Molens ... in Zuid - Holland


Fotografeer je Wing samen met een molen

Moderator: Rongoos

Re: Molens ... in Zuid - Holland

Berichtdoor pieter » 09 Jul 2017, 12:34

Vanaf Hillegersberg richting de Kralingse plassen gereden om de laatste twee molens van de dag met een bezoek te vereren.
Direct na het parkeren liep ik gelijk Jan Bakker tegen het lijf en dat is de molenaar van, zowel De Lelie als De Ster tezamen, met nog een viertal vrijwillige molenaars.
Met hem de afspraak gemaakt dat ik eerst de Lelie zou fotograferen, ( die overigens wel draaide maar geen openstelling had ) om nadien een rondleiding te krijgen op De Ster.

Aan de rand van de Kralingse Plas in Rotterdam staan twee molens die te bezichtigen zijn. De molens De Lelie en De Ster zijn de enige nog werkende snuiftabak- en specerijmolens in Nederland, waarschijnlijk ook ter wereld. De Kralingse Plas molens hebben een museumfunctie en ze zijn te bezichtigen. http://www.cityrotterdam.com/attracties/rondleidingen-rotterdam/kralingseplas-molens

4e Wieker.

De Lelie, ( 01760 )
Type, Stellingmolen, Bouwjaar 1840/1970 Kralingen ( Gemeente Rotterdam )
Functie, Snuifmolen.
Aandrijving, Windmolen.

In 1740 werd deze molen in het oude Kralingen gebouwd en heette toen De Ezel.
Echter, rond 1840 werd deze molen overgebracht naar zijn huidige standplaats, daar ter plaatse zijn de achtkantstijlen met anderhalve meter verlengt, waardoor er een slanke molenromp ontstond.
Tot 1921 waren er in de molen zes stampkuipen aanwezig, maar de 6e kuip heeft toen plaats moeten maken voor een elektromotor die de wentelas aandreef, wat overigens niet betekende dat er geen gebruik meer werd gemaakt van de windkracht.

In 1968 werd een ingrijpende restauratie gestart, en werd de toen tamelijk vervallen molen ontdaan van wiekenkruis en kap, waarna de fundering werd vernieuwd en de molen werd recht gezet.

In juni 1970 is er een geheel nieuwe kap geplaatst, waardoor hij alweer helemaal draai en maalvaardig werd, daarmee is ook de elektromotor van 1921 na voltooiing uit de "wieker" verdwenen.


https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=1020

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding


Zoals eerder gememoreerd heb ik van Molenaar Jan Bakker een leerzame rondleiding door De Ster gehad. ( hier komt later het filmpje van de rondleiding )

De eerste molen op deze plaats is in 1829 door Isaak Hioolen gebouwd, het was een korenmolen met de naam De Nieuwe Star, maar brandde in 1865 volledig af.
In 1866 werd op de nog bestaande fundering een Snuif en Specerijenmolen neer gezet op een nieuwe stenen voet, de onderdelen voor de wederopbouw kwamen van in hetzelfde jaar gesloopte molen De Stier ( ooit gelegen aan de Trekvliet te Rijswijk ) die in 1842 was gebouwd.

De Ster brandde overigens in het jaar 1962 ten tweede male af en werd vervolgens in 1968/1969 in zijn geheel op(nieuw) herbouwd, met de kanttekening, dat alleen de bovenas ouder is en van een andere molen afkomstig.

Met deze brand kwam er ook meteen een einde aan tweehonderd jaar productie van snuiftabak en Specerijen in Rotterdam, derhalve worden deze producten op dit moment alleen nog maar hobbymatig gemalen.

PS. voor meer informatie zie de bijgevoegde "links" of nog beter ga er eens langs het is zeker de moeite waard.

5e Wieker.

De Ster, ( 10673 )
Type, Stellingmolen, Bouwjaar 1969 Kralingen ( Gemeente Rotterdam )
Functie, Snuifmolen.
Aandrijving, Windmolen.

https://www.molendatabase.nl/nederland/molen.php?nummer=1021

http://www.mediatv.nl/nieuws/16660/MediaTV-Classics---1962--Molen-De-Ster-in-Kralingen-verwoest-door-brand.html


youtu.be/HEqQS5CkWLY


youtu.be/yP_J7eLiQw8

Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding Afbeelding

Groet Pieter.
A Man's got to know his limitations
Gebruikers-avatar
pieter
 
Berichten: 932
Geregistreerd: 09 Sep 2011, 21:04
Woonplaats: Rucphen
Type Goldwing: GL1800

Vorige

Terug naar Wings en Wieken

Wie is er online?

Gebruikers in dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast