Of de vraag nu onverwacht is of niet: Martin weet het. Slechts een keer liet hij een vraag onbeantwoord: “Iemand vroeg me ooit alles uit te leggen, maar daar heb ik niet aan voldaan. Hij zou in dat geval twee weken moeten blijven, dus daarom heb ik het wat beknopter gehouden destijds. Maar als iemand het echt wil weten, dan ben ik bereid alles over de molen te vertellen!”

Ben jij benieuwd hoe een molen werkt, of wil je gewoon eens binnen kijken? De Zeelandse molens zijn doorgaans iedere week open voor bezichtiging. Naast De Dageraad (zondag) zijn ook de Coppensmolen (zaterdag) en de Sint-Victor (op aanvraag) open voor bezichtigingen. Meer weten over de molens, de Molenaars fietsroutes of de speciale molendag? Kijk dan op www.vvvlanderd.nl.

In verband met het coronavirus zijn veel molens tot nader order niet open voor bezichtiging.

Bron, arenalokaal.nl

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 01 jan 2021, 13:31

Molen Arkens in Franeker staat er weer bij als in 1910

Geert Veldstra, 20 december 2020
Afbeelding

De spinnenkopmolen Arkens in Franeker is de enige van Nederland met vlinderwieken, maar het was lange tijd ook de molen waar de molenaars van de vereniging Gild Fryske Mounders zich het meest aan ergerden. Dat zegt Gerard van Dijk, algemeen coördinator van de Stichting tot behoud van monumenten in Waadhoeke.


,,De vorige restauratie in 1976 is niet helemaal goed gegaan. Er werd al lang geopperd om de molen weer terug te brengen naar de staat van 1910. Onder andere dankzij subsidie van stichting de Hollandse Molen konden we dat voor elkaar krijgen.”

Het molentje werd in 1910 voorzien van vlinderwieken, een uitvinding van molenbouwer Westra uit Franeker. Volgens Rolf Dijkema van restauratiebedrijf de Molenmakers uit Tzummarum, een rechtsopvolger van Westra, betrof het een experiment met aerodynamica.

,,It systeem wie wol bysûnder en it sjocht der oars út, mar it hie ek net hiel folle foardielen, dus it bruts net echt troch.”

Zo heeft houtzaagmolen De Rat in IJlst een tijdje vlinderwieken gehad, maar die werden in de jaren dertig alweer vervangen door reguliere zelfzwichtende wieken. Dit is een systeem dat lijkt op een soort luxaflex waarbij de kleppen van de wieken automatisch dicht of open gaan naar gelang de windsterkte. Er hoeven dus geen zeilen over de wieken gespannen te worden, zoals bij oudere types.

It systeem wie wol bysûnder en it sjocht der oars út, mar it hie ek net hiel folle foardielen

Vlinderwieken werden ook voorzien van zelfzwichting, maar toen het molentje van Arkens in 1976 werd verplaatst naar de vijver tegenover de watertoren aan de Leeuwarderweg, werd het zelfzwichtingsysteem vervangen door zeilen.

,,Dat seach der eins net út, want dat heart net by flinterwjukken.”

Om dit systeem goed toe te passen op deze vlinderwieken, moesten de molenmakers op zoek naar voorbeelden op foto’s en op restanten van molens die ooit vlinderwieken hadden.

,,It wie in hiel bysûnder putsje. Mar wy binne der útkaam. It tink- en út-sykwurk is benammen troch myn kollega Johannes Kooistra dien.”

De reparatie nam een half jaar in beslag en kostte in totaal 119.000 euro. De wieken hoeven voortaan niet meer van zeil voorzien te worden, maar gaan vanzelf open als het te hard waait. Zo vaak draait het molentje echter niet meer, omdat het geen functie meer heeft bij de bemaling. Van Dijk: ,,Maar het is uniek en het is mooi dat het behouden blijft.”

Bron, frieschdagblad.nl/

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 13 feb 2021, 12:14

Opknapbeurt voor molen Laurentia in Milheeze

Afbeelding
Molenaars Marius Verheijen (rechts) en Gerry Verwegen bij de molen in Milheeze, waar gestart is met de renovatie.

MILHEEZE - De molen Laurentia in Milheeze wordt sinds deze week grondig opgeknapt. De spruit en de wieken (oftewel de twee roeden) zijn er woensdag met een kraan vanaf gehaald.


,,Dit moet met precisie gebeuren”, zegt molenaar Marius Verheijen (78) uit Milheeze. ,,Er mag niet te veel wind staan, want de wieken wegen zo'n 2400 kilo.” Molenrestaurateur Beijk uit Afferden is een paar dagen bezig geweest met voorbereidingen voor het verwijderen van de spruit en wieken. Nadat de medewerkers van firma Beijk van bovenaf de hijsband om de juiste plaats hadden bevestigd, kon de kraanmachinist het gevaarte langzaam stukje voor stukje uit de molen schuiven en voorzichtig op de grond plaatsen. Molenaar Verheijen: ,,Dit blijft heel bijzonder om te zien. Ik heb in 1993 wel gezien dat ze de roeden eraf haalden, maar de spruit, die dwars door de molen zit met de uiteinden ver uit de kap, dat heb ik nog niet mogen aanschouwen.” Nu was de beurt aan de wieken, die nog zwaarder zijn. Maar ook dat ging van een leien dakje.

Het is indrukwek­kend om te zien, hiervoor sta je graag in de kou
Gerry Verwegen

,,Een goede voorbereiding is erg belangrijk”, vertelt Verheijen. Vroeger deden ze hier een paar maanden over, nu een paar dagen.” De molen ziet er kaal uit zonder de wieken, maar het is de bedoeling dat half april de molen weer klaar is voor gebruik. Gerry Verwegen, sinds vier jaar samen met Verheijen molenaar op de molen in Milheeze, zag dit voor het eerst. ,,Het is indrukwekkend om te zien, daar sta je graag voor in de kou.”

Honderd jaar

Dat er onderhoud nodig was aan de molen wist men, maar dat de roeden nu al aan vernieuwing toe waren, had men niet verwacht. Normaal gesproken gaan die wel honderd jaar mee. ,,Op drie plaatsen in Nederland zijn er al roeden door de wind en zelfs spontaan van een molen afgebroken. Daarom hebben we ook hier onderzoek laten doen en het bleek ook dat deze roeden verkeerd gelast zijn”, aldus Verheijen. De lange en korte spruit en de schoren - de balken waarmee de staart van een molen is verbonden met de spruitbalken - worden gerestaureerd, de roeden worden op de oude manier gemaakt, aan elkaar geklonken en niet gelast. Ook het houtwerk wordt vernieuwd. ,,De windpeluw is al gemaakt van een 150 jarige boom die hier achter stond” vertelt Verheijen trots. Verwegen: ,,De molen wordt zoveel mogelijk authentiek gerestaureerd zodat die er weer honderd jaar tegen kan.”

De molenbou­wer heeft zonder dat iemand het wist de molen de naam van mijn moeder gegeven: Laurentia
Marius Verheijen

De molen in Milheeze is al 150 jaar in beheer van de Familie Verheijen. ,,Nadat zijn molen hier was afgebrand, heeft mijn overgrootvader deze molen gekocht in Bleskensgraaf. Die was daar in gebruik als poldermolen. Hij heeft die hier eigenhandig opgebouwd als beltmolen.” Dat de molen er nu nog staat, is de verdienste van de moeder van Marius Verheijen. ,,De molen was aan restauratie toe en mijn vader kreeg er nergens subsidie voor. Hij wilde de molen verkopen. Maar mijn moeder stak daar een stokje voor en kreeg het wél voor elkaar om subsidie te krijgen. Molenbouwer Sjors Adriaans heeft zonder dat iemand het wist de molen toen de naam van mijn moeder gegeven: Laurentia.

In 1978 is de molen aan de gemeente verkocht, waarna de molen is ondergebracht bij Molenstichting Gemert-Bakel. Verheijen: ,,Ik ben erg blij met de restauratie en als mijn gezondheid het toelaat, hoop ik samen met Gerry de molen nog zo lang mogelijk mee te beheren.”

Bron, ed.nl / de peel

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 13 feb 2021, 12:21

Provincie komt over de brug voor de molens

Afbeelding
Foto: Remco Zwinkels

SCHIEDAM - De provincie Zuid-Holland verleent 48.000 euro voor groot onderhoud aan molen De Palmboom en een kleine 47.000 euro voor De Vrijheid.

Het gaat om bijdragen uit het jaarlijkse budget van de provincie voor groot onderhoud aan molens. Gedeputeerde Willy de Zoete kwam dat nieuws vandaag brengen in Schiedam. Zij bracht het Compliment voor het monument mee; de provincie reikt dit compliment maandelijks uit. Hugo Boogaard, directeur van de stichting De Schiedamse Molens, molenaar Theo de Rooij en Domien Akkermans van stichting Restauratie Werkplaats mochten de complimenten in ontvangst nemen. "Zij hebben de afgelopen jaren, mede met subsidie van de provincie, aan maar liefst vijf historische molens in Schiedam op succesvolle wijze groot onderhoud verricht", aldus de provincie.

Gedeputeerde De Zoete: “Het is prachtig om te zien hoe deze imposante windmolens, ooit opgericht ten behoeve van de Schiedamse jeneverindustrie, nog steeds in al hun glorie de skyline van Schiedam sieren. We zijn verheugd dat onze subsidies bijdragen aan het groot onderhoud van deze machtige windmachines. Zo kan iedereen ervan blijven genieten en houden niet alleen de molenaars, beheerders en vrijwilligers in Schiedam de molens draaiend, maar ook elders in Zuid-Holland.”

Het aantal ingediende subsidieverzoeken lag dit jaar (ingediend in 2020) beduidend hoger dan in de afgelopen jaren, aldus De Zoete. Het kwam daarom goed volgens haar goed van pas dat Gedeputeerde Staten besloten het subsidieplafond voor de komende vier jaar te verhogen met € 250.000, een verdubbeling van het eerder beschikbare budget.
In 2020 kwamen achttien aanvragen binnen, afkomstig van twaalf verschillende moleneigenaren. Hiervan heeft de provincie elf aanvragen volledig en een twaalfde gedeeltelijk gehonoreerd. Dit alles voor een gezamenlijk bedrag van € 500.000.

Bron, schiedam24.nl

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 15 feb 2021, 10:20

Molen De Vlijt ontvangt bijna ton subsidie van provincie Drenthe

Afbeelding
Molen de Vlijt heeft bijna een ton subsidie gekregen van de provincie Drenthe. Foto: Willem Braam

Molen de Vlijt in Meppel heeft van de provincie Drenthe 96.899 euro subsidie gekregen, voor de restauratie en herbestemming van de molen.
De laatste decennia raakte molen De Vlijt in verval. De volledige maalinrichting ontbrak, waardoor er geen productie mogelijk was. Vele jaren van fondswerving door de molenaar en het stichtingsbestuur was voldoende om een deel van de maalinrichting te realiseren. Maar dat is nog niet genoeg om de van de molen weer een werkende mosterdmolen te maken - de tweede van Nederland. Daar is het bestuur van de molen al zeker vier jaar mee bezig.
Met de subsidie komt de Meppeler mosterd in ieder geval een stap dichterbij. Vanwege het lange proces durft de molenaar het niet aan om een einddatum te noemen, waarop de mosterdmolen gerealiseerd is.

Nieuwe subsidie

Vorig jaar werd de molen door de gemeente Meppel aangewezen als gemeentelijk monument. Hierdoor kon de stichting Stadskorenmolen De Vlijt een provinciale subsidie aanvragen.
De subsidie die de molen krijgt komt uit een nieuw potje van de provincie. Op 1 januari van dit jaar ging namelijk de nieuwe subsidieregeling ‘behoud/herbestemming karakteristiek bezit in Drenthe 2021-2024’ in. Vanuit die regeling komt de komende vier jaar ieder jaar zo’n 1,3 miljoen euro beschikbaar. De regeling is bedoeld om leegstand te voorkomen en om een herbestemming voorkarakteristieke panden te stimuleren.
Omdat de stichting van molen De Vlijt net na middernacht op 1 januari de eerste was die een aanvraag deed voor deze subsidie, ontvangt het nu als eerste steun uit deze subsidie. „Wie het eerst komt, het eerst maalt”, beredeneert de provincie.

Bron, dvhn.nl / Drenthe

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 07 apr 2021, 11:06

Carel Coops schrijft een boek: over Coops

Afbeelding
Hélène Pellegrini, Arno Duitshof en Carel Coops in de Coops Molen.

Naam van familie en molen nauw verbonden

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM/VELSEN – “Het is geen ‘noblesse oblige’, maar de naam verplicht iets”, vertelt Carel Coops, al jaren woonachtig in het Noord-Hollandse Velsen, maar afkomstig uit deze regio. De familienaam Coops is in de omgeving van Zelhem geen onbekende en de Coops Molen, nét gerestaureerd en draaiende, komt daarbij direct in gedachten. “Ik ben een boek aan het schrijven. Gedeeltelijk over mijn familie Coops en een deel over de Coops Molen.”

Voorstellen

Carel Claudius Coops (1945) is geboren en getogen in Doetinchem. “We verhuisden in 1951 naar Zutphen en ik ging daar ook naar de middelbare school.” Hij ging varen als stuurman bij de Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij (VNS). “We behandelden zelf de lading van de vrachtschepen, niks geen kranen aan de wal”, weet hij nog goed. “Maar we moesten wel elke dag twee uur onbetaald overwerken. Dat was goed voor je karakter, zeiden ze.” Dat was de reden dat hij voor een Deense rederij ging varen. “Mooie reizen met vracht van Marseille naar Tahiti.”

In 1969, na een aantal keren uitstel voor de dienstplicht, monstert Carel aan bij de Holland Amerika Lijn (HAL). “Ik was voor dienst ingedeeld bij de landmacht.” Daar is hij nog verbaasd over. “Maar goed, er was een regeling dat je vrij van dienst was als je vaart tot in het jaar dat je 27 wordt. Bij de HAL was het ook nog een prettig soort reizen, zoals naar de Golf van Mexico. We werden overal met open armen ontvangen.”

Geregelder leven

Na verder jaren te hebben gevaren onder Liberiaanse, Iraanse en Nigeriaanse vlag met tussenpozen aan de wal om voor de verschillende rangen te leren en examen te doen, maakte hij eind 1975 zijn laatste zeereis. “Ik was 30 en wilde een geregelder leven”, vertelt Carel, die in Rotterdam ging wonen en een baan accepteerde bij de containerterminal van Sealand. “Tijdens het hockeyen bij Victoria ontmoette ik een teamgenoot die bij Hoogewerff expeditiebedrijf, later Cornelder, werkte. Hij vroeg me om er de buitendienst te stoomlijnen en daar ben ik twee en een half jaar mee bezig geweest.”

Carel ontmoette zijn vrouw Munk Vernède op 12 november 1977. “We trouwden in 1978 en in 1980 kreeg ik een aanbod om bij de Nederlandse Kabelfabriek (NKF) te gaan werken in Noord-Jemen. Ik bedacht me al hoe ik dat thuis moest vertellen maar tot mijn verrassing wilde Munk graag mee. We zijn twee jaar weggeweest.” Carel bleef reislustig en bezocht voor zijn werk onder andere Nieuw-Zeeland. Hij belandde in 1983 bij Wijsmuller, wat in 2001 werd overgenomen door Maersk. Na een jaar werd Carels afdeling beschouwd als non-core business en dus vond een management buy-out plaats. Hetzelfde bedrijfje met een nieuwe naam werd aldus voortgezet tot aan de pensioendatum juni 2010.

Schrijven

Vervelen doet Carel zich niet. “Ik golf, maak scheepjes in flessen en schrijf. Het eerste boek dat ik uitbracht was het oorlogsdagboek van mijn moeder. Handgeschreven met op de eerste bladzij 1 januari ‘41, vijf regels, daaronder 1 januari ‘42 vijf regels, daaronder 1 januari ‘43 enzovoorts tot 1 jan 46. Ik besloot het uit te typen en dat chronologisch te doen.” Het boek is in kleine kring uitgebracht, dertig exemplaren.

Het tweede boek is een bundel zeilverhalen. “Onze familie huurde een platbodem en tijdens de tochtjes ging het veel over het weer. Dat zit voor zeilers hoog en geeft stof tot schrijven. Ik heb al die verhalen gebundeld. Er zijn 30-35 exemplaren van gedrukt.”

Coops Molen

Nu staat Carel Coops voor een nieuwe uitdaging. “Ik kreeg plotseling het idee om een boek te maken over de Coops Molen. Het is toch te gek voor woorden dat dat nog niet bestaat. Daar sta ik voor in de startblokken. De eerste dertig kantjes zijn er, maar ik mik toch op een boek van tweehonderd kantjes. Ik wil een harde kaft en kleurenfoto’s.”

Onlangs logeerde Carel bij zijn zus in Eefde. Hij speelde met zijn broer die ook in Eefde woont, golf bij de Keppelse golfclub. “Die is opgericht door mijn grootvader Jacobus Pieter Coops.” Hij laat de familiestamboom zien zoals die nu bekend is. “Mijn boek wordt gedeeltelijk het verhaal van mijn familie en een gedeelte gaat over de molen. Mijn interesse in molens is vanwege die familie band. Ik wil beginnen vanaf 1471, omdat het een eerste moment is van de molen, het was toen een vierkante standerd molen. Vanuit onze vakantiebungalow op Wolferswoud heb ik de restauratie van de laatste jaren gevolgd.”

Carel bezocht ook zijn neef Jan Coops in Halle en natuurlijk Hélène Pellegrini en Arno Duitshof, de huidige eigenaren van de Coops Molen. Zij vinden het leuk dat er een boek wordt geschreven over hun molen. Er wordt nog wel gezocht naar (oude) foto’s, laat Arno weten. “Voor ons archief en als het mag ook voor het boek van Carel Coops. Er zijn vast nog Zelhemmers of oud-werknemers van de molen die beelden hebben van toen. Als die contact met ons willen opnemen, zou dat geweldig zijn.”

https://coopsmolen.nl/
Afbeelding

Bron, contactzuid.nl

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 20 apr 2021, 11:19

Van graan naar meel naar pannenkoek in toekomstige gasterij De Heimolen: ‘Het was nu of nooit’

Afbeelding

Wim van den Broek 20-04-21

RUCPHEN - Uitgerekend in deze voor horeca moeizame tijden is het Ton Jaspers en Peter Jansen gelukt om een exploitant te vinden voor de Heimolen. Afgelopen weekend tekenden David (56) en Ciska (53) van Tricht-Vriesema de huurovereenkomst voor ‘Gasterij De Heimolen’. Achter de terp wordt meteen begonnen met de bouw van het restaurant met de bedoeling voorjaar 2022 te openen.


Het ondernemerspaar komt uit Lepelstraat. Hij komt uit de havenlogistiek, zij is weerbaarheidstrainer. Een direct horecaverleden hebben ze niet, maar de droom om ooit een eigen eettentje te beginnen dateert al van jaren terug. ,,Toen dit voorbij kwam, was het nu of nooit‘’, aldus het stel met ook nog enkele zonen, die ‘ook wel van wanten weten als pa en ma iets nieuws beginnen'.

Rijksmonument

Het is nog vroeg in de ochtend als de champagnekurk tegen de molenwand knalt. Maar voor de Willebrordse vrienden Ton en Peter, samen de BV ‘Klap van de Molen’ is er alle reden voor een feestje nu er echt schot komt in de toeristische ontwikkeling van de Heimolen. In juni 2018 werden galeriehouder Jaspers en hovenier Jansen eigenaar van de Heimolen tussen Rucphen en Roosendaal. Ze namen het Rijksmonument voor een symbolisch bedrag over van de gemeente Rucphen met als missie het voortbestaan te waarborgen. Al snel ontvouwden zij plannen om een Vlaamse schuur op te trekken met daarin een horecagedeelte in stijl.

Jaspers: ,,We hebben een aantal restauraties achter de rug, nu is de molen klaar voor de toekomst. De nieuwe uitbaters hebben dezelfde kijk als wij op die toekomst namelijk het meel uit de molen als basis-ingrediënt te benutten. Dus niet alleen pannenkoeken, maar ook pizza's en speciale broden.‘’ Het mooist lijkt het de galeriehouder om op een perceel naast de molen graan te verbouwen, dat in de molen tot meel te vermalen waarna het vervolgens als gerecht wordt opgediend in de gasterij.

Molenaarsvak

De uit 1844 stammende beltmolen is nog altijd maalvaardig. De zoon van de laatste molenaar Theo Franken woont nog altijd in de Heimolendreef naast de molen. ,,Hij is van al onze plannen op de hoogte‘’, zegt Jaspers, ,,Peter wil het molenaarsvak te zijner tijd ook leren, maar eerst gaan we gas geven op de bouw. Laat dan vanaf maart volgend jaar de fietsers maar voorbij trekken. Met de kerstdagen een wandeling van onze galerie tot aan de kersstal in de molen, ik zie het helemaal voor me. Op het bordes van de galerie kun je het puntje van de Heimolenwieken zelfs zien.‘’

FB De Heimolen https://www.facebook.com/deheimolenrucp ... tn__=-UK-R
Afbeelding
Artist impression van De Heimolen met nieuw restaurant

Bron: BN DeStem

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2233
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 27 apr 2021, 11:35

Na 80 jaar verkopen de broers Hermus hun molen: ‘spannend om zo afhankelijk te zijn van de wind’

Afbeelding
Jan en Stan Hermus bij hun molen Hoop Doet Leven in Made.

MADE - Molen Hoop Doet Leven in Made staat te koop. De broers Jan en Stan Hermus nemen afscheid van de korenmolen waarvan de familie al tachtig jaar eigenaar is.

Rijan van Leest 25-04-21

,,Vroeger slingerden we zo aan het touw naar beneden”, vertelt Jan (71) onderaan de eerste van de zes steile smalle trappen in de molen. ,,Maar dat zullen we nou maar niet meer doen.” De leeftijd gaat tellen, merken de twee broers, en dat is voor hen de reden om de molen nu toch te verkopen.

,,We willen namelijk niet dat onze kinderen later met de kosten van de molen komen te zitten”, zegt Stan (70). ,,Je hebt het onderhoud en eens in de zoveel tijd ook nog een restauratie.”

Emotionele waarde

Toch is het voor de broers niet gemakkelijk om de molen over te dragen. ,,We hadden de molen al eerder kunnen verkopen, maar het heeft voor ons ook veel emotionele waarde”, zegt Stan. Ook voor Jan voelt dat zo. ,,We hebben er echt een tijd tegenaan zitten hikken.”

De familie Hermus is al tachtig jaar eigenaar van de molen uit 1867. Bertus Hermus, de vader van Jan en Stan, kocht de molen in 1941. Er werd toen voornamelijk meel gemaakt voor de productie van veevoer. In 1975 namen Jan en Stan het bedrijf over en zetten een nieuwe koers in.

De molen is nog volledig intact en het zou daarom mooi zijn als de nieuwe eigenaar de wieken regelmatig laat draaien
Stan Hermus, mede-eigenaar molen Hoop Doet Leven in Made

Biologisch meel

Jan herinnert zich een vrouw die vroeg om biologisch tarwemeel. ,,We hadden niet wat ze bedoelde, maar we zijn ons toen wel in biologisch meel gaan verdiepen.” De broers zagen daarin kansen. ,,Maar biologisch was toen eigenlijk nog niet zo in trek als nu”, zegt Stan. Toch durfden ze het aan om vanuit Frankrijk grote partijen biologisch graan te importeren.

Jan richtte zich op de in- en verkoop, Stan hield de molen draaiende. ,,Het is spannend om zo afhankelijk te zijn van de wind. Als je vier volle zeilen draait en er komt een onweersbui aan, dan moet je maken dat je wegkomt met de zeilen”, zegt Stan.

Omringd door asfalt en woonwijk

In al die jaren hebben de broers de omgeving van de molen zien veranderen. Omringd door een naoorlogse woonwijk, magazijnen en een geasfalteerde parkeerplaats van de naastgelegen supermarkt, is de molen inmiddels een opvallende verschijning in het landschap. ,,Waar nu de parkeerplaats is lagen vroeger tuinen, aan de andere kant stonden wat huisjes en hierachter lag een weiland”, herinnert Jan zich.

Afbeelding
Molen Hoop Doet Leven in Made in vroegere tijden. © Onbekend

In 2010 verkochten de broers hun bedrijf dat inmiddels naar de Brieltjenspolder was verhuisd. De molen heeft sindsdien geen functie voor Hermus meer, maar wordt nog wel op maandag en vrijdag draaiende gehouden door een vrijwillige molenaar. Stan: ,,De molen is namelijk nog volledig intact en het zou daarom mooi zijn als ook de nieuwe eigenaar de wieken regelmatig laat draaien.”

De broers zijn inmiddels in gesprek met een potentiële koper.

Bron: BN DeStem Oosterhout

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten