Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.


Technische vragen, tips, trucs, enz.

Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor buzzwing » 02 Okt 2016, 21:41

Motor weg gezet, daags erna willen starten.
Startmotor draait goed rond maar slaat niet aan.
Op voorspraak van iemand spanningsregelaar vervangen.
Nog niks!
Bougies vonken geen van allen!
Bobines vervangen.
Nog niets, nu houd het eigenlijk voor mij op!

Wie weet hier raad mee?

Groet, Buzzwing
buzzwing
 
Berichten: 13
Geregistreerd: 20 Jun 2012, 16:40
Type Goldwing: GL1200

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor RonalT » 03 Okt 2016, 00:05

Accu ???

Misschien een keer goed opladen?
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

Op zoek naar een mooie kentekenplaathouder of andere leuke gadgets? Klik hier!

Ondervinding is de optelsom van alles wat je ooit vekeerd hebt gedaan
Gebruikers-avatar
RonalT
 
Berichten: 11727
Geregistreerd: 11 Okt 2007, 09:45
Woonplaats: Dinteloord
Type Goldwing: GL1500

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor wilcom2005 » 03 Okt 2016, 07:25

niet toch toevallig de rode knop ( noodstop ) ?

suc6 wilco
GL 1200 "Collector's Edition "
Gebruikers-avatar
wilcom2005
Winnaar "show your wing" fotowedstrijd
 
Berichten: 476
Geregistreerd: 21 Aug 2012, 21:15
Woonplaats: Apeldoorn
Type Goldwing: GL1200

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor harmdeboer » 03 Okt 2016, 12:44

massa?
Gl 1100 '81 i(V.)
Gl 1100 '82 i (V.)
Gl 1100 '83 i (V.)
Gl 1100 '83 A.(sl)
Gl 1200 '84 i (2 Sl + V)RAT
Gl 1200 '84 A sp. (V)
Gl 1200 '85 A. (Sl.)
Gl 1200 '85 LTD (4. x sl. & V)
Gl 1200 '85 LTD C
Gl 1200 '86 A
Gl 1200 '87 A uitl.mod. (V. )
Gl 1500 '88 krat 1992(V)
Gl 1500 '95 SE ann Cal(V)
Gebruikers-avatar
harmdeboer
GL 1200 rijder
 
Berichten: 3212
Geregistreerd: 13 Mei 2009, 19:57
Woonplaats: stevensbeek
Type Goldwing: GL1200

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor fitskie » 03 Okt 2016, 14:15

Het kan ook zijn dat je startrelais is overleden dan heb je nl. ook geen onsteking.
Dit heb ik ook pas gehad met mijn 1500,
Gebruikers-avatar
fitskie
 
Berichten: 119
Geregistreerd: 24 Okt 2012, 12:56
Woonplaats: Nijkerk
Type Goldwing: GL1500

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor Jantje » 04 Okt 2016, 06:39

Geen vonkende bougies? Startrelais heeft hier naar mijn mening niks mee te maken. De startmotor draait rond, dus relais werkt.
waarschijlijk geeft de CDI geen stroom door naar de bougies.
Gebruikers-avatar
Jantje
 
Berichten: 44
Geregistreerd: 06 Feb 2016, 14:38
Woonplaats: Melderslo
Type Goldwing: GL1200

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor fitskie » 04 Okt 2016, 09:35

Dat je startmotor goed rond draait zegt niets over het feit dat je startrelais niet defect is.
Ik had precies hetzelfde en had geen ontsteking door dit euvel.
Gebruikers-avatar
fitskie
 
Berichten: 119
Geregistreerd: 24 Okt 2012, 12:56
Woonplaats: Nijkerk
Type Goldwing: GL1500

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor RonalT » 04 Okt 2016, 17:26

fitskie schreef:Dat je startmotor goed rond draait zegt niets over het feit dat je startrelais niet defect is.


Heel erg onwaarschijnlijk. En of je dit nu een of drie maal schrijf, het wordt niet geloofwaardiger. Want de belangrijkste taak van het startrelais is 'de startmotor laten draaien als je de startknop indruk'. Eigenlijk niets meer en niets minder.

(bij een 1500) Loopt er een dikke (hele dikke) zwarte draad van de accu naar startrelais A naar startrelais B en dan naar de startmotor. Dus als beide relais inkomen gaat de startmotor ronddraaien.
Wat je verhaal nog onwaarschijnlijker maakt is dat de startrelais afvallen op het moment dat je de startknop loslaat en dan zou volgens jouw verhaal de spanning naar de bougies wegvallen.

Bij de meeste andere auto's en motoren loopt er ook een dikke draad naar een startrelais en als men de startknop (sleutel in de startstand draait) indruk gaat de startmotor draaien.

In een 1500 zit er wel een Ignition/cruise relais, dat geeft spanning aan de rode noodstop, en vandaar naar de ECM (motor control module) waar de bobines aan zitten en dan de bougies. Dus het zou kunnen dat relais 6 (ign/cruise relay) stuk was. (lees de onderste regel van mijn onderschrift eens) :mrgreen:
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

Op zoek naar een mooie kentekenplaathouder of andere leuke gadgets? Klik hier!

Ondervinding is de optelsom van alles wat je ooit vekeerd hebt gedaan
Gebruikers-avatar
RonalT
 
Berichten: 11727
Geregistreerd: 11 Okt 2007, 09:45
Woonplaats: Dinteloord
Type Goldwing: GL1500

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor fitskie » 04 Okt 2016, 18:00

Bij mij was het probleem direct verholpen na het vernieuwen van het startrelais door een echte Golwingspecialist die mij dit verhaal wist te vertellen, maar ja je hebt altijd mensen die het beter weten.
Gebruikers-avatar
fitskie
 
Berichten: 119
Geregistreerd: 24 Okt 2012, 12:56
Woonplaats: Nijkerk
Type Goldwing: GL1500

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor RonalT » 04 Okt 2016, 19:04

fitskie schreef:Dat je startmotor goed rond draait zegt niets over het feit dat je startrelais niet defect is.


Jantje schreef:....De startmotor draait rond, dus relais werkt....


Jantje legt hier in een paar woorden uit wat er aan de hand is. Waarom zou het startrelais zo heten? Heeft te maken met de startmotor. Lees ook mijn verhaal over die dikke zwarte draad. Dit heeft niks met het beter willen weten te maken. Ik bekijk eerst de tekeningen van de motor en daarna reageer ik.

RonalT schreef:Wat je verhaal nog onwaarschijnlijker maakt is dat de startrelais afvallen op het moment dat je de startknop loslaat en dan zou volgens jouw verhaal de spanning naar de bougies wegvallen.


Maar lees eens terug wat erover geschreven is, een startmotor zou kunnen draaien terwijl het startrelais kapot is? Ja ik heb het een keer meegemaakt, het relais bleef plakken waardoor de startmotor bleef draaien, alleen de accu los maken hielp, relais vervangen alles weer ok.
Maar dat heeft niets met niet willen aanslaan te maken. Deze motor wordt wel rond gegooid door de startmotor, maar slaat niet aan. Startrelais lijk Jantje (en mij) onwaarschijnlijk omdat de startmotor draait. Verder lijkt het mij onwaarschijnlijk dat de bobines en dus de bougies via het startrelais spanning krijgen omdat het startrelais maar 3 seconden gebruikt wordt. Daarna doet het niets meer en zou je dus ook maar 3 seconden vonken krijgen. En da's te weinig voor een dagje rijden. Bougievonkjes zijn slecht te bewaren als je niet over een speciaal zakje beschik.

Afbeelding

Jammer dat je de dooddoener "maar ja je hebt altijd mensen die het beter weten" erin gooit, ik zoek namelijk altijd uit waarom iets gebeurt of waarom iets zo werkt. Mocht ik iets verkeerd hebben gelezen en iemand komt met goede argumenten en of een duidelijk verhaal dan "zal ik het niet beter weten". Maar elektrotechniek (opleiding: Technicus Elektotechnische Bedrijfs Installaties) is mijn vak en tekeningen lezen hoort daar bij.
Groeten, RonalT


Kijk in de evenementen kalender wat er dan te doen is

Op zoek naar een mooie kentekenplaathouder of andere leuke gadgets? Klik hier!

Ondervinding is de optelsom van alles wat je ooit vekeerd hebt gedaan
Gebruikers-avatar
RonalT
 
Berichten: 11727
Geregistreerd: 11 Okt 2007, 09:45
Woonplaats: Dinteloord
Type Goldwing: GL1500

Re: Startmotor draait goed rond maar motor springt niet aan.

Berichtdoor fitskie » 04 Okt 2016, 19:49

Jammer dat je zo reageert. Ik heb er zelf naast gestaan toen het startrelais werd vervangen en daarna mijn motorfiets direct weer aansloeg. Nadat ik zelf de motoraccu (na diverse startpogingen) had leeg gestart en daarna hem ook heb geprobeerd te starten met mijn auto. Helaas alles zonder resultaat, de startmotor draaide wel maar de motor sloeg niet aan. Ik heb hier mijn ervaringen gedeeld om te proberen het mogelijke probleem op te lossen. Als dit niet wordt gewaardeerd en dit zelfs in twijfel wordt getrokken is dit mijn laatste reactie hier op dit forum. Dan ga ik weer lekker motor rijden!
Gebruikers-avatar
fitskie
 
Berichten: 119
Geregistreerd: 24 Okt 2012, 12:56
Woonplaats: Nijkerk
Type Goldwing: GL1500


Terug naar GL1200

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten