Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Fotografeer je Wing samen met een molen

Moderator: pieter

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 17 mar 2018, 10:37

Ik kwam op de nederlandse molendatabase nog een filmpje tegen dat op 16 maart jongstleden gemaakt is van Molen De Hoop ( 10206 ) ( 01275 ) in Roosendaal.

https://www.molendatabase.nl/nederland/ ... nummer=584

Nu wil het toeval dat RonalT op deze molen zijn opleiding krijgt ( voor vrijwillige molenaar ) met als leermeester Niek van Eekelen, die overigens ook op de Twee Gebroeders de scepter zwaait in dezelfde stad.

Op het beeldplaatje is duidelijk te zien dat het af en toe flink aanpoten is, en dan vooral wanneer ze zo'n "Wiekendraaier" op de wind moeten kruien.


youtu.be/qZb8FgGig4s

Bron, Peter Oosterum (youtube) 16-03-2018

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
RonalT
Berichten: 12221
Lid geworden op: 11 okt 2007, 09:45
Type Goldwing: GL1500
Locatie: Dinteloord

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door RonalT » 17 mar 2018, 19:08

En vergeet niet dat tijdens dat werken Jesse zijn mannetje staat ondanks zijn dertien jaar. In de video zie je ons bezig met het kruien van de molen
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

Ondervinding is de optelsom van alles wat je ooit vekeerd hebt gedaan

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 20 mar 2018, 15:25

Bij Molen De Hoop in Sprundel ( 02654 ) hebben ze sinds een aantal weken een beschermheilige in huis die waakt over de molen en alles wat hem lief is.

Afbeelding

Heilige Victor, beschermheilige van de molenaars

De Heilige Victor van Marseille was een christelijke martelaar, en patroon van de korenmolenaars, zijn naamdag wordt gevierd op 21 juli.

Bij Leven,

De heilige Victor van Marseille leefde aan het eind van de 3e eeuw en was officier in het Romeinse leger. Hij was een christen die anderen opriep om het christelijk geloof uit te dragen bij een eventueel bezoek van keizer Maximianus.
Om deze reden werd hij gevangengezet, maar hij bekeerde zijn bewakers Alexander, Felicianus en Longinus. Hiervoor werd hij voorgeleid voor de prefecten Asterius en Eutichius. Victor weigerde bij herhaling te offeren aan de Romeinse goden die hij afgoden noemde. Hij schopte een beeld van een god omver. Voor deze godslastering werd zijn voet afgehakt.

Overlijden

Hij werd op 21 juli door Euticius ter dood veroordeeld door middel van verbrijzeling tussen twee molenstenen in een rosmolen. De legende wil, dat er bij de terechtstelling een groot wonder geschiedde: het lichaam van Sint Victor doet de molenstenen breken en uiteindelijk zou hij zijn onthoofd.
Na zijn dood stalen de christenen uit Marseille het lichaam van Victor en begroeven het in een grot. Na zijn dood vonden er in de grot ( waarin zijn stoffelijke resten werden bewaard) enkele wonderen plaats. Zijn relikwieën zijn overgebracht naar de abdij Saint-Victor in Marseille. Tegenwoordig worden ze bewaard in de Église Saint-Nicolas-du-Chardonnet.

Beschermheilige,

Vanaf de Middeleeuwen is Sint-Victor de patroon van de korenmolenaars. Hij wordt vaak in afbeelding met molenstenen of met een korenmolen afgebeeld. In vele steden was het gilde van korenmolenaars genoemd naar Sint-Victor en was Sint-Victorsdag, 21 juli, voor het molenaarsgilde een belangrijke feestdag.Overig Nieuws,

Molenaar Toon Hendrikx, Voorzitter Jan v/d Broek en zijn Vrouw José waren al volop bezig met de voorbereidingen voor de West-Brabantse Molendag van a.s zaterdag en de molendagen van zaterdag 12 en zondag 13 mei bij Molen De Hoop in Sprundel (NB)

Afbeelding

Waar Toon & Mevrouw v/d Broek een drukke ochtend hadden met het afwegen, inpakken en bestickeren van de bakmixen die er op de "wieker"gemalen zijn, was Jan inmiddels al druk in de weer om wat flyers te plakken op de borden die er voor moeten gaan zorgen dat het publiek een beetje nieuwsgierig gaat worden naar de activiteiten die er voor de komende tijd ophanden zijn.

PS. De aangeboden spulletjes (op de 25e maart) zijn oa. de overheerlijke pannenkoekenmix die sommige van ons al hebben kunnen keuren na de GWF Molenrit van het afgelopen jaar.

AfbeeldingAfbeeldingAfbeelding

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
RonalT
Berichten: 12221
Lid geworden op: 11 okt 2007, 09:45
Type Goldwing: GL1500
Locatie: Dinteloord

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door RonalT » 20 mar 2018, 22:36

pieter schreef:....

Overig Nieuws,

Molenaar Toon Hendrikx, Voorzitter Jan v/d Broek en zijn Vrouw Jose waren al volop bezig met de voorbereidingen voor de West-Brabantse Molendag van a.s zaterdag en de molendagen van zaterdag 12 en zondag 13 mei bij Molen De Hoop in Sprundel (NB)

...a.s. zaterdag betekend zondag 25 maart


Afbeelding
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

Ondervinding is de optelsom van alles wat je ooit vekeerd hebt gedaan

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 21 mar 2018, 14:48

EEN STUKJE GESCHIEDENIS VAN DE ROOSENDAALSE MOLENS

Molens hebben een belangrijke rol gespeeld in het leven van onze voorouders. Molens werden ingezet om wateroverlast te bestrijden, graan te malen en hout te verzagen. Kortom, om Nederland bewoonbaar te maken. In die dagen was het ambacht van molenaar geen romantisch beroep. Het was hard werken geblazen. Alles aan de molen getuigt van zijn verbondenheid met de twee oerelementen wind en water. De eerste windmolens ontstonden in Nederland omstreeks het jaar 1200. Dit waren waarschijnlijk korenmolens. Het malen van granen is zo oud als de mensheid zelf. In de oudheid maalde men tussen twee stenen die door menselijke kracht werden bewogen. Later stapte men over op dierlijke kracht en tenslotte op de natuurkrachten water en wind.

Het vak van molenmaker

is een eeuwenoud ambacht. De molenmaker moest over een groot vakmanschap en veel technische kennis beschikken. In de vrijheid van Roosendaal waren er maar weinig molenmakers. Voor deze vaklieden was er te weinig emplooi. Meestal voerde de plaatselijke timmerman de reparaties uit. Alleen voor grotere herstelwerkzaamheden, zoals het vervangen van de standerd, werd de molenmaker ingeschakeld. Na het oorlogsgeweld in de zestiende eeuw was er echter volop werk voor de molenmakers. Een van de molenmakers die zich in 1718 in Roosendaal vestigde, was Balthasar van Ouwenis. Hij had werk in de hele regio. Zo herstelde hij de molen in Fijnaart voor negen guldens en negen stuivers en voerde hij reparatiewerkzaamheden uit op molens in Hoogerheide, Gastel, Halsteren, Zegge en Oudenbosch. De familie Ouwenis behoorde tot de gegoede burgerij in Roosendaal. De familie bezat een molenmakerswinkel met woonhuis op de Markt. In Roosendaal en de kerkdorpen zijn enkele molens behouden gebleven. In vroegere tijden waren het er echter veel meer.

Verdwenen Roosendaalse molens

hebben hun sporen achtergelaten in straatnamen zoals de Molenstraat, de Watermolenstraat en de Oliemolenstraat. De drie oudste molens zijn de Kalsdonkse molen, de Watermolen en de molen op de Molenberg. Ze bestonden alle drie al omstreeks 1500 en waren eigendom van Adriaan van Reimerswaal en Fransois Heeren Jan Peterssoon. De molens werden verpacht aan verschillende pachters. De molens maalden graan, boekweit, gerst en eikenschors. Het schors werd gebruikt door leerlooiers. De gerst ging vooral naar bierbrouwers. Op de Markt, op de plaats waar nu de bibliotheek is gevestigd, stond een rosmolen. De molen op de Molenberg, ook wel Kademolen of de molen van de Kleine Turfberg genoemd, was een half gesloten standerd- en schorsmolen. De molen bestond uit een houten bovenhuis dat draaibaar was om een zware verticale ronde eiken boom, de standerd. De Kademolen werd rond 1501 gesticht door Claes van Reymerswale. Op 1 april 1501 verkocht hij 'de heerlycke rechten van drie pond en daar beneden' aan heer Engelbrecht Graaf van Nassau. Als tegenprestatie mocht hij een molen oprichten aan de Kade: de Kademolen.
De molen heeft tot aan 1775 aan Claes van Reymerswale en zijn nakomelingen toebehoord. In 1874 werd de molen gesloopt. De molen moest wijken voor de oprukkende bebouwing zoals het station en de Paterskerk. De laatste eigenaar, Lambertus de Wijs, liet ter vervanging een molen aan de Wouwseweg bouwen.

De Twee Gebroeders.

In 1872 was deze al gereed, de molen voldeed aan alle eisen. In 1874 werd er een molenaarshuis bijgebouwd en in 1880 werd er een stoomschorsmolen bijgeplaatst waarvoor een hinderwetvergunning werd verleend. De nieuwe molen was een stellingmolen. Dit is een molen met een houten stelling of balie. Stellingmolens zijn de hoogste molens in ons land. In de oorlog raakte de molen zwaar beschadigd, maar na herstelwerkzaamheden kon in 1947 alweer gemalen worden. De molen raakte vervolgens in verval. De vogels hadden er vrij spel en regenwater tastte het bouwwerk steeds verder aan. In 1982 werd echter begonnen met de restauratie. Hierbij vonden de molenmakers in de vang nog enkele granaatscherven daterend uit de Tweede Wereldoorlog. De restauratie kostte in totaal 440.000 gulden. In 1984 vond de officiele opening van de gerestaureerde molen plaats. De Twee Gebroeders is op zaterdagen nog steeds in werking te zien.

Niek van Eekelen en Jesse Bergquist geven tekst en uitleg over de Twee Gebroeders

youtu.be/T_ErAL0Gj2c

Ook de Kalsdonkse molen,

Was een standerdmolen, maar dan van een gesloten type. De molen had een Vlaamse kap en was zowel koren- als schorsmolen. Hij stond aan de Kalsdonksestraat, op de plaats waar nu verpleeghuis Wiekendael is gevestigd. De molenaar had gemiddeld drie knechten in dienst. Een krantenbericht uit 1905 maakt melding van het afbranden van de molen: 'Honderden menschen stroomden derwaarts om nog een laatste blik te werpen op dit thans door vuur verteerde stuk oud-Roosendaal. Want dat was hij die oude, verweerde molen, die reeds zoovele geslachten had zien komen en gaan'. Nadat de standerdmolen op Kalsdonk was afgebrand, diende de laatste eigenaar Marinus van Broekhoven een plan in om een nieuwe standerdmolen te bouwen; dit plan is echter nooit uitgevoerd.

Afbeelding
http://www.molendatabase.org/molendb.ph ... ummer=2277

De watermolen in Roosendaal was vrij uniek. Er stonden slechts een paar andere door water aangedreven molens in West-Brabant.

Zo stonden er verder molens in Bergen op Zoom (dit betrof een getijdemolen), Zundert en Rijsbergen. Deze verdwenen echter allemaal voor 1900. De Roosendaalse molen, in de volksmond ook wel watermolen genoemd, is waarschijnlijk rond de twaalfde eeuw gebouwd en behoorde tot de oudste van Brabant. Rond 1157 wordt Nispen als Nisipa genoemd in de oorkonden van de Abdij van Tongerlo. In 1164 nam paus Victor IV de bezittingen van de abdij van Tongerlo onder zijn bescherming. Al deze bezittingen werden benoemd en beschreven. Dat een molen met twee graanschuren deel uitmaakte van de goederen, wijst erop dat dit een watermolen moet zijn geweest. Immers, rond die tijd zijn er geen vermeldingen van windmolens in West-Brabant bekend. Bovendien stroomt tussen Nispen en Roosendaal de Molenbeek. Roosendaal bestond overigens nog niet, pas in 1266 wordt er voor het eerst melding gemaakt van Roosendaal. De watermolen werd in 1834 omschreven als 'een korenmolen staande op Hulsdonk onder Roosendaal'; hij stond bij de beek waar nu de kinderboerderij staat. De molen had een stenen huis en werd aangedreven door een waterrad met een doorsnede van zes meter. Voor het rad lag een grote stuwvijver, waar water werd opgespaard voor droge tijden. Omstreeks 1933 besloot de eigenaar om met de motor verder te malen; het waterrad verdween. Tijdens de oorlog werd de brug naast de molen opgeblazen door zowel de Engelsen als de Duitsers. Het puin van de brug kwam op de molen terecht. Dat was het einde van de molen. De laatste restanten verdwenen in de jaren zestig.


youtu.be/OpmIR8ino4k

De derde en tevens laatst gebouwde standerdmolen in Roosendaal is De Hoop.

Deze molen is tijdens zijn bestaan een aantal keren verplaatst. Dit type molen, van hout en met een draaibaar bovenhuis, is relatief makkelijk te verplaatsen. Eerder stond hij o.a in de Belgische plaatsen Schaarbeek en Merksem, om later naar Nederland verplaatst te worden aan de Bredaseweg, om precies te zeggen, op de kruising van de Edisonstraat, Philipslaan te Roosendaal.
In 1966/67 verhuisde hij naar zijn huidige standplaats in wijk De Kroeven. Tijdens de laatste verhuizing werd ook het jaartal 1484 ontdekt in de standaard. Ten tijden van de WOII heeft deze molen flink onder vuur van de geallieerden gelegen omdat men dacht dat er nog Duitsers inzaten. Hierna werd voor de eerste keer een grote renovatie plaats gevonden. De tweede renovatie was bij de verplaatsing naar de Kroeven. De molen was toen weer aardig in verval geraakt.

De laatste restauratie,

Is gedaan na een zware storm op 25 januari 1990, deze storm veroorzaakte een enorme schade, o.a de gietijzeren askop scheurde en een roede brak af.
In 1993/94 volgde een geheel herstel, waarbij er ook een nieuwe insteekkop voor de houten as werd gegoten.
Nadat de "Wieker" zijn draai weer had gevonden heeft molenaar ( Niek van Eekelen ) ook de achtermolen opnieuw draaivaardig gemaakt, dat werk omvatte o.a het opsteek zetten van het bovenwiel en het maken van een nieuwe kuip.

NB. De bovengenoemde Molenaar is tevens op De Hoop ook instrukteur voor de opleiding tot vrijwillige molenaar, waaraan op dit moment RonalT & de 13 jarige Jesse Bergquist deelnemen.


youtu.be/Le4yY1us-qg

BRON,

Nederlandse molendatabase,
Molendatabase (Verdwenen Molens)
Roosendaal tot nu toe,
Storm Gloren (YouTube) Deel 1 t/m 3,
PZ


Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
RonalT
Berichten: 12221
Lid geworden op: 11 okt 2007, 09:45
Type Goldwing: GL1500
Locatie: Dinteloord

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door RonalT » 21 mar 2018, 17:38

Pieter, om het helemaal juist op te schrijven, de Hoop werd 4 maal verplaatst.
  1. De Hoop werd in 1684 (inderdaad, dat is 334 jaar geleden) in Schaarbeek ,België gebouwd,
  2. wegens windbelemmering werd hij in 1783 verplaatst naar Schaarbeek-Helmet . Een verplaatsing van ongeveer 1 km,
  3. in 1885 werd hij naar Merksem verplaatst,

    Zoals je ziet heeft hij steeds ongeveer 100 jaar op een plek gestaan.
  4. in Merksem hadden ze het al snel gezien en werd hij in 1897 naar Roosendaal verplaatst, daar stond hij aan de Philipslaan,
  5. maar in 1966 wilde men daar een garagebedrijf beginnen en werd hij naar de huidige standplaats verplaatst.
5 standplaatsen, dus 4 verplaatsingen.
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

Ondervinding is de optelsom van alles wat je ooit vekeerd hebt gedaan

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 21 mar 2018, 17:46

Hoi RonalT,

Zoals ik al aangaf gaat dit artikel over een stukje geschiedenis van de molens in Roosendaal.

De bijgevoegde filmpjes vullen de info daarbij perfect aan.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 24 mar 2018, 12:55

Op Zondag 25 maart is er wederom een Westbrabantse molendag. Ik zou zeggen trek er eens op uit en breng een bezoek aan het mooie stukje cultureel erfgoed wat ons land nog rijk is

De molen: de motor achter de ontwikkeling van ons land

Nederland, molenland:

Er is geen land op de wereld dat zo verbonden is met de molen als ons land. De molen heeft ons land economisch gevormd en is in belangrijke mate gezichtsbepalend voor ons landschap. De molen is een belangrijke motor achter de ontwikkeling van ons land en zorgt ervoor dat we al eeuwen onze voeten droog houden.

Molens hebben er voor gezorgd dat het polderlandschap is ontstaan door dijken te bouwen en het water met molens weg te pompen. Wat overblijft is een vlak en vruchtbaar landschap. De molen is dus bepalend voor het vlakke landschap alsmede kenmerkend voor het uiterlijk van het land. Nederland is, ook al zijn we niet de uitvinders van de molen, bekend in het buitenland vanwege die molens.

Vlag van New York

Zomaar een voorbeeld: de Nederlanders richten in de 17e eeuw Nieuw-Amsterdam op, het latere New York. De vlag van de stad is blauw, wit en oranje met in het midden onder andere molenwieken als herinnering aan die Nederlandse oorsprong. Iedereen herkent in de molen, naast klompen, tulpen en kaas, een voor eeuwig karakteristiek symbool van ons land.

Scheepsbouw

Vooral de windmolen is een succes. Vanwege het vlakke land is er vrijwel altijd wind. Dat Nederland in het verleden zeer succesvol is geweest in het bouwen van schepen is voor een deel te danken aan de molen: het vergt veel minder energie van een mens om door een molen met meerdere zaagbladen een boom tot planken te zagen dan met de hand.

Mechanische kracht

Het benutten van onder andere water en wind levert meer mechanische energie op dan spierkracht. De molen wordt dan ook gezien als een belangrijke uitvinding in de ontwikkeling van de menselijke geschiedenis: met minder (menselijke of dierlijke) inspanning wordt meer resultaat gegenereerd.

Afbeelding

We onderscheiden 4 soorten molens:

Handmolens.


De oudste manier om graan te malen (reeds bekend bij de Egyptenaren) is om het graan met menselijke kracht tussen 2 stenen tot meel te wrijven. De 2 stenen zijn van spiraalvormige inkepingen voorzien. De bovenste steen wordt rondgedraaid en de onderste steen ligt stil.

Rosmolens en tredmolens

Een paard, een os of een ezel loopt in een cirkelbaan aan een gareel waardoor het dier een spil aandrijft waaraan een wiel is bevestigd. Via raderen wordt de kracht overgebracht op de bovenste van 2 stenen die net als bij handmolens van inkepingen zijn voorzien. De bovenste steen draait langs de onderste en zo wordt bijvoorbeeld graan tot meel gemaald.
In een tredmolen loopt een hond of een mens aan een gareel. Die draaiende beweging wordt via raderen overgebracht op een karn of een dorsmachine.

Waterradmolens

Dit zijn molens die door stromend water worden aangedreven. Het stromende water zorgt ervoor dat schoepen aan een rad worden rondgedraaid. Er zijn riviermolens (vaak ingebouwd in een brug) schipmolens, getijdenmolens (het benutten van eb en vloed) en de inlaatmolen (benut de kracht verkregen uit de opkomst van vloed). De meeste watermolens zijn gemaakt om graan te malen, maar er zijn er ook die zijn uitgerust als olieslagerij (het persen van oliehoudende zaden om olie te winnen), houtzagerij, papiermakerij, smederij en edelstenenslijperij.

De Romeinse schrijver Vitruvius maakt al aan het begin van de christelijke jaartelling melding van dit soort molens. In het noorden en westen van Europa is de watermolen bekend vanaf de Middeleeuwen.

Windmolens

Windmolens zijn molens die, zoals de naam al doet vermoeden, worden aangedreven door de wind. Door de wieken van de molen in de wind te draaien worden de raderen aangedreven. De energie die dat genereert komt uiteindelijk terecht in bijvoorbeeld schoepen (om water te verplaatsen) of stenen (om graan te malen of olie te winnen uit oliehoudende zaden). Windmolens zijn er in vele soorten en maten.

26 procent van het Nederlandse landschap ligt onder NAP en 59 procent van het landoppervlak is gevoelig voor overstromingen. De helft van het Europese polderlandschap bevindt zich in Nederland.

Oorsprong

De windmolen is zoals gezegd geen Nederlandse uitvinding. Het principe komt waarschijnlijk uit het Oosten en is via de landen om de Middellandse Zee naar West-Europa komen overwaaien. Rond het jaar 1000 zijn er al windmolens in Frankrijk, Vlaanderen en Engeland. In Nederland doet de windmolen omstreeks 1180 zijn intrede.

Vanaf de 17e eeuw bouwen Nederlanders letterlijk duizenden molens. Het hoogtepunt is in de 19e eeuw als er in Nederland naar schatting 9000 molens in bedrijf zijn!

Stoommachine

Met de uitvinding van de stoommachine neemt het aantal molens in Nederland gestadig af. Deze machine is niet afhankelijk van wind of water, waardoor het apparaat een constante hoeveelheid energie levert.

Afbeelding

Kinderdijk

De meeste molens bevinden zich in Zuid-Holland. In het Zuid-Hollandse Kinderdijk staan 19 molens bij elkaar die zijn verdeeld in 2 rijen van 8 en 9 molens. Niet alleen vanwege de windmolens, maar ook vanwege de technologie van het waterbeheer vanaf de Middeleeuwen is hier te zien. De molens van Kinderdijk zijn een internationale toeristische trekpleister. De molens van Kinderdijk staan sinds 1997 op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

De Zaanse Schans

De Zaanse Schans is een buurt met houten bebouwingen en molens aan de historische waterloop de Zaan. Naast onder andere een scheepswerf, musea en een klompen- en kaasmakerij staan er molens die samen een prachtig beeld vormen van het Nederland van weleer. Het is geen openluchtmuseum: op de Zaanse Schans wordt nog steeds gewoond en gewerkt. In totaal staan er 13 molens aan de Zaanse Schans en jaarlijks bezoeken meer dan 1.5 miljoen toeristen deze plek.

Afbeelding

De Hollandsche Molen

De Vereniging De Hollandsche Molen zet zich sinds 1923 in voor het voortbestaan, malend en draaiend houden van de wind- en watermolens van Nederland. Jaarlijks organiseert de vereniging de Nationale Molendagen in mei. De Hollandsche Molen staat molenaars met raad en daad bij en legt zelfs een molenaarsexamen af aan een ieder die molenaar wil worden.

In het begin van haar bestaan richt de vereniging zich op het behoud van molens voor een economische functie. Na de Tweede Wereldoorlog is die rol van de molen voorbij en richt De Hollandsche Molen zich op de landschappelijke en geschiedkundige functie van de molen.

Prinses Beatrix

Door de inspanning van de vereniging zijn honderden molens bewaard gebleven en draaiende gehouden. Op dit moment zijn er nog ruim 1200 molens in Nederland. Beschermvrouw van De Hollandsche molen is prinses Beatrix.

Kloppen, kreunen en kraken

Het bezichtigen van een (wind)molen is meer dan de moeite waard. De draaiende, indrukwekkende, machtige wieken getuigen van de kracht van de wind. Die kracht wordt krakend en kreunend door van hout vervaardigde raderen doorgegeven. De molen is een samenspel van onafhankelijke uitvindingen die één prachtige machine vormen. Het kloppende ritme van de molen wordt door de wind bepaald en door de molenaar gedirigeerd. De molen is werkende geschiedenis en zo bepalend voor ons land: een mooier plaatje van Hollands Glorie bestaat er niet.

Wereldberoemd

De panorama's van Kinderdijk en de Zaanse Schans met de molens zijn wereldberoemd. En dat is niet zo vreemd: in een oogopslag schittert daar het Nederlandse polderlandschap als een tot leven gekomen ansichtkaart van ons land!

West-Brabantse Molendag

Op Zondag 25 Maart organiseert vereniging De West-Brabantse Molens wederom de West-Brabantse Molendag.
Nagenoeg alle molenaars uit West Brabant zetten dan de deuren van de molens wagenwijd open, voor mensen die zomaar nieuwsgierig zijn en voor de molenliefhebbers die een enorme interesse in molens hebben is dit weer een unieke dag.
U kunt alle facetten van de molens aanschouwen en vragen stellen aan de aanwezige molenaars en/of Molengidsen.

Of een molen is opengesteld kunt u simpelweg zien aan de vlag die uithangt en of hij draait. Zo ja, dan bent u van harte welkom.


Bron:

molens.nl,
dezaanseschans.nl,
molendatabase.nl,
Summa encyclopedie,
Wikipedia,
PZ
.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
RonalT
Berichten: 12221
Lid geworden op: 11 okt 2007, 09:45
Type Goldwing: GL1500
Locatie: Dinteloord

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door RonalT » 24 mar 2018, 20:25

En ik wil niks verklappen, maar als je een beetje rondneust kan je Pieter ook nog zien..... :roll: :roll:
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

Ondervinding is de optelsom van alles wat je ooit vekeerd hebt gedaan

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 26 mar 2018, 14:21

GEZELLIG DRUK BIJ DE HEIMOLEN IN RUCPHEN
Afbeelding

DE WESTBRABANTSE MOLENDAG

Is een geslaagde dag geworden voor wat betreft de bezoekers aantallen in de regio Rucphen, zoals wij hebben vernomen van de gasten die buiten De Heimolen al een bezoek aan een andere molen gebracht hadden.
Onze "Meule" is in totaal door zo'n vijftig nieuwschierigen, liefhebbers en Molenaars vereerd met een bezoek en dat is een mooi resultaat te noemen.

RonalT en Joep hadden het behoorlijk te doen ( uitgesmeerd over de gehele dag ) met de rondleiding en wijze lessen, en dit niet alleen aan de gewone sterveling maar ook aan het Gilde die van einde en verre gekomen waren om de "wiekers" van hun collega's te bewonderen.

De Molenaars kwamen onder andere uit Roosendaal, Eindhoven, Warmond, de Achterhoek, de Veluwe en zelfs Friesland was vertegenwoordigd, daarbij is het me wel opgevallen dat de gemiddelde leeftijd van deze ambachtslieden best wel hoog is, maar desalnietemin heb ik ook een tweetal jongeren gesproken ( 13 en 16 jaar ) die de opleiding aan het volgen waren tot vrijwillige molenaar dus dat op zich is wel goed nieuws.

Een lange dag

Die zoals afgesproken voor ons om 10:00 uur zou beginnen om de Molen en andere zaken op orde te hebben rond de klok van elven.
Joep had volgens mij nat gelegen want toen ik aankwam ( iets over tien ) had hij de molen aan de binnenzijde al helemaal draaiklaar staan, dat wil zeggen dat hij onder andere de Pal en beide stenen al uit zijn werk gezet had en de Wimpel geplaatst om te laten zien dat de molen open was.

Het Zwaarste klusje moest nog komen, namenlijk de molen op de wind zetten van West naar Noord.
Na eerst wat rondgekeken te hebben waar RonalT bleef (om een handje toe te steken) zijn we er maar aan begonnen, Joep aan de slinger en ik leverde ter assistentie wat trek en duw werk om het kruiwerk wat soepeler te laten verlopen.

Nadat het klusje net geklaard was kwam mijnheer de Heimolendreef op gereden en keek erbij alsof hij ergens stiekem had staan wachten tot we dit voor elkaar hadden. :lol:
Maar goed, na wat overleg tussen joep & RonalT werd er besloten om wieken maar helemaal op te zeilen want er stond geen spatje wind, en dat is jammer want dat heeft een Molen nou juist nodig om zijn werk te doen.

Afbeelding Afbeelding
Ronald Troost & Joep Lindner

Terwijl RonalT hiermee bezig was heeft Joep op het Bord wat in de invaart staat een welkomst boodschap opgetekend met een duidelijk verzoek niet te roken
en ik ben voor een lekker bakkie koffie gaan zorgen want dat waren buiten wat hand en spandiensten mijn taken voor deze dag.

Afbeelding

Zo rond half twaalf liepen de eerste gasten binnen ( uit Belgie ) die door Joep de wijze lessen over het reilen en zeilen van een molen hebben meegekregen, deze mensen waren op de fiets een route aan het uitzetten om later met een groep van 40 liefhebbers te gaan rijden, als cultureel uitstapje wilde ze De Heimolen dan graag nogmaals bezoeken, en dat klinkt bij een molenaar als muziek in de oren natuurlijk.

Als laatste zijn de bezoekers uit de uit de Achterhoek en Friesland vertrokken en dat zal zo rond zo rond een uur of vijf geweest zijn.
Na wat bijpraten hebben we deze dag afgesloten met een tevreden gevoel, en wordt er weer uitgezien naar de Nationale molendagen op zaterdag en zondag 12 & 13 mei.

PS. wat de Wind betreft: het is eigenlijk de hele dag niet veel geweest, maar dat mocht uiteindelijk de pret niet drukken omdat de molen toch per regelmaat op de vang gezet werd (rem) om een bezoekje te kunnen brengen boven in de kap.

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 10 apr 2018, 23:20

Zorgen over toekomst Sprundelse molen

Afbeelding

SPRUNDEL,

Kan molen De Hoop een actieve rol behouden in de Sprundelse gemeenschap? Dat is de hamvraag tijdens een themamiddag, volgende week dinsdag. Eind dit jaar komt een eind aan vier jaar beheer door de gelijknamige stichting.

Voorzitter Jan van de Broek,

Als wij niet door kunnen zal de molen terugvallen aan de gemeente. ,,De molen is gezichtsbepalend. En wij willen het graag een plek geven voor educatie, historie, recreatie en toerisme.’’

Rijksmonument

De Molenstichting De Hoop Sprundel ondervond de afgelopen jaren dat de zorg voor de molen een te zware last is om zonder steun te dragen, zegt de voorzitter. Vandaar de themabijeenkomst, die in het rijksmonument zelf wordt gehouden. Ook Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen is daar bij aanwezig. Bovendien zijn vertegenwoordigers van gemeente, politiek, het Toeristisch Fonds Rucphen, Beleef Sprundel, Dorpswerk Sprundel en ondernemers uitgenodigd.

Van graan tot bloem

De themadag moet de mogelijkheden en onmogelijkheden voor het in standhouden van de molen nog eens goed in kaart brengen. De molenstichting benadrukt dat daarvoor al veel acties zijn gevoerd. Zo is met hulp van crowdfunding 5.500 euro bijeengebracht om het maalproces volledig te maken. Dat maakt het mogelijk om het hele proces van graan tot bloem te doorlopen, waardoor de stichting bloem, gries en zemelen kan verkopen. ,,Wij leveren bijvoorbeeld aan de bakker, die er molenbrood van maakt’’, legt Van den Broek.

Wijnproeverij

Als het aan de Molenstichting ligt behoudt de molen zijn typisch karakter zonder dat er bijvoorbeeld een restaurant in komt. Volgens de stichting bieden het bestemmingsplan en ligging in woonwijk weinig mogelijkheden om de exploitatie te verbeteren. Zo leent de ruimte in de molen zich hoogstens voor kleine bijeenkomsten als een wijnproeverij.

Van den Broek,

We hebben zelf geen financiële middelen. Er zijn 65 vrienden die de molen een warm hart toedragen, maar dat levert nog geen duizend euro op. Zo houden we het niet vol.’’ De voorzitter becijfert dat er per jaar grofweg zo’n 10.000 euro nodig is om de molen in goede staat te houden. Vooral het onderhoud is een bijna niet te dragen kostenpost.

De themabijeenkomst duurt dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur.

Bron, BN DeStem

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 13 apr 2018, 11:35

MOLENAARS KINDERDIJK STRIJDEN TEGEN DRONE-TERREUR

Afbeelding
Voor de video klik hier https://www.ad.nl/dordrecht/molenaars-k ... ~aab8fd33/

Molenaars,

in Kinderdijk worden horendol van de drones die om de haverklap opduiken rondom de molens waar zij wonen. ,,Met Pasen waren er wel zes op één dag. We worden continu bespied.’’ Zij riepen deze week de hulp in van de gemeenteraad in de hoop dat die de toestellen verbiedt.

Het is niet voor het eerst dat de zestien gezinnen in de wereldberoemde molens zich tot de politiek richten.
Ook vorig jaar werd al aan de bel getrokken en alle raadsleden waren toen eensgezind: er moest iets gebeuren.
Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan, zegt burgemeester Dirk van der Borg van Molenwaard. ,,Er is op dit moment geen mogelijkheid om drones te verbieden.
We hebben op alle mogelijke manieren gekeken hoe we hiertegen kunnen optreden. Het onderwerp staat sindsdien landelijk op de agenda, maar dat heeft helaas niet tot het gewenste resultaat geleid.’’

Teleurgesteld,

We hebben er intens veel last van. Het schaadt onze privacy in grote mate.

Molenaar Anja Noorlander,

Anja Noorlander is één van de Kinderdijkse molenaars. Zij liet deze week tijdens een raadsvergadering weten ‘ontzet, verbaasd, verwonderd en teleurgesteld’ te zijn over de gang van zaken. ,,We hebben er met zestien gezinnen intens veel last van. Het schaadt onze privacy in grote mate. Stel je voor dat je in je moestuin aan het werk bent en op vijf meter afstand hangt een drone die je langdurig filmt. Het is alsof er fotograferende mensen bij je over de schutting hangen, terwijl je niet weet wie het zijn.’’

Alle raadsleden,

waren net als de vorige keer vol begrip voor haar hartekreet en drukte het college op aan de slag te gaan met het probleem. ,,Maar ik hoop dat jullie dit keer meer kunnen zeggen dan ‘wen er maar aan’. Dit kan echt niet langer wachten. We worden zelfs door de ramen heen gefotografeerd.’’ Ze zegt dat er tussen de 200 en 300 drones per jaar in het gebied rondvliegen.

Weinig hoop

Hoewel de raad unaniem het pleidooi van Noorlander ondersteunde, gaf Van der Borg weinig hoop. Een verbod is op dit moment wettelijk gezien onmogelijk, zegt hij. ,,En ik zie niet in hoe een wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening dat zou kunnen veranderen.’’ Hij zei niet anders te kunnen dan de landelijke discussie afwachten.

Diezelfde verordening maakt het volgens een aantal raadsleden wel mogelijk boetes uit te delen voor ‘hinderlijk gedrag’. ,,Creatief bedacht’’, vond Van der Borg. ,,Maar in de praktijk moeilijk te handhaven.’’ De raad drong er verder op aan de landelijke discussie verder aan te zwengelen en op die manier voor regelgeving te zorgen.

Afbeelding
BRON, het AD

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
Marco1
Winnaar "show your wing" fotowedstrijd
Berichten: 1056
Lid geworden op: 12 sep 2011, 00:51
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Eindhoven de gekste

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door Marco1 » 13 apr 2018, 13:43

Ik heb wel een oplossing voor dit probleem.

youtu.be/mi3Ed-paCE4
Groeten Marco1.

Honda NX250 Wit MX-84-JP 1993 (1997-1999)
Yamaha XJ600S Diversion KanarieGeel MT-28-VF 1995 (1999-2006)
Honda GL1500 SE Zwart/grijs MB-HG-86 1998 (2015-2018)
Honda GL1800 Candy Jupiter Orange MN-GR-78 2002 (2018-????)

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 17 apr 2018, 20:20

ONDERHOUD SPRUNDELSE MOLEN WEEGT ALS EEN MOLENSTEEN

Afbeelding
Terwijl de molenstichting een themabijeenkomst houdt genieten jeu de boulers van de lentezon.
Ze mogen - zo nodig - gebruikmaken van de toiletten in De Hoop. © Herbert Kats

SPRUNDEL - De toekomst van de Sprundelse molen De Hoop wordt het komende half jaar bepaald. Tijdens een themabijeenkomst werd gisteren duidelijk dat het lot van het rijksmonument in handen ligt van de nieuw gekozen gemeenteraad.
Die moet in juli bepalen of er (structureel) geld komt voor de zware onderhoudslasten. Jaarlijks is daar gemiddeld zo’n 10.000 euro voor nodig. Geld dat de stichting niet heeft.

Lees ook; Zorgen over toekomst Sprundelse molen https://www.bndestem.nl/roosendaal/zorg ... ~ada71ba8/

De politiek,

Moet zich dit jaar ook buigen over de vraag wat voor aanvullende activiteiten precies worden toegestaan (bier/wijnproeverijen, workshops, molenproducten). Het schenken van alcoholhoudende dranken is nu niet toegestaan.

PLEK IN DE SAMENLEVING

Zonder steun of het aanboren van nieuwe geldbronnen ziet de molenstichting De Hoop zich genoodzaakt de inmiddels weer volledig werkzame graanmolen terug te geven aan de gemeente. In dat geval verliest De Hoop ook de maatschappelijke functie die de laatste vier jaar met tal van activiteiten is opgebouwd. Alom leeft de overtuiging dat de molen z'n plek in de samenleving heeft verworven.

Wethouder Cees Evers acht het daarom zowel van belang voor de gemeente als voor de gemeenschap om een gat van ‘enkele duizenden euro’s’ te overbruggen. Evers ziet mogelijkheden zodat Molenstichting De Hoop de exploitatie kan voortzetten. Hij verklaart zijn optimisme uit het feit dat beide partijen ‘uitstekend’ samenwerken.

Afbeelding
Sprundel Molen De Hoop Onder de vlag van de plaatselijke molenstichting is een themabijeenkomst gehouden over de
toekomst van het rijksmonument. © Herbert Kats

De themabijeenkomst Molenbehoud De Hoop Sprundel bracht een select maar breed samengesteld groepje bijeen op de plek waar het om draaide.

Afbeelding
Foto, Pieter

Na een presentatie ging de gedachtewisseling met name over de beperkte inkomsten versus de hoge onderhoudslasten. Alleen al dit jaar staat voor circa 16.000 euro aan schilderswerk op de rol. In 2023 wacht groot onderhoud, wat rond de 40.000 euro vergt. ,,Dat onderhoud valt niet weg als het beheer terugvalt aan de gemeente’’, stelde PVV-fractieleider Ad Vissenberg vast.

Afbeelding
Foto, Pieter.

"Onderhoud blijft
ook als gemeente
molen overneemt


Volgens Nicole Bakker van De Hollandsche Molen zijn onderhoudskosten overal in het land een probleem. De nationale koepelorganisatie becijfert dat in totaal een bedrag van in totaal 3,5 miljoen euro nodig is. Bakker pleitte voor (nog) meer creativiteit, onder meer bij het aanboren van subsidies. ,,Misschien moet de gemeente meer doen met educatie’’, opperde zij. Aanleiding voor het CDA-raadslid Tosca Goorden om te informeren of alleen Sprundelse scholen een kijkje bij De Hoop komen nemen. Verder alleen uit Sint Willebrord, was de respons van de stichting.

Bron, BN DeStem

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Gebruikersavatar
pieter
Berichten: 1273
Lid geworden op: 09 sep 2011, 21:04
Type Goldwing: GL1800

Re: Wings en Wieken ... Nieuws en Info

Bericht door pieter » 25 apr 2018, 20:34

MOLENSTICHTING DE HOOP SPRUNDEL MAAKT IN 2018 DE BALANS OP

Afbeelding
Toon Hendrikx, Wim Heeren, Wim Aarts en Joep Lindner aan de kruibak van de molen. FOTO JOS OONINCX

SPRUNDEL - Historische molens herinneren ons aan het verleden, maar hebben ze ook toekomst?
Dat was de centrale vraag die nadrukkelijk gesteld werd tijdens de themabijeenkomst van stichting Molenbehoud De Hoop Sprundel waarbij, naast een aantal vrijwilligers en instanties, ook Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, dinsdag aanwezig was.


In 2014 sloten de gemeente Rucphen en de molenstichting een intentieovereenkomst om de bergkorenmolen vanaf 2015 voor vier jaar in eigendom van de stichting te geven. Dit betekent dat beheer en onderhoud tot 1 januari 2019 met een jaarlijkse subsidie van 5.000 euro op de schouders rust van de stichting. Aangezien de gemeente de intentie heeft om de overeenkomst na 2019 voort te zetten, kijkt de stichting al vanaf begin dit jaar of beheer en onderhoud haalbaar is nu gebleken is dat er fors meer geld bij moet.

Kans

Secretaris Toon van de Sanden schetst een beeld van de activiteiten van de afgelopen periode. Met als motto 'Geef de Sprundelse molen een kans' waren veel vrijwilligers actief om de molen voor Sprundel te behouden. Zo was er in 2015 de viering van het 175-jarig bestaan met een molenontbijt. Er werden rondleidingen gegeven voor basisscholen, families en groepen. Aan de molen zelf werden onderdelen gereviseerd en er kwam een terras en een hekwerk. Acht vrijwilligers werden opgeleid tot molengids en er zijn twee molenaars en twee molenaars in opleiding die de wieken draaiende houden.

Beeldbepalend

Samen met de kerktoren bepaalt de molen het beeld van het dorp Sprundel. Volgens Van De Sanden is het opgeven van het Rijksmonument geen optie. "De molen heeft historische waarde en is een toeristische trekker. Tel daarbij de vele activiteiten voor jong en oud in en rond de molen en het feit dat deze molen prima doet waarvoor hij gemaakt is: graan malen. Zowel wijzelf als de plaatselijke middenstand verkopen met succes onze producten." Het is dan ook beleid van de stichting om de molen als zodanig in bedrijf te houden en herbestemming als Bed & Breakfast, kantoorruimte of een horecabestemming is voor het huidige bestuur geen optie."

Kosten

Penningmeester Wim Mathijssen berekent dat er jaarlijks zeker 13.000 euro bij moet als de stichting weer een overeenkomst aangaat, dit keer tot 2025. "De onderhoudscyclus voor een molen is korter dan voor andere gebouwen. Zo moet een schildersbeurt die voor 2019 gepland stond al dit jaar plaats vinden. Wij zijn bereid om nog meer activiteiten te organiseren, maar daarvoor hebben we meer vrijwilligers nodig. Groot onderhoud, overigens goed voor 40.000 euro in de komende vijf jaar, kan niet worden uitgevoerd door vrijwilligers. Het jaar 2019 wordt dus het jaar van de waarheid."

Memoryspelletjes

Nicole Bakker, directeur van De Hollandsche Molen, onderkent dat het verwerven van financiën een landelijk aandachtspunt is. "De exploitatie is in elke gemeente verschillend en wij zien dat stichtingen met creatieve oplossingen komen. Zo kun je door het organiseren van educatieve activiteiten wellicht ook een beroep doen op gelden die daarvoor beschikbaar zijn." De stichting heeft heel 2018 uitgetrokken om mogelijkheden voor behoud met de gemeente in kaart te brengen. In januari was er al contact met wethouder Cees Evers, die daarop aangaf bereid te zijn om mee te willen werken. "Het zou natuurlijk doodzonde zijn als we het huidige traject niet kunnen voortzetten. Er zit nu leven in de molen en dat moet zo blijven. Alle vrijwilligers doen nu al veel meer dan alleen onderhoud en in juli zal in de Kadernota dan ook voldoende financiële ruimte moeten bieden om de molen te behouden." Tot slot overhandigde Nicole Bakker bij wijze van 'reminder' nog een tiental Memoryspelletjes aan het bestuur van de molenstichting met de mededeling dat kinderen hier goed raad mee weten. Waarmee ze tevens aangaf dat je met kinderen ook de toekomst hebt. Er is dus hoop voor de molen.

Afbeelding
Bergkorenmolen De Hoop in Sprundel in bedrijf. FOTO JOS OONINCX

BRON, DE RUCPHENSE BODE

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten