Handig hulpprogramma: JaVaWa GMTK

Alle vragen en opmerkingen over navigatie en GPS systemen.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
RonalT
Berichten: 13417
Lid geworden op: 11 okt 2007, 09:45
Type Goldwing: GL1800
Locatie: Dinteloord

Handig hulpprogramma: JaVaWa GMTK

Bericht door RonalT » 24 feb 2013, 17:45

Net zoals Jan Boersma het programma Tyre voor de Tomtom heeft geschreven, heeft JaVaWa heeft een aantal heel bruikbare programma's gemaakt waarmee Garmin bezitters hun voordeel kunnen doen.
De PC en de GPS zijn meer verweven dan sommige mensen denken. JaVaWa GMTK en JaVaWa Device Manager maken de samenhang een stuk eenvoudiger. GMTK vind je hier, Device Manager komt binnenkort aan bod.

Als je dit programma wil downloaden of er meer informatie over zoek, ga je naar http://www.javawa.nl/gmtk.html of naar http://www.javawa.nl voor meer programma's of handige tips.



JaVaWa GMTK

Met JaVaWa GMTK kan je een backup maken van jouw kaarten en deze (op een andere computer) weer terugzetten inclusief de ontgrendelcodes; opnieuw installeren van kaarten is niet nodig.

Migratie van uw Garmin kaarten van een oude naar een nieuwe computer is met dit programma zeer eenvoudig.

Het programma is er zowel in een Windows- als een Mac OS X versie; kaarten kunnen dan ook tussen deze twee platformen uitgewisseld worden.


Gebruik van het programma

Het programma zal bij het opstarten eerst gegevens verzamelen over alle geïnstalleerde kaarten en controleert daarbij meteen op fouten (o.a. of er dubbele kaart ID's voorkomen). Dit kan even tijd in beslag nemen (15 - 30 sec).
Kaarten waar iets mis mee is worden rood weergegeven; in veel gevallen kan JaVaWa GMTK de fouten herstellen.


Hieronder volgt een beschrijving per optie
  1. Backup

    Hiermee maak je een backup van uw kaarten (inclusief ontgrendelcodes).

    Selecteer eerst de kaarten waar je een backup van wilt maken. Na het klikken op de knop "Backup" wordt er een dialoogvenster getoond waarin je een (USB)-schijf of een specifieke map kunt kiezen als bestemming.
    Het programma controleert vervolgens of er genoeg ruimte beschikbaar is op de bestemming, en of je schrijfrechten hebt. Zo niet, dan krijg je daarvan een melding. Als dat in orde is zal het backup-proces starten; in een dialoogvenster wordt de voortgang per kaart en de totale voortgang getoond.
  2. Herstel

    Met deze optie installeer je kaarten uit een eerder gemaakte backup op een (nieuwe) computer.

    Na het selecteren van de schijf of map waar je eerder met de optie "Backup" kaarten heeft neergezet wordt er een venster getoond waaruit je kunt kiezen welke kaarten je wilt terugzetten, en om de kaarten eventueel op een andere dan de standaard locatie te installeren. Onderin het venster wordt per schijf aangegeven hoeveel ruimte beschikbaar en hoeveel benodigd is.

    Maak hier uw keuzes en klik op "Start herstel". De kaarten (inclusief ontgrendelcodes) worden nu op de computer geïnstalleerd.
    Als één of meerderde kaarten al op uw computer staan worden deze niet overschreven, tenzij je daar expliciet voor kiest.

    Als je de herstelfunctie van JaVaWa GMTK gaat gebruiken om problemen met bijv. MapSource op te lossen is het beslist aan te raden om eerst álle bestanden en registerverwijzingen te verwijderen. Meer hierover vind je hier: MapSource en kaarten verwijderen.
  3. Verplaats

    Met deze optie kun je kaarten verplaatsen naar een andere map (of schijf) op jouw computer; uiteraard zodanig dat MapSource en/of BaseCamp ze nog steeds kunnen vinden.
  4. Verwijder

    Hiermee verwijder je kaarten van jouw computer. In het geval van beschadigde kaarten kan het zijn dat er nog wel bestanden achterblijven op het systeem, maar MapSource en BaseCamp zullen dan wel (weer) gewoon werken.
  5. Info

    Deze optie laat een venster zien met detail-informatie van de kaart en (indien van toepassing) de geconstateerde problemen.
  6. Repareer

    JaVaWa GMTK voert een uitgebreide controle uit op alle kaarten; mocht er daarbij fouten geconstateerd worden dan meldt het programma dat. In het kaartoverzicht krijgen de probleemkaarten een rode kleur; via "Info" kun je zien wat er mis is, en of het eventueel gerepareerd kan worden.

    De controle die JaVaWa GMTK uitvoert is vrij strikt, waardoor kaarten die in MapSource goed lijken te werken toch een foutmelding opleveren. Wat men trouwens wel eens ziet is dat een kaart in een oudere versie van MapSource goed werkt, maar in de nieuwste niet meer. Een strikte controle kan dus beslist geen kwaad.

    Een aantal van die fouten kan JaVaWa GMTK voor je repareren. Het betreft dan fouten met dubbele of verkeerde kaart ID's, en fouten met verwijzingen in het register.
    Bij dubbele kaart ID's (twee of meer kaarten hebben hetzelfde ID) zal JaVaWa GMTK de kaarten die niet beveiligd zijn een nieuw, uniek ID geven.

    Hieronder volgt een beschrijving van mogelijke kaartfouten:
    • Bestandsfouten

      Bestandsfouten zijn bij registerkaarten meestal wel te herstellen als de bestanden wel aanwezig zijn, maar de verwijzing in het register niet klopt.
      Bij .gmap-kaarten zijn bestandsfouten niet te herstellen, behalve als alleen het TYP-bestand ontbreekt (in dat geval wordt de verwijzing naar dat bestand verwijderd).
    • Het Family ID in het register komt niet overeen met die in de kaart

      Deze fout kan altijd hersteld worden.
    • De ID's in het TYP-bestand zijn onjuist

      Deze fout kan altijd hersteld worden.
    • Eén of meer kaartsegmenten uit het TDB-bestand ontbreken op schijf

      Deze fout kan alleen bij niet-vergrendelde kaarten hersteld worden; herstel houdt in dat de verwijzingen naar de ontbrekende kaartsegmenten verwijderd worden.

      Het Product ID wordt ook door een andere kaart gebruikt
      Deze fout, die alleen voorkomt bij kaarten zonder Family ID, kan niet hersteld worden.
    • Het Family ID wordt ook door een andere kaart gebruikt

      Deze fout kan alleen bij niet-vergrendelde kaarten hersteld worden; herstel houdt in dat één van de desbetreffende kaarten een ander, nog niet gebruikt Family ID krijgt.
    • TYP bestandsfout: Bestandsnaam te lang (> 12 karakters)

      Deze fout kan altijd hersteld worden.
    • Segmentfout: Segmentnummers komen ook in andere kaarten voor

      Deze fout kan niet hersteld worden. Dubbele segmentnummers zijn onder Windows niet direct een probleem, maar wel op de Mac. Ook zal het samen op het toestel zetten van de kaarten waar dit zich voordoet, beslist problemen geven.
  7. Codes
    1. Backup maken van ontgrendelcodes

      Met deze optie maak je een backup van al uw ontgrendelcodes.

      Op deze manier kun je uw ontgrendelcodes veiligstellen, maar er is nog een zinvolle toepassing van deze optie: MapSource 6.13.7 (en ouder) kan alleen ontgrendelcodes uit het register lezen. Na 6.13.7 kwamen een aantal versies die ontgrendelcodes zowel in het register als in een *.ucx bestand bewaarden en gebruikten. De nieuwste versies echter gebruiken alleen nog maar een *.ucx bestand, en lezen geen codes meer uit het register.
      Als je MapSource nu opwaardeert van een hele oude versie naar de nieuwste of wanneer je bijvoorbeeld 6.13.7 wilt gebruiken naast de nieuwste, zal MapSource melden dat kaarten vergrendeld zijn.
      Door nu eerst een backup van de ontgrendelcodes te maken en daarna met de optie "Ontgrendelcodes importeren uit map" weer in te lezen, worden de ontgrendelcodes op beide locaties opgeslagen en zal MapSource (ongeacht de versie) de ontgrendelcodes vinden.
    2. Ontgrendelcodes importeren uit toestel

      Met deze optie kun je de ontgrendelcodes uit uw toestel lezen; JaVaWa GMTK zet ze daarna op de juiste plaats op uw computer.

      Soms gaat het mis met het installeren van een nieuwe kaart op uw computer, en blijkt deze vergrendeld te zijn. Als dezelfde kaart wel op uw GPS werkt, kun je eenvoudig uw kaarten op uw computer ontgrendelen.

      Er zijn ook andere scenario's te bedenken, bijvoorbeeld als je een ander toestel (in bruikleen) heeft die dezelfde kaarten heeft, maar niet ontgrendeld is op uw computer voor dat toestel.
    3. Ontgrendelcodes importeren uit map

      Met deze optie maakt kun je ontgrendelcodes weer terugzetten uit een map waarin *.ucx en/of *.gma bestanden staan, bijvoorbeeld uit een eerder gemaakte backup.
    4. Ontgrendelcodes uit andere gebruikersprofielen importeren

      Als uw Windows gebruikersprofiel geen administratorrechten heeft, zullen de installatieprogramma's van MapSource, BaseCamp en de kaarten onder een ander gebruikersprofiel uitgevoerd worden dat wel administratorrechten heeft (in dat geval vraagt Windows je om een administrator-wachtwoord). Als het installatieprogramma MapSource of BaseCamp voor de eerste keer opstart, zullen die ook onder dat andere gebruikersprofiel uitgevoerd worden.
      Het gevolg hiervan kan zijn dat de ontgrendelcodes onder het "verkeerde" gebruikersprofiel terechtkomen! Als je dan later MapSource opstart (onder uw eigen gebruikersprofiel), krijg je de mededeling dat de kaarten vergrendeld zijn...

      JaVaWa GMTK kan voor je de andere gebruikersprofielen van Windows doorzoeken op ontgrendelcodes, en deze (indien niet aanwezig in uw profiel) kopiëren naar uw eigen gebruikersprofiel. Hierna kunnen MapSource en BaseCamp wel de kaarten gebruiken.
  8. Extra
    1. .gmapi/.gmap kaart installeren

      Men komt steeds vaker kaarten het nieuwe formaat tegen, waarbij geen registerverwijzingen worden gebruikt. Deze kaarten hebben de extensie .gmap of .gmapi. Ze worden vaak als kaarten voor Mac OSX (RoadTrip/BaseCamp) aangeboden, maar ze kunnen ook in Windows gebruikt worden.
      Op de Mac zijn deze eenvoudig te installeren met Garmin MapManager, maar voor Windows heeft Garmin niet zo'n programma.

      Met deze optie in JaVaWa GMTK kunnen dit soort kaarten eenvoudig geïnstalleerd worden. Er wordt gecontroleerd of er geen bestaande kaarten overschreven worden, en na het installeren zal JaVaWa GMTK de kaart controleren op mogelijke bestandsfouten en conflicten met andere kaarten. Ook op de Mac is deze methode te prefereren boven het gebruik van MapManager, want dat programma controleert niets en zal bestaande kaarten zonder waarschuwing overschrijven.
    2. TYP bestand wijzigen of toevoegen

      Met deze optie kun je een TYP-bestand aan de kaart toevoegen (of de bestaande vervangen). Een TYP-bestand regelt de weergave van de diverse kaartelementen in MapSource en op uw toestel, en door een (ander) TYP-bestand toe te voegen kun je de weergave verbeteren. Je kunt niet zomaar een willekeurig TYP-bestand gebruiken, het dient wel geschikt te zijn voor de kaart. Als het ID in het TYP-bestand niet overeenkomt met de kaart, past JaVaWa GMTK die automatisch voor je aan.
    3. TYP bestand verwijderen

      Spreekt voor zich.
    4. Kaartnaam en ID wijzigen

      Een site als de Worldwide routable Garmin maps from OpenStreetMap is heel handig om bruikbare kaarten voor uw Garmin (en voor in MapSource of BaseCamp) te genereren. Het grote nadeel is alleen dat wanneer je een tweede kaart hier download en installeert, je de eerste kwijt bent.

      Het probleem is namelijk dat elke kaart hetzelfde ID en dezelfde naam krijgt, terwijl deze uniek dienen te zijn wil je ermee kunnen werken.
      Het probleem met die ID's in het algemeen is trouwens dat er geen centrale registratie en uitgifte van is; iedere kaartmaker kan die zelf kiezen met als gevolg dat dubbele ID's wel vaker voorkomen.

      Gelukkig is dit met JaVaWa GMTK eenvoudig aan te passen, zodat het mogelijk is om toch meerdere kaarten van bovenstaande bron (en andere) te gebruiken.

      Na het selecteren van de kaart vul je het gewenste nieuwe ID en de namen die je in MapSource/BaseCamp resp. het toestel wilt terugzien.
      Ook kun je hier een andere mapnaam opgeven; beslist aan te raden als je meerdere OpenStreetMap kaarten wilt installeren die dezelfde standaard map willen gebruiken.
    5. JaVaWa GMTK controleert of er geen conflicten optreden met de andere geïnstalleerde kaarten

      Bij betaalde kaarten die meestal met een ontgrendelcode werken resulteert het aanpassen van het kaart ID in een vergrendelde kaart, aangezien de ontgrendelcode gekoppeld is aan dit ID. Om die reden biedt JaVaWa GMTK deze optie alleen bij gratis/open source kaarten.
    6. Maak geselecteerde kaarten 'portable'

      Een 'portable' applicatie op een USB-stick kun je gebruiken op een computer waar de desbetreffende applicatie niet aanwezig is of niet geïnstalleerd kan/mag worden. Op bijvoorbeeld PortableApps.com kun je een groot aantal van zulke 'draagbare' applicaties vinden.

      Met MapSource kan dit ook; op GPS-Expert.nl is de nodige informatie te vinden hoe dat in zijn werk gaat. Naast MapSource is het natuurlijk wel zo handig om de nodige kaarten op uw USB-stick te hebben staan; met deze optie in JaVaWa GMTK kun je ze eenvoudig van uw computer op de stick zetten.
      Eén van de kenmerken van een portable applicatie is dat er geen gebruik gemaakt wordt/kan worden van het Windows register, waardoor meteen een belangrijke beperking ontstaat: het werkt niet met register-kaarten, alleen met het nieuwere .gmap-formaat.

      JaVaWa GMTK plaatst conform de beschrijving op GPS-Expert.nl de kaart(en) en de bijbehorende ontgrendelcode(s) en *.gma-bestand(en) in de map Garmin\Maps op de USB-stick.
    7. Tilecache wissen

      Soms treden er in BaseCamp of MapSource problemen op met de weergave van een kaart; dit kan het gevolg zijn van een corrupte tilecache. MapSource en BaseCamp gebruiken deze cache om de kaarten sneller te kunnen weergeven. Het wissen van de tilecache dwingt deze programma's om de kaart opnieuw te tekenen.
      JaVaWa GMTK wist de tilecache na een aantal van de opties (bijvoorbeeld wanneer het TYP-bestand veranderd wordt); deze menu-optie stelt je in staat om de tilecache handmatig te wissen.
    8. Kaart-backups wissen

      Als je trouw elke keer een backup maakt als je weer een nieuwe kaart geïnstalleerd heeft, dan verzamel je al gauw ettelijke gigabytes. Zeker als je een Life Time Update abonnement voor de City Navigator kaarten heeft, gaat dat snel. Nu is het niet nodig om alle voorgaande versies te bewaren. Met deze optie kun je op een eenvoudige manier uw backup-map (of -schijf) ontdoen van oude, overbodige backups.
      Let op: eenmaal verwijderde backups zijn niet meer terug te halen.

Plaats reactie