
Yo Peter, heb je zin om een dagje aanhangers te gaan testen werd me gevraagd. Deze vraag werd me al een tijdje geleden gesteld en dan gaat de grijze massa draaien en woelen. Testen?? Moet ik dan met die aanhangers een stukje rijden? Met of zonder lading? En wat valt er nou te testen aan een aanhanger? Die vragen hielden me een tijdje bezig en ik ben er intussen achter gekomen dat een echte test niet te doen is. De ene motorrijder wil een kogeldruk van zus en de andere wil zo, de ene motorrijder neemt 80 kilo mee en de andere neemt 180 kilo mee. Dan nog niet gesproken over de verschillende motoren waar de aanhangers achter gehangen worden. Een gl1000 met een 700 liter aanhanger zal vergeleken met een gl1800 totaal anders rijden. Dit is dus geen testverslag maar een verslag wat er zoal te koop is en natuurlijk komen er ook wat technische details naar voren. We hebben niet alles kunnen bekijken wat er te koop is maar hebben wel een bezoek gebracht aan 2 hele bekende leveranciers.

Om te beginnen zijn we naar Bikers Best gereden in Renswoude. Hier werden we hartelijk ontvangen door John de Weerdt, de eigenaar van de zaak. De meeste onder ons zijn daar al eens geweest en hebben de Freewheel wagens al eens zien staan in de showroom. In die showroom vinden we 6 aanhangers variërend van klein tot groot. De kleinste, de shuttle MkII is tevens de goedkoopste en heeft een capaciteit van 250 liter met een bak opening van 46x64cm Het eigengewicht van het aanhangertje leeg is maar 30kg en je mag er 120kg in gooien aan lading. Door het lage eigen gewicht verwacht ik wel dat de aanhanger wat zal stuiteren achter de motor als je er in lege toestand mee gaat rijden maar dat zal een zeldzaam voorkomend iets wezen tenzij je hem gebruikt voor andere doeleinden. Wil je een reserve wieltje meenemen dan vindt deze zijn plaats op de dissel.

De Pullman is het iets grotere broertje van de MkII en heeft een eigengewicht van 40kg. Nog steeds een lekker licht aanhangertje maar omdat hier hetzelfde onderstel is gebruikt kan je nog steeds maar een totaal gewicht van 150kg (incl aanhanger) achter je motor hangen. Deze aanhanger heeft dus alleen maar meer inhoud. De MkII en de Pullman zijn beide uitgerust met wel heel smalle bandjes die geven het geheel een wat ielige indruk. Zelf zou ik daar meteen een setje bredere bandjes opzetten, dat smoelt gewoon beter. Beide aanhangers worden geadviseerd voor de lichtere motorfiets tot 500cc.

Heb je een zwaardere motor en wil je nog meer meenemen dan ga je voor de International. Een riante aanhanger met een inhoud van 700 liter voor je spulletjes. Deze aanhanger is voorzien van een disselbak waar je eventueel een reservewiel of andere kleine spulletjes in kwijt kunt. Wil je een luxe uitvoering van de International dan hebben ze de Deluxe uitvoering voor je klaar staan. Deze is van huis uit al voorzien van brede banden, een bagagerek een roestvrijstalen bumper en extra verlichting.

Ga je er voor om een snelle indruk en wil je echt in stijl dan staat er nog de revolution aanhanger voor je klaar. Het neusje van de zalm van de firma freewheel. Prachtige aanhanger qua vormgeving maar door die vorm word het er vaak niet handiger op om hem te laden. Om je spullen in de neus van de aanhanger kwijt te kunnen moet je of gooien of wel heel lange armen hebben omdat de deksel niet ver genoeg open gaat. Je moet jezelf dus onder de deksel draaien om in de neus te komen. Het design is prachtig met zijn vormen de hele wagen ziet er gespierd uit. Deze wagen kan je ook krijgen met 12 inch lichtmetalen velgen. Die velgen geven de wagen een extra stoere uitdrukking. Een speciaal bagage rek voor op de deksel is ook te koop. Dit was trouwens wel enige wagen waar een tapijtje standaard bij geleverd wordt.

Alle freewheel wagens hebben een vaste koppeling met een indicator die aan onze eisen voldoen en hebben een zeven pins stekker aansluiting voor de verlichting. Bij de kleinere wagens is die verlichting plat uitgevoerd en bij de International zit die verlichting geïntegreerd in een verdieping in de achterzijde zodat de beschermd worden tegen beschadiging. Ook hebben de aanhangwagens de bekende torsie vering met slepende as. Het onderstel is gegalvaniseerd dus over roest hoef je je geen zorgen te maken. De aanhangwagens zelf zijn overigens niet bekleed aan de binnenkant wat ik persoonlijk wel zou adviseren om schuurplekken te voorkomen aan je spulletjes. Maar met een spuitbus lijm een stukje tapijt en een schaar is dat natuurlijk zo geregeld Alleen de Revolution heeft een tapijtje op de bodem.
Informatie en actuele prijzen kan je vinden op: http://www.goldwing.nl en op http://www.freewheeluk.net.
Dan gaan we door naar Schuring in Assen ook hier een hartelijk ontvangst. We worden uiteraard verwacht en gaan meteen door naar de eerste verdieping waar de verschillende aanhangers staan te wachten op ons. De tourmaster is de aanhanger die Schuring zelf bouwt. Maar Schuring bouwt nog veel meer, ze kunnen eigenlijk iedere wens vervullen wat betreft een aanhanger achter de motor of de scooter. U roept en wij maken is hier het motto. Er worden ook oude Schuring aanhangers (in opdracht van de eigenaren) opgeknapt of verbouwd.
De kleinste aanhanger is een reclame aanhanger. Het ding is eigenlijk niet meer dan een onderstel waar een reclamebord op gezet kan worden. Wel een geinig ding om te zien en je wilt er eigenlijk op gaan staan om net te doen alsof je aan het surfen bent achter de motor.

Dan hebben we nog wel een heel klein aanhangertje de Classicmaster CLM100 een geinig ding maar meer ook deze is bestemd voor achter de scooter of een heel lichte motor de inhoud van het wagentje is wel mooi effe een 100 liter.

Wat meer interessant voor ons is, is o.a. de Dogmaster, een aanhanger waar je je viervoeter in mee kan nemen. Bij Schuring bouwen ze die van klein tot groot, de kleinste is de DM350 en de grootste is de JDM600 Jumbo. Alle aanhangers hebben een ventilatierooster en een raampje. Wil je meer accessoires of wil het wagentje geremd hebben dan kan dat. Roep maar wat je wilt en bij Schuring maken ze hem zoals je hem hebben wilt.

Kampeerders die een gewone aanhanger zoeken voor achter de motor wanen zich in een Walhalla, alles is mogelijk op basis van de bestaande bakken. Draaikoppeling of een vaste, kleine bak of grote bak, geremd of niet, lange dissels of korte, een rekje op de dissel , brede banden, smalle banden het maakt niet uit. Bedenk het en ze maken het voor je, de mogelijkheden zijn bijna onbegrensd. Door die vele mogelijkheden is bijna onmogelijk om te vertellen wat ze allemaal hebben staan en kunnen maken.

De Campmaster is het neusje van de zalm. Dit is een wagen waar zelfs een complete tent in zit die je in enkele minuten kan opbouwen. Je hebt dan ook een heus 2 persoonsbed en je slaap dan op de wagen en niet meer op de grond. En je houdt ook nog ruimte over voor je bagage. Ook van deze Campmasters zijn er verschillende uitvoeringen variërend van klein tot groot. En ook bij deze wagens geldt dat je het net zo gek kan maken als je zelf wilt.

Heb je een eigen idee van aanhanger en wil je kosten besparen dan kan je ook zelf bouwen. Schuring levert complete bouwpakketten die je thuis in elkaar kan zetten. Wil je alleen een onderstel en de bak zelf bouwen dan kan dat en weer (het wordt eentonig) geldt dat je het net zo kan maken als jij wilt.

Alle Tourmaster aanhangers hebben een deksel die naar de zijkant open gaat, je hebt dus ruimte genoeg voor jezelf om overal in je aanhanger te kunnen komen zonder dat het deksel je in de weg zit. De verlichting is ook hier tegenwoordig Led en prima zichtbaar in het donker. Dit liet vroeger nog wel eens te wensen over omdat de verlichting erg laag gemonteerd zat.

Bij Schuring hebben ze nog een aantal aanhangers in het assortiment variërend van groot tot klein en van een moderne tot een klassieke look. Ze vinden hier ook dat de aanhanger netjes achter de motor moet staan dus kunnen ze eventueel de dissel of de trekhaak aanpassen zodat hij mooi recht achter de motor hangt.
Op de (geheel vernieuwde) website van de firma Schuring, http://www.tourmaster.nl vindt je uiteraard alle info en prijzen. Ben je op die website, klik dan eens op Regel Weetjes, hier staat een heleboel informatie over wat wel en niet mag met de aanhanger in verschillende landen. Ook vindt je hier een uitgebreide webshop voor alle onderdelen.

Erik is ook bij Wingservice de Selective aanhanger gaan bekijken. Wingservice is de Benelux importeur van deze 650 liter aanhanger die erg erg sjiek uitziet met een spoilertje en achterlichten die zo uit een 1800 kunnen komen. Dit staat natuurlijk wel erg mooi achter je 1800, zeker als je 'm in dezelfde kleur laat spuiten als je Goldwing. Dit is een luchtgeveerde aanhanger die je naar wens kunt uitrusten met draaikoppeling, geremd, enz.
Meer informatie vindt je op http://www.wingservice.nl



Een dagje aanhangers kijken is absoluut erg leerzaam want het blijkt dat we best nog al eens de wet overtreden met de lengte van de aanhangers, gewichten en verlichting en reflectoren. Ga je naar het buitenland verdiep je dan eens even in de regels die gelden voor bepaalde landen. Ben je in het buitenland in overtreding kan je echt een serieus probleem hebben als oom agent je verteld dat je niet meer verder mag rijden om dat die combinatie die jij bij je hebt in hun optiek niet veilig zou zijn.