Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Fotografeer je Wing samen met een molen

Moderator: pieter

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 08 mei 2018, 17:24

NATIONALE MOLENDAG 2018

Op zaterdag 12 en zondag 13 mei 2018 wordt de 46ste Nationale Molendag gehouden.
Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen waarvan het merendeel ook de deuren voor je open zet.
Bezoek ook een molen en ontmoet de molenaar!


Je bent van harte welkom!
Afbeelding
De Heimolen, Rucphen

De molen beleef je pas echt als je binnen bent!
Je kent de molen vast van één van jouw dagelijkse routes naar school, werk of familie en vrienden. De molens zijn beeldbepalend voor Nederland. Maar deze monumenten beleef je pas echt, wanneer je binnen bent. Aangedreven door wind en water, voel je de molen trillen, kloppen en bonken. Kom tijdens de Nationale Molendag naar een molen bij jou in de buurt en ervaar hoe hij bijvoorbeeld graan tot meel maalt of water uit de polder pompt. Elke molen is uniek en vertelt zijn eigen geschiedenis. Kom óók op bezoek en de molenaar vertelt je de bijzonderheden van zijn prachtige molen.

Afbeelding
De Hoop, Sprundel

Afbeelding
De Hoop, Roosendaal

Afbeelding
De Twee Gebroeders Roosendaal.

Alle deelnemende molens vind je hier. https://www.molens.nl/nationalemolendag/

Gratis Molen Ontdekboekje voor de jongsten,
Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen Ontdekboekje klaar.


Afbeelding

Dit boekje staat vol,
Met leuke raadseltjes puzzeltjes en andere leuke opdrachten waarmee zij niet alleen de verschillende molentypen leren ontdekken, maar ook van alles leren over het werk van de molenaar.


Bron,
Hollandsche Molen,
PZ.


Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 14 mei 2018, 10:36

NATIONALE MOLENDAG TREKT TIENDUIZENDE BEZOEKERS

Afbeelding
Minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap gaf het startsein voor de Nationale Molendag

Afbeelding
Ruim 90.000 belangstellenden hebben dit weekeinde een molen bezocht tijdens de 45e editie van de Nationale Molendag.
Die schatting maakt de vereniging De Hollandsche Molen, die de Nationale Molendag in samenwerking met Het Gilde van Vrijwillige Molenaars organiseert.


Afbeelding
Aan het jaarlijkse evenement deden op zaterdag ruim zevenhonderd molens mee en op zondag ongeveer 250.

Afbeelding
In en rond veel molens werden behalve rondleidingen ook andere activiteiten georganiseerd.

Afbeelding
Het thema dit jaar was Ontmoet de molenaar.

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, is tevreden over de opkomst: ''Voor ons is dit succes een bewijs dat molens en het molenaarsambacht bij Nederland horen."

"Veel mensen hebben kunnen zien hoe mooi molens zijn, maar vooral ook van de vrijwillige molenaars zelf kunnen horen hoe boeiend het is om met molens aan de slag te zijn", aldus Bakker. "Zij verdienen een grote pluim, evenals al die andere vrijwilligers die actief zijn op de molens."

Bron, NU.nl


De Heimolen in Rucphen deed uiteraard ook mee aan deze Nationale molendag, met een openstelling op zaterdag, ZIE VERSLAG RonalT.

ZATERDAG 12 MEI Nationale molendag 2018

De afgelopen tijd was er van alles gedaan om de molendag een succes te laten worden.
Kreeg ik gisteren morgen om 9 uur een telefoontje van Toon Naenen die als zendamateur (PD0RWL/P) de Heimolen wil activeren. Dat doen zij meer om het object waar ze die dag zijn wat meer bekendheid te geven. Soms zijn dit natuurgebieden en tijdens de molendagen een windmolen. Aan andere zendamateurs leggen zij uit waar ze zijn en wat er te doen is. Die gesprekken worden gelogd.
Dus met Joep overlegd en laten weten dat het goed is.

Dus deze morgen kwam ik aangereden en Pieter stond met een man te praten, dat bleek Toon Naenen te zijn. Hij had zijn auto aan de andere kant van de weg staan en er een mastje achter geplaatst waar een sprietantenne op stond en een paar lange draden ook voor antenne door moesten gaan. Zenden zou hij gaan doen op 70 cm, 2 meter, 10, 20 en 40 meter. Sommige van deze banden zijn geschikter voor dichtbij en andere weer voor verder weg.

Afbeelding
Toon ( Breaky Breaky ) Naenen

Ook Joep kwam aangefietst en al snel waren we de molen aan het klaar zetten en opzeilen.
Afbeelding

Pieter was in de weer met vlaggetjes aan het hek hangen.
Afbeelding

En ja dan kan je wel proberen een molen in de juiste richting te kruien, maar als er geen wind is weet ik niet wat de 'juiste' richting is. 😉
Het weerbericht gaf ZO als juiste richting aan. Dus hebben we hem maar naar Zuid gekruid. En we kwamen goed weg. Er kwam wat wind en het gevlucht begon rustig zijn rondjes te draaien.
Tijd voor koffie... en toen kwam buurman Theo met een stoel in zijn handen aangelopen. 'Ga maar zitten", zei ik nog. Maar dat was zijn verhaal niet. Hij had 4 van die stoelen staan en kon er niets mee. "Willen jullie ze hebben?". Nou die zijn meer dan welkom want we hebben nu drie verschillende stoelen staan. De nieuwe zijn een soort stoel zoals je 60 jaar geleden ook al zag met een rieten zitting. Best bij een molen passende stoelen. Dus; Theo, hartelijk dank!

De molen draaide zijn rondjes, soms heel langzaam, soms wat sneller. Bezoekers kwamen, sommige gingen al weer snel en anderen wilde wat rondkijken of rondgeleid worden.
Ook kwamen er nog wat bezoekers die door Toon waren 'uitgenodigd' of moet ik zeggen geactiveerd.

Afbeelding

Ik ben verschillende keren bij Toon gaan kijken en hij legde dan een en ander uit. Toevallig hoorde hij, op het moment dat ik er zat te babbelen, een oproep van een amateur die in een natuurgebied in Tsjechië stond. Die heeft hij netjes beantwoord en heeft deze call in zijn logboek geschreven, nadat ze gegevens over omstandigheden hadden uitgewisseld.

Het was bij ons, maar ook bij hem een komen en gaan van mensen. Het eten schoot er bij in omdat Karin met een appeltaart kwam aanzetten. Ze heeft koffie gezet en met de appeltaart erbij was het gezellig.
Nog wat mensen te woord gestaan. Tot er op een moment een oude man kwam binnengestapt.
Dat bleek molenaar Coppens uit Etten-Leur te zijn van de gesloopte 'molen van Coppens' http://www.molendatabase.org/molendb.ph ... nummer=838 Een mannetje van 90 jaar oud die binnenkwam met de opmerking tegen Pieter, 'nou jij bent hier ook niet gekomen om te werken'. 😏
Hij heeft zeker een uur zitten praten en er steeg regelmatig gelach op.

Afbeelding

En de tijd verstreek. We hebben 31 bezoekers geteld van 10 tot 16:30 uur. Daarna zijn we op gaan ruimen. Afzeilen, alles vastzetten en de molen naar het NW gekruid zodat hij goed staat als het harder gaat waaien. De vlaggetjes opgeruimd en de stoelen binnengezet.

We hebben een gezellige dag achter de rug.

Het weer: zonnig met af en toe een wolkje, de wind waaide uit zuidelijke richting 0-3 Bft en de temperatuur liep op naar 25 graden.

BRON, Ronald Troost, https://molenaarinopleiding.blogspot.nl ... 8.html?m=1.

Foto's (Heimolen) Pieter.


Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 30 jun 2018, 10:26

NIEUW LEVEN VOOR RUCPHENSE HEIMOLEN

Afbeelding
Peter Jansen & Ton Jaspers

RUCPHEN – De Heimolen in Rucphen heeft een nieuwe eigenaar. Klap van de Molen B.V. , met daarin de eigenaars Ton Jaspers en Peter Jansen, zijn sinds vrijdagmiddag de trotse bezitters van de molen aan de Heimolendreef in Rucphen. Zij kochten de molen van de gemeente Rucphen waarvoor burgemeester Marjolein van der Meer Mohr haar handtekening zette. Het in stand houden van dit Rijksmonument is het primaire doel van de ondernemers met daarin ruimte voor kunst en ambacht.

"Met onze visie 'Kunst en Ambacht' hebben we onze plannen aan de gemeente Rucphen gepresenteerd. Ambacht scoort hoog in deze regio, en dat willen we combineren met kunst. Dit gaan we doen in de vorm van workshops en exposities", laat Jaspers weten.

Galerie

Ton Jaspers is eigenaar van Galerie Ton, gevestigd in het voormalige gemeentehuis van Rucphen. In zijn galerie hangt en staat werk van gevestigde kunstenaars uit binnen- en buitenland. Kunstenaars uit de omgeving willen ook graag exposeren, en de molen biedt daarvoor een prima ruimte, volgens de plannen van Jaspers. "De molen kan een mooi podium bieden aan lokale kunstenaars". Ook workshops zijn een onderdeel van de toekomstige activiteiten in de Heimolen. Jaspers hierover: "Workshops schilderen en mozaïek, bijvoorbeeld. Maar we hebben nog meer ideeën voor het ateliergebeuren dat later uitgewerkt wordt".

Horeca

Behalve activiteiten in de molen hebben de ondernemers plannen met het stuk grond dat toebehoort aan de molen. "Een perceel van driehonderd vierkante meter, grenzend aan de molenbelt waarop we een horeca gelegenheid willen realiseren. Met in de keuken het hoofdingrediënt meel, vervaardigd in onze eigen molen. We denken aan een pannenkoekenrestaurant, of een Italiaanse keuken. Ook die werken veelvuldig met meelproducten. We zijn nog op zoek naar een exploitant". Jaspers laat doorschemeren dat een eigen gebrouwen biertje ook op het verlanglijstje staat. "Dat krijgt dan de naam 'Klap van de Molen', net als onze B.V".

Om het meel te malen doen de ondernemers een beroep op de vaste molenaars van de Heimolen; Joep Lindner & Ronald Troost.

Tijdens de feestelijke bijeenkomst op deze vrijdagmiddag spreekt wethouder cultuur, Laura Matthijssen- de Jong een twintigtal genodigden toe: "De beltmolen dateert uit 1844 en stond eerst in Kruisland. Door een ruzie is het gemaal afgebroken en op deze plek, voorheen Hoevens grondgebied, herbouwd door Pieter van Broekhoven", waarbij zij eraan toevoegt dat de molen in de volksmond nog steeds de Broeke Molen wordt genoemd. In 2008 koopt de gemeente Rucphen de korenmolen van de familie Franken. Nu, tien jaar later, worden de jeugdvrienden Jaspers en Jansen de nieuwe eigenaars van dit stuk cultuur van Rucphen.

Afbeelding
Foto's RonalT
Afbeelding
De overdracht, handtekeningen van Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr & Ton Jaspers
Afbeelding

Voor een symbolisch bedrag (èèn Euro) is de verkoop tot stand gekomen waarbij de ondernemers het onderhoud van dit monumentale pand gaan bekostigen uit de baten van de horeca. "Rond juli 2019 hopen we klaar te zijn en de eerste gasten te kunnen verwelkomen", laat Jaspers weten.

Ontwerp

Peter Jansen, bekend om zijn hoveniersbedrijf, heeft over de aanleg van de tuin goed nagedacht. De lijn van het landschap wordt in het gehele ontwerp doorgetrokken. Zo is het de bedoeling dat het dak van de horecagelegenheid bedekt wordt met gras overeenkomstig de molenbelt. De molen kijkt uit over de polder, een aspect dat in de plannen wordt uitgewerkt.

Overigens kan de molen ook nu elke donderdag bezocht worden. De molenaars Joep en Ronald tonen de bezoeker graag een kijkje achter de schermen.

Bron,

De Rucphense Bode (Corine Roks)
BNdeStem (Herbert Kats) Zie reportage hier. Nieuw leven voor Rucphense Heimolen
Ronald Troost.


Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 21 jul 2018, 20:13

SPRUNDELSE MOLENSTICHTING BLIJ MET BUDGET GROOT ONDERHOUD

Afbeelding
Molen De Hoop in Sprundel - gebouwd in 1840 - tijdens vrijwilligersdag NL Doet eerder dit jaar.

SPRUNDEL - Molenstichting De Hoop uit Sprundel is tevreden met het jaarbudget van 10 mille voor groot onderhoud aan de molen, zoals de gemeenteraad van Rucphen dat onlangs vaststelde.

Maar, zegt Jan van den Broek, voorzitter van de stichting, door onvoorziene omstandigheden kan er altijd wel iets zijn, waardoor je voor extra kosten komt te staan.
Onze molenaars hebben toevallig net een probleem met de molenas gesignaleerd. Door het aanhoudende droge weer zijn de wiggen die om de as heen zitten, gaan indrogen. Daardoor ontstaat speling. De molenaars hebben het probleem nu zelf kunnen verhelpen, maar tegelijkertijd hebben we ook experts ingeschakeld. Die komen over twee weken kijken of onze oplossing afdoende is.

Zo'n lange droogteperiode kan niemand voorzien, wil hij maar zeggen, en daarom valt nooit precies te voorspellen of het gemiddeld jaarbudget voor groot onderhoud afdoende zal zijn. ,,We werken samen met de gemeente Rucphen aan een periodiek instandhoudingsplan waarin we een aantal jaar vooruit kijken. Naar wat er moet gebeuren en wat de te verwachten kosten daarvan zijn. Of het budget echt genoeg is, zal de tijd uitwijzen. Maar voorlopig ben ik positief gestemd."

Na de bouwvak krijgt de molen in ieder geval al een schilderbeurt. ,,Zo'n grote klus kost al gauw 15 mille en dat kunnen wij zelf nooit opbrengen. We nemen als stichting natuurlijk wel het dagelijks beheer voor onze rekening, met inkomsten uit bezoekersarrangementen, de molenvrienden en het winkeltje."

Afbeelding
Een feestelijk ontbijt toen molen De Hoop een jubileum te vieren had.

Bron, BNdeStem

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 21 jul 2018, 20:31

DROOGTE TRANSFORMEERT TEXEL TOT SAHARA

Afbeelding
Extreme droogte bij de poldermolen op Texel waar normaliter volop water staat en vis zwemt, laat de bodem ‘barsten’.

Het mag dan kurkdroog zijn,

maar dat levert wel mooie plaatjes op. Marco Krebaum, wist de gebarsten bodem, waar normaliter volop water staat en vis zwemt, op Texel treffend vast te leggen. Hij moest er wel vroeg zijn bed voor uit.

5.45 uur ’s morgens stond hij aan de voet van molen Het Noorden in het Texelse dorpje Oost.

molen Het Noorden - Texel

Ik werk op een vakantiepark als nachtconciërge van 21.00 uur tot 5. 00 uur ’s morgens. Dat is precies de tijd dat het licht wordt. Dan ga ik gelijk eventjes op pad om foto’s te maken.”

Bijna elke dag doet hij dat. ,,De foto van de molen is wel de bijzonderste die ik de afgelopen week heb gemaakt. Ik probeer al zo lang zulke plaatjes van de droogte vast te leggen. Maar met deze molen op de achtergrond is het toch wel uniek.”

Ook de afgelopen dagen had de in De Cocksdorp woonachtige Krebaum het druk met fotograferen. ,,Er was brand in een heideveld bij de vuurtoren, dat pak ik dan meteen mee.” Fotograaf is Krebaum nog niet maar ik wil het wel graag worden en opp Texel zit hij daarvoor goed, de natuur is hier zo mooi, ongelooflijk.
Van de week ben ik naar De Slufter geweest, (een grotendeels door duinen omsloten strandvlakte die in open verbinding met de Noordzee staat.) tijdens eb kleurt het paars van de bloemen en planten, het is zo mooi om doorheen te lopen.”

Liefde

Krebaum komt zelf uit het Gelderse Tiel, maar vertrok voor de liefde naar het eiland. Ik was net gescheiden toen ik voor mijn vriendin Lisette ging werken.
Van het een kwam het ander. Ik kwam een keer naar het eiland en zei, nou ben jij van mij en ik kom hierheen. Hij zegde zijn baan bij een autospuiterij in Veenendaal op, verkocht zijn huis aan zijn zoon en vertrok naar Texel.

Bron,
Het AD.
Nederlandse Molendatabase.


Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 22 jul 2018, 19:08

Restauratie Nispense molen kost meer dan een ton

Afbeelding
De Molen van Aerden in Nispen © Frank Timmers

NISPEN - Het opknappen van de 'molen van Aerden' in Nispen gaat ruim een ton kosten. Dat zegt de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Daarmee is de Nispense korenmolen ook in één klap de duurste van alle 47 molens die in heel het land opgeknapt moeten worden.

Volgens Inge Aerden, dochter van de beheerster en vrijwilliger bij de molen, moet die opknapbeurt ergens in de loop van volgend jaar plaats gaan vinden. ,,Ik weet dat het in de planning zit voor het eerste of tweede kwartaal van volgend jaar.'' De gemeente Roosendaal - eigenaar van de molen - bevestigt dat die klus volgend jaar moet beginnen, maar kan geen exacte periode aangeven.

De Nispense molen

Werd ruim een jaar geleden stilgelegd, evenals 46 andere molens in Nederland. Dit vanwege het risico dat de wieken af zouden kunnen breken. Het gaat daarbij om molens met wieken die met bouten aan het wiekenkruis zijn bevestigd. Bij twee molens in het land zijn een paar van die bouten bezweken.
De Rijksdienst besloot daarop geen enkel risico te nemen en sommeerde alle molens met een dergelijke constructie stil te leggen. In West-Brabant kent alleen de Nispense molen een dergelijke constructie.

Duur

Om alle euvels te verhelpen heeft de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed ongeveer 3 miljoen euro gereserveerd. Moleneigenaren moesten allemaal een offerte inleveren om hier aanspraak op te kunnen maken. Woordvoerster Willemien van de Langemheen van die Rijksdienst: ,,Per molen is steeds zo tussen de 50.000 euro en de 70.000 nodig om alles te herstellen. In Nispen is het weer een ander verhaal. Daar komen alle kosten waarschijnlijk boven een ton uit. Daarmee is het de duurste van alle betrokken molens.''

Complex

Dat het repareren van de Nispense molen hoger uitvalt, ligt volgens Van de Langemheen aan het feit dat die molen voorzien van een ander wiekverbeteringssysteem. ,,Het is een technisch verhaal, maar het komt er op neer dat die molen een ander en veel complexer systeem gebruikt wat meer werk kost.''

Aerden hoopt in ieder geval de molen volgend jaar zo snel mogelijk weer draaiend te hebben. ,,Want bij molens betekent stilstand achteruitgang.''

Bron, BNdeStem

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 17 aug 2018, 12:15

Molens openen gezamelijk hun poorten op zondag 9 september

Afbeelding
De Korenbloem - Ospel (Limburg)

Tweeëntwintig windmolens en watermolens in GrensPark Kempen~Broek openen op zondag 9 september gezamenlijk hun poorten en nodigen belangstellenden uit om op molenbezoek te komen.

“Molens vertellen een Verhaal”

Is het thema van deze 2e door MolenNetwerk KempenBroek vzw georganiseerde Grenzeloze Molendag. Zondag 9 september is het tevens Open Monumentendag in Vlaanderen én Nederland. Ook de molens in Nederweert en Ospel zijn deze dag te bezichtigen. Alle deelnemende molens zijn geopend van 10 tot 18 uur.

Jaar van het Europees Cultureel Erfgoed

Vanwege het grensoverschrijdend Belgisch/Nederlandse werkgebied van MolenNetwerk KempenBroek en het grenzeloze karakter van de Grenzeloze Molendag is deze molen-dag door de Europese projectorganisatie: 2018 Jaar van het Europees Cultureel Erfgoed officieel aangewezen als Industrieel Erfgoed crossborder project. Bovendien vieren de molenaars en molenvrijwilligers óók dat het ambacht van vrijwillige molenaar inmiddels door Unesco is geplaatst op de officiële lijst van immaterieel cultureel werelderfgoed. De vrijwillige molenaars zorgen er, samen met de vele andere molenvrijwilligers, voor dat dit voor onze regio zo bijzondere erfgoed voor komende generaties bewaard blijft en wordt overgedragen. Dat doen zij door de molens regelmatig te laten draaien, te malen en het molenerfgoed te onderhouden en beheren.

Veel activiteiten

De deelnemende molenvrijwilligers laten bezoekers op zondag 9 september niet alleen de molens van binnen en buiten bekijken. Bij voldoende wind of wateraanvoer zullen de molens ook draaien en bij enkele molens worden demonstraties van het malen verzorgd. Bij de Sevensmolen in Kaulille laat Monumentenwacht Limburg zien hoe de onderhoudssituatie van monumenten regelmatig geïnspecteerd wordt. Ook gaan de molenvrijwilligers hier graan dorsen. Molens De Windlust in Nederweert (Roeven) en Napoleonsmolen in Hamont demonstreren het slaan van olie en bij molen Sint Anna in Weert-Keent is de tentoonstelling 350 molens in één molen te zien. Hier worden ook enkele lezingen over het fenomeen ‘Molenlucifers’ gegeven. Bij de Armenmolen in Neeritter, molen De Hoop in Swartbroek en De Korenbloem in Ospel zijn tentoonstellingen. De Uffelse molen herbergt een museum.

MolenNetwerk KempenBroek vzw, een club waarin de vrijwilligers van veel Kempen~Broek molens samenwerken en ervaringen uitwisselen, stippelt een aantal routes langs de deelnemende molens uit.

Deze route-suggesties maar ook de lijst met deelnemende molens en het volledige programma is te raadplegen op de webpagina, https://kempenbroekmolens.org/open-monumentendag/

Bron, Nederweert24

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 22 aug 2018, 11:31

Zaanse Schans: Als je er rondwandelt, word je vanzelf trots.

Afbeelding
Zaanse Schans

Je hoeft de grens niet over om je een reiziger te voelen. NU.nl toert langs lokale trekpleisters met reisgids Lonely Planet in de hand. Wat moet je volgens deze beroemde reisbijbel nu echt gezien en gedaan hebben in Nederland?

Aflevering 1: de Zaanse Schans.

De Zaanse Schans is, zoals de beheerders het zelf noemen, een "reservaat voor traditionele Zaanse houtbouw". Opgericht in 1961 om erfgoed uit de regio te beschermen en om bezoekers kennis te laten maken met het succes van deze streek in de achttiende en negentiende eeuw.

Dat het woord 'Zaanse' waarschijnlijk vooral associaties oproept met eten - mosterd, mayonaise, 's lands bekendste supermarkt en Verkade-repen - is niet geheel toevallig.
Op dit bloeiende industrieterrein waren, als gevolg van de handel in de Gouden Eeuw, ooit tegelijkertijd zo'n zeshonderd molens aan het werk.

Een minidorp vol karakteristieke groene huisjes

Lonely Planet spreekt van een "open air windmill gallery". Het landschap op de Zaanse Schans is namelijk indrukwekkend: een minidorp vol karakteristieke groene huisjes, klinkerstraatjes en oude molens, tegen een achtergrond van bekende Hollandse luchten.

Wie goed zijn best doet, hoort de stem van dichter Hendrik Marsman over het oneindige laagland schallen: "Denkend aan Holland… "

Afbeelding

Museum trekt vooral buitenlandse bezoekers

Als je rondwandelt op de Zaanse Schans word je vanzelf trots. Toch trekt het openluchtmuseum met name toeristen van over de grens aan. "Zo'n 90 procent van onze bezoekers komt uit het buitenland", zegt Maarten van der Meer van Stichting de Zaanse Schans.

"Maar toeristen uit de buurt zijn natuurlijk ook van harte welkom. We geven ze graag meer uitleg over onze interessante Nederlandse geschiedenis." Wel raadt hij aan de drukke zomermaanden te omzeilen. "Kom juist een dagje in de herfst of de winter. Dan is het een stuk rustiger en is de natuur nog steeds geweldig."

Jaarlijks trekt de Zaanse Schans meer dan twee miljoen bezoekers. Wat doen die daar zoal?

Hollandse selfies maken

Een Hollandse selfie wordt doorgaans niet gedeeld op Instagram. Op de Zaanse Schans heb je echter alle componenten voor de lokale tegenhanger van de 'Pisa-omduwfoto'. Het maakt niet uit waar je gaat staan, elke foto zal blaken van Hollandse glorie. Polderlandschap? Check. Draaiende molens? Check. Gigantische klomp? Uiteraard.

Nostalgische boodschappen inslaan

Niet alleen bekende merken als Verkade, Duyvis en Honig zijn afkomstig uit deze streek. Op de Zaanse Schans vind je ook een replica van het allereerste filiaal van Albert Heijn en produceren de aanwezige molens al eeuwen kaas en specerijen.

De dagelijkse boodschappen zijn er dan ook in overvloede te vinden. De souvenirshops doen goede zaken met de verkoop van ouderwets proviand in nostalgische verpakkingen.

Afbeelding

Het Zaans Museum bezoeken

Als je een dagdeel rondslentert op de Zaanse Schans, krijg je zeker antwoord op de vraag waarom de helft van de inhoud van je keukenkastje Zaans is.
Bezoek het Zaans Museum als je een fervent verzamelaar bent van oude koekblikken of als je geïntrigeerd bent door de Verkade Experience.

Redenen om te gaan

De Zaanse Schans is een open woon- en werkgebied, dus kun je er zo binnenwandelen. Gewoon een rondje lopen met een vriend, familielid of je geliefde is al leuk. Tel daarbij op dat het slechts een kwartiertje treinen vanaf Amsterdam is.

Pak het pontje, steek de Zaan over en wandel via de Lagedijk en de Julianabrug weer terug. Scoor een pannenkoek en fiets zielsgelukkig weer naar huis. Of haal nog even een krentenbol op het station. Ook heel Zaans.

Ga in de herfst of winter

Wie niet aan de zomervakantie gebonden is, kan inderdaad beter wachten tot de herfst of de winter.

Veel touroperators combineren een bezoek aan de Zaanse Schans met de Keukenhof. Vanaf begin april kun je daardoor al topdrukte verwachten.

Check vooraf de druktekalender op de site. https://www.dezaanseschans.nl/

Praktische informatie

Voor wie met de auto komt: Parkeer je auto bij het Zaans Museum (10 euro per dag)
Voor wie met de trein komt: Pak de trein naar station Zaandijk Zaanse Schans en loop het laatste stuk
Prijs: Het gebied de Zaanse Schans is gratis en vrij toegankelijk. Als je de musea en de molens wil bezoeken, betaal je entree
Adres: Schansend 7 - 1509AW Zaandam

Bron, NU.nl

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 09 sep 2018, 17:00

Afbeelding
Mart Konings bouwt molens uit de regio op schaal na. Zijn voortuin staat inmiddels vol.

Windmolens zijn blikvangers in Hoogerheide: 'Ook mechaniek aan binnenkant maak ik na'


HOOGERHEIDE

De hobby van Mart Konings uit Hoogerheide is molens op schaal nabouwen. Zijn nieuwste project: een replica van de Huijbergse molen Johanna.

De voortuintjes in De Lindberghlaan in Hoogerheide liggen er mooi bij. Maar één tuin valt echt op. In de tuin van Mart Konings staan drie fraaie molens van elk twee meter hoog. Ze zijn gemaakt door Konings zelf. ,,Ik knutsel graag", zegt de 67-jarige inwoner van Hoogerheide. ,,En molens zijn ingewikkeld en daarom een uitdaging om te maken."

Metselaar

De interesse voor molens werd bij hem gewekt toen hij als metselaar betrokken was bij de renovatie van de molen De Twee Gebroeders in Roosendaal. ,,Bij mij kwam toen het idee om deze molen na te bouwen."

Zijn hobby lag daarna een tijdje stil, maar een jaar of twee geleden kreeg hij weer zin om een molen te bouwen. Dat werd een wipmolen. ,,Het gaat niet alleen om de buitenkant maar ook het mechaniek dat aan de binnenkant zit maak ik na."

Houtzaagmolen

Het jaar daarop maakte hij een stellingmolen en een houtzaagmolen. Hij noemt het zelf winterwerk. ,,Ik doe een hele winter over een molen en in het voorjaar krijgt de molen een plekje in mijn voortuin."

"Oude pallets, stukken metaal of kunststof. Als ik ergens iets zie liggen wat bruikbaar is, vraag ik of ik het mee mag nemen want het kan altijd van pas komen"

De materialen voor de molen zijn allemaal gekregen. ,,Oude pallets, stukken metaal of kunststof. Als ik ergens iets zie liggen wat bruikbaar is, vraag ik of ik het mee mag nemen want het kan altijd van pas komen." Elk onderdeeltje van de molen maakt hij zelf van het gerecyclede materiaal. Als het bouwwerk gereed is wordt de molen in de verf gezet.

Schilderwerk

Het minuscule schilderwerk, zoals dat van de kleinste onderdeeltjes van de molen, laat hij aan zijn vrouw Corry over.

Inmiddels is hij bezig aan de volgende klus. Dat wordt een replica van de Huijbergse molen Johanna. ,,Ik ben onlangs een kijkje gaan nemen in en om de molen en heb daar foto's van gemaakt." De wieken zijn al af.

Voortuin

Hij verwacht dat de molen begin volgend jaar gereed is. Hij weet alleen nog niet waar hij hem gaat plaatsen. ,,De voortuin staat vol. Als iemand interesse heeft om een van de molens te kopen, dan kan dat."

Kijkers

Zijn molens trekken veel kijkers. Voorbijgangers stoppen om de bouwwerken te bekijken. Voor elk exemplaar staat een bordje met daarop de beschrijving van de werking van de molen en de geschiedenis.

Of er na Johanna weer een volgende uitdaging wacht, weet hij nog niet. ,,Als ik ergens weer een mooie molen ontdek is de kans groot dat ik die weer na ga maken."

Bron, BNdeStem

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
RonalT
Berichten: 13406
Lid geworden op: 11 okt 2007, 09:45
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Dinteloord

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door RonalT » 09 sep 2018, 22:22

Volgens BN is 'de regio' wel erg groot. Want wipmolens en houtzaagmolens staan nou niet echt in de buurt. :?
De Johanna overigens weer wel.

Maar wel mooi gemaakt
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

And there is no better teacher than experience (Christain Horner)

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 10 sep 2018, 10:40

Met de Wipmolen heeft BNdeStem de regio Brabant waarschijnlijk een beetje ruim bemeten, de dichtsbijzijnde Poldermolen staat in Dussen, (pl/mi 80 km van Huijbergen vandaan) en dat is idd geen West-Brabant :lol: https://www.molendatabase.nl/nederland/ ... nummer=515

Echter, de geschiedenis van de Zaagmolen (in West-Brabant) is in ieders geval een stuk dichterbij dan we dachten. :wink:

De Johanna

De bouwvergunning die voor de Johanna is verleend vermeldde ook gebruik als oliemolen en mogelijk is de molen als zodanig ingericht geweest. Ook bevond zich een zaagwerk in de Johanna.

(Molendatabase) https://www.molendatabase.nl/nederland/ ... nummer=539
(Motorendatabase) https://www.molendatabase.nl/nederland/ ... 2876&id=54

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 21 sep 2018, 15:48

Afbeelding
De Windlust in Goudswaard.

Molenaars gaan ondanks twijfel mee naar stichting

De korenmolens Simonia in Piershil en Windlust in Goudswaard zijn sinds gisteren eigendom van de Stichting Molens Binnenmaas. De molenaars, die het niet eens waren met het plan van de gemeente om de molens van de hand te doen, hebben eieren voor hun geld gekozen. Ze gaan mee naar de stichting.

Van Kaam hield het tot het laatste moment spannend. Pas gisteren tekende hij. De Roosendaler, al 24 jaar beheerder van Windlust, vond het maar niets dat hij zich moet schikken in de voorwaarden van de Stichting Molens Binnenmaas. Die wil namelijk geen onderscheid maken tussen de molenaars. Dat Van Kaam daardoor ook nog eens een proeftijd heeft van drie maanden zit hem flink dwars. ,,Ik ben geen snotneus'', zegt hij. ,,De overgang naar de stichting is duidelijk niet mijn feestje. Het was slikken of stikken.''

"De overgang naar de stichting is duidelijk niet mijn feestje"
Johan van Kaam

Drie keer per week rijdt hij vanaf zijn woonplaats naar Goudswaard. De waardering van instanties mist hij. ,,Van de waardering en het enthousiasme van bezoekers moet je het hebben'', zegt Van Kaam. ,,Maar het is en blijft mijn passie. Ik ben er al vanaf mijn 8ste mee bezig.''

Handel

Voor molenaar Kevin Strijker van Simonia had de overdracht naar de Stichting Molens Binnenmaas tot gevolg dat hij geen handel meer mocht drijven in de net gerestaureerde molen. De stichting, die de naam wijzigt in Stichting Molens Hoeksche Waard, hanteert de regel dat er alleen wat meel mag worden verkocht.

,,Het molenaarsbedrijf is eruit'', zegt Strijker, ,,al gaat de molenwinkel wel verder via de webshop. Ik ben er ook niet meer negatief over. Was ik dat wel geweest dan had ik ermee moeten stoppen. Met de gemeente Korendijk heb ik het ook goed kunnen afronden. De gemeente heeft ons nog een compensatie gegeven als blijk van waardering. Dat vind ik dan wel weer mooi.''

Strijker ziet ook voordelen aan de nieuwe situatie. Zijn molenwinkel was normaal altijd op zaterdag geopend, maar vanaf nu is hij af van de verplichting om er dan te zijn. ,,Ik hoef niet meer elke zaterdag te draaien'', zegt hij. ,,Ik kan dat nu ook op bijvoorbeeld een maandag of donderdag doen. Daar ben ik helemaal vrij in.''

Het voelt, zo laat Strijker weten, alsof hij als molenaar een beetje met pensioen is. ,,En ik ben pas 36'', zegt hij lachend. ,,De verplichting is eraf. Ik kan naar de molen toe als het mij uitkomt. Ik heb ook een kermisattractieverhuurbedrijf. Dat krijgt nu prioriteit. Als zal ik er zeker voor zorgen dat de molen op regionale en nationale molendagen draait. De toekomstplannen van de stichting bepalen of ik er plezier in houd.''

Bron, Het AD

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 23 sep 2018, 12:08

Project, De Heimolen in Rucphen begint een "smoeltje" te krijgen

Studio Velis,

Heeft een 3d weergave gemaakt op basis van onze gezamelijke ideeën, wensen en behoeften. Waarbij voor ons belangrijk is: nieuwbouw die past bij de molen en het landschap, een gebouw dat terugpakt op vroegere bebouwing (schuur)

Afbeelding

Deze ruimte zal medio 2019 (het streven is maart) de ruimte moeten gaan bieden aan een horecagelegenheid, die wat Ton Jaspers en Peter Jansen betreft het meel uit De Heimolen als basis ingredient gaat gebruiken, voor het pannenkoekenhuis dan wel Italiaans restaurant, maar dit kan in principe nog alle kanten op.

Dus voor de ondernemers op het forum....Take your Chance !!!!!!
Afbeelding

Duidelijk te zien is dat een glazen sluis het nieuwe gebouw met de Heimolen verbindt. Ook is de belt ‘gerecht’ om zodoende plaats te bieden aan o.a. een fors aantal oplaadpunten voor electrische fietsen...

Afbeelding

RonalT en ik gaan dit project uiteraard op de voet volgen en zullen daar dan ook regelmatig verslag over doen.

Bron, Klap v/d Molen. https://www.facebook.com/deheimolenrucp ... tn__=-UK-R

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
RonalT
Berichten: 13406
Lid geworden op: 11 okt 2007, 09:45
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Dinteloord

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door RonalT » 23 sep 2018, 13:20

In de gaten houden.... dat heb ik wel gedaan, maar er nog niets over geschreven.

Dus ik kan er dan nog aan toe voegen dat er op 6 septemer jl sonderingen zijn gedaan door Geosonda. Ik ben natuurlijk even gaan kijken bij deze mannen en de aardlagen liggen gunstig. Op sommige plaatsen, er zijn 7 of 8 sonderingen gedaan tot 25 meter diepte. Op sommige plaatsen liggen de aardlagen niet zo heel diep.


Afbeelding
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

And there is no better teacher than experience (Christain Horner)

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 2638
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Rucphen

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 28 sep 2018, 14:42

Heimolen Rucphen,

Bent u erbij op zondagmiddag 14 oktober a.s. om 15.00u?

Hapje, drankje... publieksjury? :) Lokale creatievelingen hebben al tekenend, schilderend, fotograferend en zelfs filmend invulling gegeven aan de expositie 'De Heimolen In Beeld'.

U bent welkom!

Als wij u mogen verwachten, stuur dan aub een berichtje via Facebook, of mail naar: ton@heimolenrucphen.nl. Het belooft moois! En delen: tuurlijk, graag zelfs! ;)



Afbeelding

Bron, Klap van de Molen https://www.facebook.com/deheimolenrucp ... tn__=-UK-R

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Plaats reactie