4 dagen rondtoren in Drenthe

Plaats hier je mooie reisverhalen
Gebruikersavatar
RonalT
Berichten: 12106
Lid geworden op: 11 okt 2007, 09:45
Type Goldwing: GL1500
Locatie: Dinteloord

4 dagen rondtoren in Drenthe

Bericht door RonalT » 12 aug 2016, 20:18

Enige tijd geleden hadden we besloten nog een paar dagen naar Drenthe te gaan. De lange weekenden die Wim en Justina organiseren hadden wat ons betreft goede reclame voor Drenthe kunnen zijn. Nu wilde we graag een beetje rondtoeren, stoppen als we iets leuks zagen, een foto maken van een molen of een terrasje pakken als we daar zin in hadden. Gewoon even lekker met zijn tweeën er op uit.
De keuze was gevallen op het plaatsje Dwingeloo en daar heb je een B&B 'het Rustige Heuveltje'. Boeken was geen probleem er was plaats.

Maandag 8 augustus stonden de motoren gepakt en wij konden op weg. Via Geertruidenberg (waar het regende) naar Utrecht en bij Ede de autowegen af. Daar kwamen we du de naam Kernhem tegen.
wingryder schreef:....

Ook komen we tijdens één van de ritten in het plaatsje Camembert, de bakermat van het beroemde kaasje, leuk om te zien. We bezoeken het museum en proeven uiteraard de kaas.
Heel lekker en leuk om te zien.

....
Tja Jan, jullie in Camembert, wij kwamen tijdens ons reis langs Kernhem. Dat klinkt ook al als kaas! En dat klopt, de kaas is ontwikkeld door een instituut uit Ede, maar men vond Edekaas niet klinken. De naam van het landgoed Kernhem klonk beter.

Via veel kleine weggetjes kwamen we om half 6 aan bi de B&B die de komende drie nachten ons thuis zou zijn. Het was een goede keuze want de gastvrouw Arina en haar man Marco deden het prima. We kregen een kamer en de motoren konden op de oprit naast ons raam staan.
Lekker gegeten in een restaurant in de buurt en daarna nog een paar uurtjes op het forum zitten kijken en lezen. Dit kon in een gemeenschappelijke ruimte waar een paar dames een spel aan het doen waren en een Engelse mevrouw ook wat met een tablet in de weer was. Er waren ook diverse mensen die in rustige hoekjes in de tuin zaten te lezen.

Afbeelding

Wij waren bij B&B Het Rustige Heuveltje en wij kunnen het aanraden. http://www.hetrustigeheuveltje.nl/


Dinsdag 9 augustus

Lekker geslapen en een prima ontbijt, we konden die dag lekker op weg. In oostelijke richting vertrokken en we zijn onder andere in Hoogeveen, Hardenberg, Coevorden en Schoonoord. Onderweg wat molens gezien, schapen en lama's en opvallend veel water. Water in kanalen en vaarten, maar ook wat dat uit de lucht kwam vallen. Ook toen we in Hardenberg een molen, de Oelemölle, aan het fotograferen waren kwam er een man buiten kijken. Dus ik liep naar hem toe en legde uit dat we molens aan het fotograferen waren. En hij bleek de molenaar te zijn. Of we de molen misschien wilde bekijken. Dat wilde we wel, dus met zijn drieën de molen in. De molen was van de gemeente en werd vooral als (expositie)ruimte gebruikt. Dat was ook te zien. De begane grond was ingericht met tafels, stoelen en een bar/keuken, de eerste zolder was leeg, ook de tweede zolder was bijna leeg. Hier waren deuren naar de stelling, dus je zou verwachten dat hier meelpijpen en zakken zouden zijn, maar die vonden we op de derde zolder. De vierde zolder was de plaats waar de stenen lagen en de vijfde zolder was de smeerzolder waar je de molenas vind.
Later realiseerde ik me dat bijna alles een verdieping te hoog zat, en dat het luiwerk (het takelmechanisme) ontbrak. Dat zit normaal op de vierde zolder en dan zakt alles een verdieping. Dan had de molen er normaal uit gezien. Ook waren de wieken erg kort vertelde de molenaar, er zijn in 1968 wieken ingezet die een meter te kort zijn.
Na een tijd waren we uitgekeken en uitverteld en na de nodige bedankjes hebben we afscheid genomen en zijn verder gereden.

's Avond lekker gegeten en net als de vorige avond wat aan het socializen geweest. Ook 's avonds waren koffie en thee gratis beschikbaar en tegen betaling diverse frisdranken en wijn. Zelf even opschrijven wat je verbruikt had.


Woensdag 10 augustus

Alle dagen tijdens het ontbijt werd er gevraagd of we vers geperst sinaasappelsap wilde hebben. Brood, warme broodjes, eieren en diverse vleeswaren stonden uitgestald op een buffet evenals yoghurt en muesli-achtige dingen. Koffie of thee was de gehele dag beschikbaar. Dat was prima verzorgd.
Vandaag in westelijke richting gereden. We hebben plaatsen als Diever, Noordwolde en Elsloo bezocht. Nee, niet op bezoek geweest bij Chrit, want dit Elsloo ligt 250 km Noordelijker dan zijn woonplaats. Oja, we waren nu in Friesland. Bij Elsloo vonden we de Tjasker "Vesuvius" waar ik een foto van wilde maken, maar daarover vertelt Karin nog wel iets als je ze tegenkomt.
Afbeelding

Verder nog een heel klein molentje gezien bij Mildam, met wieken van 9,75 meter terwijl een normale molen circa 24 meter wieken heeft.
De enige nog resterende tonmolen van Nederland gezien.

Verder die dag ook bijna droog weer gehad. Een kort buitje en een bui toen we binnen zaten te eten buiten beschouwing gelaten.
Het waren twee mooie dagen.

Ook deze avond weer uit eten geweest en nog wat op de computer geknutseld.


Donderdag 11 augustus

Na het ontbijt terug naar huis, via een ruime omweg. Wel jammer was dat het de gehele dag zachter of harder regende. Langs Hasselt, Biddinghuizen, Naarden kwamen we bij de Vecht uit waar we langs zijn gereden. Bij Breukelen zijn we de A2 opgereden en via de A12, A15 en A4 naar Dinteloord, met nog een klein oponthoud op de A12 bij Rotterdam. Maar dat kan Karin ook beter vertellen dan ik. ;-)

We hebben ongeveer 1000 kilometer gereden en veel gezien.
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

Op zoek naar een mooie kentekenplaathouder of andere leuke gadgets? Klik hier!

Ondervinding is de optelsom van alles wat je ooit vekeerd hebt gedaan

peter n.d.
Berichten: 1244
Lid geworden op: 22 mar 2014, 20:31
Type Goldwing: GL1800

Re: 4 dagen rondtoren in Drenthe

Bericht door peter n.d. » 16 aug 2016, 22:14

Beste Karin en RonalT , we reizen om te leren . Mooie reisverslag . :mrgreen: Groeten Bob , Christine , Peter n.d. :wink:

Gebruikersavatar
peter
Winnaar "show your wing" fotowedstrijd
Berichten: 6825
Lid geworden op: 30 aug 2006, 20:54
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Velden noord limburg

Re: 4 dagen rondtoren in Drenthe

Bericht door peter » 19 aug 2016, 23:17

Mooi verslag, maar laten we eerlijk zijn, boven de lijn zwolle amsterdam wil je niet komen. Altijd wind of regen.
Alhoewel het best wel mooi kan zijn qua omgeving.
Kijk eens op mijn site voor meer nonsens en motoren. :P
In de garage: gl1800 (07), gl1000ltd (76), cb750four f2 (78), bmw z4 3.0 (03).

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten