
Het is een perfecte dag om de Yamaha te testen, het zonnetje erbij terwijl regen was voorspeld, alleen jammer dat ik in een busje van Motor Center Venlo onderweg ben naar Schiphol om de motor op te halen. Afijn, bij de importeur even vlot de papieren in ontvangst nemen , motor inladen en dan vlot weer terug naar Venlo om daar officieel de motor mee te nemen voor een aantal testdagen.
Dan eindelijk mag ik opstappen om de eerste kilometers te gaan maken. Contactsleutel er in en een druk op de startknop, Uuhh niks? De koppeling intrekken gaat niet want die zit niet op de linker stuurhelft, en hij staat vrij volgens het neutraallampje, wat nu dan weer, is de gedachte die door me heen gaat. Er blijkt niks aan de hand te zijn want de Yamaha start je simpel genoeg door ook de voor-rem in getrokken te houden. Dus, sleutel om, voor rem in en een druk op de knop. Vlot en strak snort de 4 pitter onder je billen en dan dient zich probleem 2 aan. Je tikt de bak met voet naar beneden met de bedoeling hem in zijn eerste versnelling te zetten maar wederom gebeurt er niks. Het blijkt dat dat versnellingen allemaal naar boven ingelegd moeten worden. Aha! dat is duidelijk en blijkt ook nodig te zijn doordat je ook met de flippers op het stuur kan schakelen. De elektronica zou er anders dus niks van begrijpen, simpel eigenlijk.

Een koppelingshandel is er niet en in het begin moet je er even aan wennen maar de automatische koppeling doet zijn werk perfect en houdt de motor keurig stil zolang je maar van het gas afblijft. Geef je een streepje gas erbij grijpt ook de koppeling aan en ben je vertrokken. Bij het schakelen even iets van het gas af wat je normaal ook doet en een druk op de flippers en de motor schakelt verder voor je. Terug schakelen gaat net zo simpel alleen houdt je je gas dicht en een druk op een van de flippers is genoeg om hem te laten wisselen van tandwiel. Eigenlijk regelt de motor ook de gasstand tijdens het schakelen en hoef je dus alleen op de knop te drukken maar dan hoor je toch regelmatig een klak vanuit de bak. Misschien een kwestie van inlopen. Wennen moet je er wel aan want als je eenmaal op een van de flippers druk dan schakelt de bak ook razend snel, sneller dan je normaal met de voet zou doen wat overigens nog steeds mogelijk is.


Na verloop van tijd schakel je alleen nog met die flippers en je voet heb je alleen nog nodig omdat hij wel makkelijk is tijdens de rest van je leven. Terug schakelen kan de motor ook eventueel zelf, komt hij onder de 1000 toeren dan gaat hij een tandje terug. Je moet dan wel het terugschakelsysteem aangezet hebben anders sta je in de verkeerde versnelling stil. Het is geen echte automaat maar wel een gerobotiseerde bak met automatische koppeling die het meeste schakelwerk van je overneemt. Mij beviel het in ieder geval uitstekend en het pedaaltje gebruikte ik helemaal niet meer.

De motor blijkt super vriendelijk van karakter te rijden en gaat perfect neutraal door de bochten. Deels te danken aan de upside down voorvork die nieuw is voor dit model. De achtervering is net zo perfect als de rest. Van die voor en achter vering regel je de demping en voorspanning vanaf de rechter stuurhelft. Je scrolt even door het menu en dan kan je kiezen uit een aantal standen. 1 persoon of 2 personen, met of zonder bagage, sport of tour en iedere stand is ook nog afzonderlijk naar persoonlijke smaak af te stellen. Het systeem gaat zelfs een stukje verder dan bij de BMW K1600GTL die ik laatst gereden heb.
Het menu in het dashboard is simpel van opzet en erg duidelijk, je druk op de menuknop en je scrolt naar de functie die je zoekt, dan neem je de modeknop en kiest je voorkeur. Simpel, doeltreffend en functioneel. In het menu vindt je tal van zaken zoals je voorkeur voor een sportieve of toeristische rijstijl, hoeveel personen, met of zonder bagage, je kan de ruit omhoog of omlaag stellen, de handvat verwarming aan of uitzetten, of je kan de kilometers en brandstof informatie oproepen. In het dashboard zelf vindt je ook nog een kopje waarmee de tractioncontroll aan of uit kan schakelen. Grappig is het woordje eco wat in je display komt te staan als je milieuvriendelijk rijdt.
Zet je de motor in de sportstand dan wordt de reactie op het gas een stuk feller en de vering wordt ook nog strakker gezet. Eventueel kan je de veerstand voorprogrammeren indien gewenst. Sommigen onder ons zullen dat misschien niet als prettig ervaren maar het is tenslotte ook een sportstand.
Bagage kan je genoeg meenemen in de 2 ruime en stevige zijkoffers en zelfs je helm past er in. Een optionele topkoffer behoort ook nog tot de mogelijkheden en natuurlijk zijn ze in een oogwenk af te nemen.

Verder is het geen spannende motor maar ik snap wel waarom de overheid zoveel van die motoren heeft rondrijden. De motor loopt uitstekend en doet wat hem gevraagd wordt. De motor stuurt uitstekend, remt uitstekend heeft ABS en de zitpositie is ronduit goed te noemen. In combinatie met de 146pk en het koppel van 138nm en de tankinhoud van 25 liter heb je een uitstekende snelle reismotor waar je ook na een lange rit nog fit vanaf stapt. De machine gooi je moeiteloos de bocht in en je gaat dat ook steeds wat sneller doen want grondspeling heb je meer dan genoeg. Geef je gas in de bocht dan blijft ze heel voorspelbaar doorgaan zonder verrassingen. Zet de ruit in de juiste positie en windgeruis heb je ook niet meer.
De spiegels zijn zo opgesteld dat je handen helemaal uit de wind zitten en dat is natuurlijk erg prettig in combinatie met de handvatverwarming. Het zadel is natuurlijk ook te verstellen, fijn als je wat kleiner van stuk bent. Zet je de motor neer en je zet hem voor je hem uitschakelt in z’n eerste versnelling dan fungeert die meteen als parkeerrem.
Het dashboard is heel modern met een digitale snelheidsmeter een analoge toerenteller, de nodige lampjes en de info unit voor de broodnodige informatie over de brandstofvoorraad of een van de vele andere instellingen.
Ben je van plan om deze Yamaha te kopen dan koop je mijns inziens een uitstekende motor die doet wat hij moet doen en voorlopig nog niet gedateerd zal zijn door de vooruitstrevendheid die Yamaha met dit model laat zien.
Heb je 22.500€ dan kan je die inruilen voor:

Motortype Vloeistofgekoeld, dubbel bovenliggende nokkenas, 4-takt, 4-cilinder
Cilinderinhoud 1,298 cc
Max. vermogen 107.5 kW (146.2 pk) bij 8,000 tpm
Max. koppel 138.0 Nm (14.1 kg-m) bij 7,000 tpm
Eindoverbrenging Cardan
Transmissie Constant mesh, 5 versnellingen
Type koppeling meervoudige platen, Nat
Brandstofsysteem Brandstofinjectie
Boring x slag 79,0 mm x 66,2 mm
Veerweg, voor 135 mm
Wielophanging, achter Link-type veersysteem, instelbare veervoorspanning op de enkele schokdemper
Remmen, voor Hydraulisch bediend, twee remschijven, Ø 320 mm
Remmen, achter Hydraulisch bediend, enkele remschijf, Ø 282 mm
Bandenmaat, voor 120/70 ZR17M/C (58W)
Bandenmaat, achter 180/55 ZR17M/C (73W)
Inhoud brandstoftank 25 liter
Zithoogte 805/825 mm
Wielbasis 1,545 mm
Totale lengte 2,230 mm
Totale breedte 750 mm
Totale hoogte 1,325/1,455 mm
Gewicht rijklaar 296kg
Met dank aan: motorcenter Venlo en de Yamaha importeur.
Gereden door: P.J. Bruikman & E. Windmeijer