Tijdens een diner met de Director kwam een tijdje geleden het gesprek op de nieuwe Gl1800. Hoe zou hij nou echt uitzien? En wat zou er veranderd zijn aan deze vernieuwde Goldwing

Op het vliegveld kwamen we nog meer bekenden tegen, waaronder de Goldwing dokter Antoon met zoon Pieter, en de wandelende Goldwing informatiestand Wingnut. Ik had inmiddels de Italiaanse importeur aangeschreven over onze komst en na een tijdje stilte kreeg ik terwijl ik in Milaan was bericht dat we ons konden melden bij de Honda stand voor een gedegen uitleg van de Goldwing.
Toen de deuren eenmaal opengingen bij de Eicma meteen koers gezet naar ons doel. Na een fikse wandeling door het complex stonden we dan eindelijk voor de motor waar het om ging. Eerlijk is eerlijk, ik werd meteen een beetje verliefd en in gedachten was ik al aan het rekenen wat ik allemaal kon inruilen, belenen of verkopen. Man, wat is dat ding mooi

Honda pakte goed uit met de Goldwing, er stonden maar liefst 4 nieuwe Goldwings op de stand. Om de mooie historie te laten zien stonden de ‘oude’ types ook netjes opgesteld in twee groepjes van drie. Ze stonden netjes achter een hekje ,want aankomen mocht niet bij deze klassiekers.
De nieuwe Goldwing GL1800 is inderdaad geheel vernieuwd van voor tot achter, en van links tot rechts, de lijnen zijn veel scherper geworden en geven hem een heel ander uiterlijk. De kuip is smaller geworden en dat zie je meteen als je er voor staat en helemaal als je plaats neemt op het zadel. Het blok is net zo breed als voorheen en is nog steeds 1800 en paar cc. Wel is de techniek stevig onder handen genomen. Het meest hete nieuws was dat hij geleverd kan worden met een automatische versnellingsbak. Je kan de motor zelf laten schakelen, maar je kan het ook zelf doen met de up en down knoppen op het stuur. Als accessoire kan je eventueel een gewone pook kopen zodat je met de voet kan schakelen. De automaat werkt net zoals in de auto tegenwoordig met 2 koppelingen, zodat de volgende versnelling altijd klaar staat. Daardoor kan de motor in een fractie van seconde schakelen naar de volgende versnelling. Wil je ouderwets zelf alles bepalen, dan kan dat ook en koop je gewoon de iets minder luxe versie. De dct versie heeft 7 versnellingen en de normale versie heeft er 6. Er is nog meer veranderd in het motorblok, hij heeft nu bijvoorbeeld 4 kleppen per cilinder en ze hebben het blok 6 kg lichter gemaakt.
De nieuwe GL1800 is met het nieuwe blok ook zuiniger geworden, dus vonden de Japanners het logisch om de tank meteen wat kleiner te maken, waardoor nog meer gewicht wordt bespaard. Gelukkig is de actieradius gelijk gebleven door het zuinige verbruik.
Als je op de motor zit dan heb je een riant dashboard voor je neus met een joekel van een lcd scherm. Alle informatie vind je hier, zoals de veerinstellingen voor 1 of 2 personen, de modus waar je motor in staat (tour, rain, etc), radio, navigatie en boordcomputer die nu ook verbruik en dergelijke aangeeft. De hele handel kan je bedienen met een centraal geplaatste draaiknop onder het dashboard. Voordeel is dat er wat minder knoppen op het stuur zitten, maar de meest essentiële zijn gewoon aanwezig. Een kabel voor je telefoon vindt je zowel in het tankvak als in de topkoffer en heb je een Apple telefoon dan kan je Apple Play gebruiken.
Eindelijk hebben we dan ook het elektrisch bedienbare windscherm! Het heeft even geduurd, maar nu kunnen we het windscherm vanaf het handvat bedienen. Zelf vind ik hem wat smalletjes en een rij-test zal moeten aantonen dat het met de bescherming wel snor zit.
Ook het frame is aangepast, en op een of andere manier hebben ze het blok iets naar voren kunnen hangen waardoor je ook iets meer naar voren zit. De voorvork is een telelever exemplaar geworden, je hebt dus niet meer de chromen vorkpoten die best wel gevoelig waren, maar een stevige constructie die het wiel vasthoudt. Dit geeft nog minder reacties en stuurt beter. Ook hier hebben ze gewicht weten te besparen.
Het zadel is een stuk strakker geworden, en niet meer de sofa die we gewend waren. Ik (Peter) vond hem beter zitten, maar in 2 minuten zitten kan je nog geen oordeel vellen. Natuurlijk zijn niet de verwarming vergeten voor je billetjes en ook de duo heeft dat genot met als extra het verwarmde rugkussen. Voor regel je de verwarming met de centrale knop en achter hebben ze hem op de zijkoffer links geplaatst. En dan de koffers...... Die zijn kleiner geworden, en de topkoffer loopt schuin af om het lijnenspel compleet te maken. Qua design prachtig, maar of het handig is


Binnentassen voor de koffers lagen ook in de accessoires vitrine en dan zie je meteen het verschil in grootte.
Dan de verschillende uitvoeringen; je hebt een Bagger met gewone versnellingsbak en natuurlijk zonder topkoffer, je hebt een Tour met ook een gewone versnellingsbak, maar met topkoffer en het luxe model met de automaat.
Is de Goldwing echt helemaal vernieuwd

Een rijtest van een weekje naar een zonnig land met deze Goldwing zal geen straf zijn. Ik zou met alle plezier deze zware taak op mij willen nemen

De hele Eicma is een belevenis: alle merken kom je tegen en er is zoveel te kijken dat je eigenlijk tijd tekort komt. Op de stands van de grote merken is het superdruk, iedere bezoeker wil op iedere motor zitten of op de foto met een “Eicma girlâ€. Het ene na het andere primeurtje kom je tegen en als je dan ‘s avonds in je mandje ligt te herstellen van je platvoeten, dan kan je heerlijk wegdromen met het beantwoorden van de vraag die je jezelf overdag had gesteld: "Wat zou ik allemaal kopen als ik de staatsloterij zou winnen

Het hele fotoalbum kun je hier nog eens bekijken.
En nu lekker dromen